Aardappelkroketjes zelf maken – Pure nostalgie is het om zelf aardappelkroketjes te maken. Wie heeft er ooit niet aan de tafel gestaan om die kroketjes eerst in bloem, dan in eiwit en om vervolgens door het paneermeel te draaien? Als je dit echt nog nooit gedaan hebt, is dit je kans.
Aardappelkroketjes – Met liefde gemaakt!
De aardappelkroketjes worden steeds vaker geserveerd als bijgerecht. Maar dan hebben we het over de aardappelkroketjes uit de diepvries. Puur gemak maakt dat ze daarmee vaker op tafel komen. In feite horen aardappelkroketjes echter nog altijd thuis op speciale gelegenheden. Aardappelkroketjes zelf maken is best wel even werk. En juist daarom serveer je ze met trots. Je zet een stapje extra voor je gasten en dat is precies waar koken of bakken om zou moeten draaien. In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de liefde van de gastheer of gastvrouw. Echt, probeer het maar, want ze zijn zoveel lekkerder!
Spelen met je eten
“Niet spelen met je eten!” Ook jij hebt dat vast wel eens tegen een kind gezegd. Maak je borst maar nat, want als je aardappelkroketjes maakt, mag je wel degelijk spelen met je eten. Het leuke van iets zelf maken is dat je onbeperkt kunt afwijken van vormen, structuren en smaken. Aardappelkroketjes kennen we allemaal als langwerpig, maar waarom zou je er geen balletjes van maken? Bedenk de vorm die jij leuk vindt! Maak je er balletjes van, dan wil je ze misschien geen aardappelkroketjes meer noemen, maar gefrituurde aardappelballetjes klinkt ook best aantrekkelijk toch? Ongelooflijk mooi wat je allemaal met een aardappel kunt.
Gemak dient de mens
Doen wij dit keer aan gemak? Jazeker! Dan bedoelen we niet dat je nu naar de supermarkt moet rennen om een zak diepvries aardappelkroketjes te halen. Gemak is fijn, dat willen we allemaal wel, maar we willen ook hetzelfde resultaat behalen. We bedoelen in dit geval dat je een Millecroquettes kan gebruiken. Een wat? We leggen het uit. Van de aardappelpuree kun je met de hand aardappelkroketjes vormen. Dat is best een klus en zeker als je er veel moet maken. Een Millecroquettes helpt je daarbij (zie foto) Heb je die niet, gebruik dan een spuitzak met een grote (ronde) opening.
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Aardappels frituren; hoe doe je dat?
Aardappels kun je bereiden op verschillende manieren. Koken, bakken, stomen, poffen en frituren. Weet jij alles al over aardappels frituren?
Aardappelkroketjes zelf maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg aardappelen
- 1 eidooier
- 1 snufje zout
- paneermeel of panko
- amandelschilfers
- 2 eiwitten
- bloem
Bereidingswijze van dit recept
Stap 1: bereiden van de aardappelkroketjes
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet het kookvocht af en zet de pot opnieuw op het vuur. Roer en laat de restjes kookvocht verdampen.
Pureer de aardappelen met een passe-vite of roerzeef. Hierdoor verkrijg je een heel fijne puree. Natuurlijk kun je deze ook fijnstampen met een aardappelstamper. Doe een eidooier in de puree. Meng zorgvuldig. Proef de puree en kruid naar smaak, eventueel met peper, zout kruidnagel of verse kruiden.
Laat de aardappelpuree goed afkoelen.
Bepoeder het schaaltje van de krokettenpers (‘Millecroquettes’) met een beetje bloem. Vul de krokettenpers met een portie koude puree en pers die tot enkele lange cilinders. OPMERKING: wanneer je niet over een krokettenpers beschikt, dan kun je ook een spuitzak gebruiken. Spuit in een vlotte beweging cilinders van de puree op een bebloemde ondergrond.
Snij de aardappelkroketjes op maat met een scherp mes. Reken ongeveer 5 tot 6 cm per kroket.
Stap 2: paneren
Doe de ‘blote’ kroketten in de schaal met bloem en zorg dat deze volledig bedekt worden met een laagje bloem. Zet nog 2 extra schaaltjes klaar. Vul er één met een royale hoeveelheid paneermeel (dit kan ook met panko, amandelschilfers…). In de andere schaal doe je twee eiwitten die je even losklopt met een beetje zout. Rol de bebloemde kroketten (in kleine aantallen) door het eiwit. Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel.
Stap 3: bakken
Verhit de friteuse tot 180 °C. Bak de aardappelkroketjes licht-goudbruin. Bak ze bovendien in meerdere beurten, want te veel aardappelkroketjes in het mandje van de friteuse verhogen de kans op openbarsten.
Tafel lekker !!
Kunnen deze aardappelkroketjes in de oven
Dat kan wel Martina, maar de aardappelkroketjes zijn veel lekkerder / krokanter als je ze frituurt. Wij adviseren dus frituren.
Hallo,
Kan dit recept ook in de airfryer gebakken worden?
Alvast bedankt!
Wij hebben daar geen ervaring mee Juliette, het zal best kunnen maar naar ons idee nooit met hetzelfde resultaat.
zo wat is het, de dooier of het eiwit? niet eg duidelijk!
Lezen staat duidelijk dooier
Maar in de tekst heb je het over het eiwit…Ik kopieer: In de andere schaal doe je het eiwit van de eieren dat je even losklopt met beetje zout.
In de lijst van ingrediënten staat 1 ei dooier.
Ik snap de verwarring wel van Jans Jansen. Dus wie moet nou beter lezen?
We hebben de reactie over de kop gezien. Inmiddels is de receptuur aangepast en hopelijk duidelijker.
Maak op het moment kroketjes. Doe er altijd wat geraspte oude kaas door en vers peterselie.
Hallo Gerrit,
Idd ,moet heerlijk zijn om kaas en peterselie er onder te mengen, ook nog lekker met andere ingrediënten .. dit is een basis om te vertrekken voor een lekkere kroket 🙂
Arianne