• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse

In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de zorg van de kok

door Arianne Parent
in Bijgerecht, Specials
0
8
Aardappelkroketjes zelf maken

Aardappelkroketjes zelf maken – Pure nostalgie is het om zelf aardappelkroketjes te maken. Wie heeft er ooit niet aan de tafel gestaan om die kroketjes eerst in bloem, dan in eiwit en om vervolgens door het paneermeel te draaien? Als je dit echt nog nooit gedaan hebt, is dit je kans.

Aardappelkroketjes – Met liefde gemaakt!

De aardappelkroketjes worden steeds vaker geserveerd als bijgerecht. Maar dan hebben we het over de aardappelkroketjes uit de diepvries. Puur gemak maakt dat ze daarmee vaker op tafel komen. In feite horen aardappelkroketjes echter nog altijd thuis op speciale gelegenheden. Aardappelkroketjes zelf maken is best wel even werk. En juist daarom serveer je ze met trots. Je zet een stapje extra voor je gasten en dat is precies waar koken of bakken om zou moeten draaien. In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de liefde van de gastheer of gastvrouw. Echt, probeer het maar, want ze zijn zoveel lekkerder!

Spelen met je eten

“Niet spelen met je eten!” Ook jij hebt dat vast wel eens tegen een kind gezegd. Maak je borst maar nat, want als je aardappelkroketjes maakt, mag je wel degelijk spelen met je eten. Het leuke van iets zelf maken is dat je onbeperkt kunt afwijken van vormen, structuren en smaken. Aardappelkroketjes kennen we allemaal als langwerpig, maar waarom zou je er geen balletjes van maken? Bedenk de vorm die jij leuk vindt! Maak je er balletjes van dan wil je ze misschien geen aardappelkroketjes meer noemen, maar gefrituurde aardappelballetjes klinkt ook best aantrekkelijk toch? Ongelooflijk mooi wat je allemaal met een aardappel kunt.

Gemak dient de mens

Doen wij dit keer aan gemak? Jazeker! Dan bedoelen we niet dat je nu naar de supermarkt moet rennen om een zak diepvries aardappelkroketjes te halen. Gemak is fijn, dat willen we allemaal wel, maar we willen ook hetzelfde resultaat behalen. We bedoelen in dit geval dat je een Millecroquettes kan gebruiken. Een wat? We leggen het uit. Aardappelkroketjes kun je met de hand vormen. Dat is best een klus en zeker als je er veel moet maken. Een Millecroquettes helpt je daarbij (zie foto) Heb je deze niet, gebruik dan een spuitzak met een grote (ronde) opening.

Aardappelkroketjes zelf maken

Aardappelkroketjes zelf maken

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg aardappelen
  • 1 eidooier
  • 1 snufje zout
  • paneermeel of panko
  • amandelschilfers
  • 2 eiwitten
  • bloem

Bereidingswijze van dit recept

Stap 1: bereiden van de aardappelkroketjes

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet het kookvocht af en zet de pot opnieuw op het vuur. Roer en laat de restjes kookvocht verdampen.

Pureer de aardappelen met een passe-vite of roerzeef. Hierdoor verkrijg je een heel fijne puree. Natuurlijk kun je deze ook fijnstampen met een aardappelstamper. Doe een eidooier in de puree. Meng zorgvuldig. Proef de puree en kruid naar smaak, eventueel met peper, zout kruidnagel of verse kruiden.

Laat de aardappelpuree goed afkoelen.

Bepoeder het schaaltje van de krokettenpers (‘Millecroquettes’) met een beetje bloem. Vul de krokettenpers met een portie koude puree en pers die tot enkele lange cilinders. OPMERKING: wanneer je niet over een krokettenpers beschikt, dan kun je ook een spuitzak gebruiken. Spuit in een vlotte beweging cilinders van de puree op een bebloemde ondergrond.

Snij de aardappelkroketjes op maat met een scherp mes. Reken ongeveer 5 tot 6 cm per kroket.

Stap 2: paneren

Doe de ‘blote’ kroketten in de schaal met bloem en zorg dat deze volledig bedekt worden met een laagje bloem. Zet nog 2 extra schaaltjes klaar. Vul er één met een royale hoeveelheid paneermeel (dit kan ook met panko, amandelschilfers…). In de andere schaal doe je twee eiwitten die je even losklopt met een beetje zout. Rol de bebloemde kroketten (in kleine aantallen) door het eiwit. Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel.

Stap 3: bakken

Verhit de friteuse tot 180 °C. Bak de aardappelkroketjes licht-goudbruin. Bak ze bovendien in meerdere beurten, want te veel aardappelkroketjes in het mandje van de friteuse verhogen de kans op openbarsten.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenAardappelen basisrecepten luxe
DeelPin218Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis
Specials

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette
Dressing

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

bloemkool sweet en spicy
Bijgerecht

Bloemkool sweet en spicy

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
Specials

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Sperziebonen als bijgerecht
Bijgerecht

Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender

Varkenshaas
Specials

Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees

Reacties 8

  1. Juliette says:
    2 jaar geleden

    Hallo,
    Kan dit recept ook in de airfryer gebakken worden?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Wij hebben daar geen ervaring mee Juliette, het zal best kunnen maar naar ons idee nooit met hetzelfde resultaat.

      Beantwoorden
  2. jans jansen says:
    4 jaar geleden

    zo wat is het, de dooier of het eiwit? niet eg duidelijk!

    Beantwoorden
    • Ton says:
      4 jaar geleden

      Lezen staat duidelijk dooier

      Beantwoorden
      • Pauliene says:
        2 jaar geleden

        Maar in de tekst heb je het over het eiwit…Ik kopieer: In de andere schaal doe je het eiwit van de eieren dat je even losklopt met beetje zout.

        In de lijst van ingrediënten staat 1 ei dooier.

        Ik snap de verwarring wel van Jans Jansen. Dus wie moet nou beter lezen?

        Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      We hebben de reactie over de kop gezien. Inmiddels is de receptuur aangepast en hopelijk duidelijker.

      Beantwoorden
  3. gerrit van rijswijk says:
    4 jaar geleden

    Maak op het moment kroketjes. Doe er altijd wat geraspte oude kaas door en vers peterselie.

    Beantwoorden
    • Arianne says:
      4 jaar geleden

      Hallo Gerrit,

      Idd ,moet heerlijk zijn om kaas en peterselie er onder te mengen, ook nog lekker met andere ingrediënten .. dit is een basis om te vertrekken voor een lekkere kroket 🙂

      Arianne

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen