Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Berliner bollen, warm en zelfgemaakt zijn ze echt het lekkerst

0 4.778

Berliner bollen, warm en zelfgemaakt zijn ze echt het lekkerst

Deze zoete bol doet wel denken aan de oliebol, net als de oliebol wordt de Berliner bol gefrituurd. De Berliner bol bestaat uit een gistdeeg en wordt gevuld met een jam of banketbakkersroom. Traditioneel wordt de vulling achteraf ingespoten of wordt de bol doormidden gesneden en gevuld, maar het voor het bakken toevoegen van de jam maakt dat ook de jam lekker warm en bijna vloeibaar is en aangezien een Berliner bol op zijn lekkerst is als deze nog iets warm is, betekend dit dat de jam dan ook nog iets warm is wat de Berliner bol nog lekkerder maakt. Over de gebakken Berliner bol wordt (kaneel)suiker of poedersuiker gestrooid.

De Berliners noemen het pfannkuchen

In Nederland is deze lekkernij bekend onder de naam Berliner bol, het grappige is dat in Berlijn zelf wordt gesproken over Pfannkuchen. In andere delen van Duitsland heeft deze bol de naam Berliner, Krapfen, Kreppel of Fasnachtskuchle. De bollen worden traditioneel gegeten met de jaarwisseling en aan het begin van carnaval de achterliggende gedachte hiervan is dat het vet de alcohol min of meer zou neutraliseren.

De Berliner bol wordt gevuld met een jam of met banketbakkersroom, de smaak van de jam kan geheel naar eigen keuze zijn.

Berliner bolIngrediënten voor 12 Berliner bollen

 • 400 gram bloem
 • 3 eieren
 • 75 gram zachte boter
 • 50 gram suiker
 • 7 gram gist
 • 50 ml lauwwarme melk
 • snuf zout
 • 1 losgeklopt eiwit
 • 6 eetlepels jam
 • banketbakkersroom
 • kaneel- of poedersuiker voor decoratie
 • olie om in te frituren

Maak op uw werkblad een berg van de bloem en maak in het midden een kuiltje. Laat de gist iets oplossen in de lauwwarme melk en schenk dit in het kuiltje, doe hierbij de eieren, de boter en de suiker. Strooi het zout langs de buitenkant van de berg bloem. Meng de ingrediënten in de kuil met de vingers door elkaar en schuif hierbij iedere keer een beetje van de bloem net zolang tot er een samenhangend deeg ontstaat. Kneed dit vervolgens door tot er een soepel deeg ontstaat. Indien nodig extra melk toevoegen of extra bloem als het deeg te plakkerig is. Vorm van het deeg een bal en leg deze in een met bloem bestoven kom, dek af met een vochtige doek en laat het deeg een uur rijzen.

Bestrooi uw werkblad flink met bloem en rol het deeg uit tot een plak met een dikte van ongeveer 1 cm. Steek uit deze plak rondjes met een doorsnee van ongeveer 8 cm. Voor iedere bol heeft u twee plakjes nodig dus voor 12 bollen steekt u 24 rondjes uit.

Bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier en bestuif het bakpapier licht met bloem of vet hem nog in met wat olie, na de 2e rijs zijn de bollen redelijk slap en lastig van het bakpapier te halen zonder ze te beschadigen, bloem of olie voorkomt dit.

Leg de helft van de rondjes op de met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met het losgeklopte eiwit. Schep op ieder rondje een schepje jam en leg een leeg rondje eroverheen en druk de randjes goed aan zodat tijdens het bakken de jam niet uit de bol kan lekken.

Laat de bollen nu nog een half uurtje rijzen onder een vochtige theedoek.

Verhit de olie tot 160 graden en laat vervolgens de bol (afhankelijk van de grote van uw pan, niet meer als 4 per keer) in ongeveer 8 minuten in de olie garen. Eerst één kant mooi bruin laten kleuren even omdraaien dan de andere kant laten bruinen en de Berliner bol is klaar.

Bestrooi de Berliner bol terwijl hij nog warm is met (kaneel/poeder)suiker.

Voor het vullen achteraf, rolt u uw  deeg uit tot een plak van 2 cm dikte en steekt hier 12 rondjes uit en laat deze nog een half uur rijzen onder een vochtige theedoek. Bak ze vervolgens op dezelfde manier als hierboven vermeld. Schep de banketbakkersroom in een spuitzak, snijd de Berliner bol doormidden, spuit de banketbakkerroom op de onderste helft en leg de andere helft er als deksel bovenop, of u steekt de spuitmond in de zijkant van de bol en spuit er zo de vulling in, dit gaat met jam makkelijker als met de banketbakkersroom.

Leuke weetjes :

 • Af en toe wordt er een variant gebakken met een vulling van mosterd, klinkt niet heel smakelijk maar volgens de traditie brengt het geluk als je een hap neemt van een met mosterd gevuld exemplaar.
 • President John F.Kennedy schreef geschiedenis met zijn uitspraak “Ich bin ein Berliner”, door de toevoeging van het lidwoord “ein” zou hij daarmee eigenlijk zeggen “Ik ben een Berliner bol”.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer