• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 17, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse

In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de zorg van de kok

door Arianne
in Bijgerecht
Aardappelkroketjes zelf maken
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Aardappelkroketjes zelf maken – Pure nostalgie is het om zelf aardappelkroketjes te maken. Wie heeft er ooit niet aan de tafel gestaan om die kroketjes eerst in bloem, dan in eiwit en om vervolgens door het paneermeel te draaien? Als je dit echt nog nooit gedaan hebt is dit je kans.

Aardappelkroketjes – Met liefde gemaakt!

De aardappelkroketjes worden steeds vaker geserveerd als bijgerecht. maar dan hebben we het over de aardappelkroketjes uit de diepvries. Puur gemak maakt dat ze daarmee vaker op tafel komen. In feite horen aardappelkroketjes echter nog altijd thuis op speciale gelegenheden. Aardappelkroketjes zelf maken is best wel even werk. En juist daarom serveer je ze met trots. Je zet een stapje extra voor je gasten en dat is precies waar koken of bakken om zou moeten draaien. In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de liefde van de gastheer of gastvrouw. Echt, probeer het maar want ze zijn zoveel lekkerder!

Spelen met je eten

“Niet spelen met je eten!” Ook jij hebt dat vast wel eens tegen een kind gezegd. Maak je borst maar nat, want als je aardappelkroketjes maakt mag je wel degelijk spelen met je eten. Het leuke van iets zelf maken is dat je onbeperkt kunt afwijken van vormen, structuren en smaken. Aardappelkroketjes kennen we allemaal als langwerpig maar waarom zou je er geen balletjes van maken? Bedenk de vorm die jij leuk vindt! Maak je er balletjes van dan wil je ze misschien geen aardappelkroketjes meer noemen, maar gefrituurde aardappelballetjes klinkt ook best aantrekkelijk toch? Ongelooflijk mooi wat je allemaal met een aardappel kunt.

Gemak dient de mens

Doen wij dit keer aan gemak? Jazeker! Dan bedoelen we niet dat je nu naar de supermarkt moet rennen om een zak diepvries aardappelkroketjes te halen. Gemak is fijn, dat willen we allemaal wel, maar we willen ook hetzelfde resultaat behalen. We bedoelen in dit geval dat je een Millecroquettes kan gebruiken. Een wat? We leggen het uit. Aardappelkroketjes kun je met de hand vormen. Dat is best een klus en zeker als je er veel moet maken. Een Millecroquettes helpt je daarbij ( zie foto ) Heb je deze niet, gebruik dan een spuitzak met een grote ( ronde ) opening.

Aardappelkroketjes zelf maken

Aardappelkroketjes zelf maken

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg aardappelen
  • 1 eidooier
  • 1 snufje zout
  • paneermeel of panko
  • amandelschilfers
  • 2 eiwitten
  • bloem

Bereidingswijze van dit recept

Stap 1: bereiden van de aardappelkroketjes

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet het kookvocht af en zet de pot opnieuw op het vuur. Roer en laat de restjes kookvocht verdampen.

Pureer de aardappelen met een passe-vite of roerzeef. Hierdoor verkrijg je een heel fijne puree. Natuurlijk kun je deze ook fijnstampen met een aardappelstamper. Doe een eidooier in de puree. Meng zorgvuldig. Proef de puree en kruid naar smaak, eventueel met peper, zout kruidnagel of verse kruiden.

Laat de aardappelpuree goed afkoelen.

Bepoeder het schaaltje van de krokettenpers (‘Millecroquettes’) met een beetje bloem. Vul de krokettenpers met een portie koude puree en pers die tot enkele lange cilinders. OPMERKING: wanneer je niet over een krokettenpers beschikt, dan kan je ook een spuitzak gebruiken . Spuit in een vlotte beweging cilinders van de puree op een bebloemde ondergrond.

Snij de aardappelkroketjes op maat met een scherp mes. Reken ongeveer 5 tot 6 cm per kroket .

Stap 2: paneren

Doe de ‘blote’ kroketten in de schaal met bloem en zorg dat deze volledig bedekt worden met een laagje bloem. Zet nog 2 extra schaaltjes klaar. Vul er één met een royale hoeveelheid paneermeel (dit kan ook met panko, amandelschilfers…) . In de andere schaal doe je twee eiwitten die je even losklopt met een beetje zout. Rol de bebloemde kroketten (in kleine aantallen) door het eiwit. Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel.

Stap 3: bakken

Verhit de friteuse tot 180°C. Bak de aardappelkroketjes licht-goudbruin. Bak ze bovendien in meerdere beurten, want teveel aardappelkroketjes in het mandje van de friteuse verhogen de kans op openbarsten.

Tags: AardappelenAardappelen basisrecepten luxe

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel
Bijgerecht

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel

wortelstamp
Stamppot

Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Pommes Dauphinois – aardappel gratin
Bijgerecht

Pommes Dauphinois – aardappel gratin

Reacties 8

  1. Juliette says:
    4 weken geleden

    Hallo,
    Kan dit recept ook in de airfryer gebakken worden?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 weken geleden

      Wij hebben daar geen ervaring mee Juliette, het zal best kunnen maar naar ons idee nooit met hetzelfde resultaat.

      Beantwoorden
  2. jans jansen says:
    3 jaar geleden

    zo wat is het, de dooier of het eiwit? niet eg duidelijk!

    Beantwoorden
    • Ton says:
      2 jaar geleden

      Lezen staat duidelijk dooier

      Beantwoorden
      • Pauliene says:
        2 maanden geleden

        Maar in de tekst heb je het over het eiwit…Ik kopieer: In de andere schaal doe je het eiwit van de eieren dat je even losklopt met beetje zout.

        In de lijst van ingrediënten staat 1 ei dooier.

        Ik snap de verwarring wel van Jans Jansen. Dus wie moet nou beter lezen?

        Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      We hebben de reactie over de kop gezien. Inmiddels is de receptuur aangepast en hopelijk duidelijker.

      Beantwoorden
  3. gerrit van rijswijk says:
    3 jaar geleden

    Maak op het moment kroketjes. Doe er altijd wat geraspte oude kaas door en vers peterselie.

    Beantwoorden
    • Arianne says:
      3 jaar geleden

      Hallo Gerrit,

      Idd ,moet heerlijk zijn om kaas en peterselie er onder te mengen, ook nog lekker met andere ingrediënten .. dit is een basis om te vertrekken voor een lekkere kroket 🙂

      Arianne

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter...

Lees verder
Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Tex-Mex gehaktballen

Tex-Mex gehaktballen

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen