- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Aardappelkroketjes zelf maken

Aardappelkroketjes zelf maken: met én zonder  ‘Millecroquettes’ – Pure nostalgie is het wanneer we in België denken aan zelf aardappelkroketjes maken. Wie heeft er ooit niet aan de tafel gestaan om die kroketjes eerst in bloem, erna in eiwit en om vervolgens door het paneermeel te draaien?

In België wordt met een kroket meestal een aardappelkroket bedoeld, die alleen uit aardappelpuree in een jasje van paneermeel bestaat. Deze kroket wordt er meestal gegeten als zetmeelproduct (ter vervanging van bijvoorbeeld aardappelen, pasta of rijst).

Kroketten worden over het algemeen slechts geserveerd bij speciale gelegenheden. Ze zijn meestal langwerpig, maar er bestaan ook andere vormen, zoals ronde. En de meeste gezinnen beschikken bij ons wel over een Millecroquettes, om gemakkelijk kroketten mee te maken.

Wat is de ‘Millecroquettes’ van Gaspard Thienpont?

In de jaren 60 kreeg het serveren van kroketten een stevige boost door de elektrische friteuse. Plots was het bakken van kroketten en frietjes veel eenvoudiger en veiliger. Het werd meteen een populair huwelijks- en kerstcadeau.

Gaspard Thienpont was handelaar in wild en gevogelte en kon de toenemende vraag naar kroketten in zijn Antwerpse delicatessenwinkel niet meer de baas. Hij vond dus eigenhandig een oplossing uit: de millecroquettes (zie afbeelding hier onder).

In 1962 wordt in Brussel het 11de Internationaal Salon voor Uitvinders georganiseerd. De millecroquettes is één van de 1000 uitvindingen die op de beurs worden gepresenteerd en wint zowaar de gouden medaille. Of toch in de Klasse K: “huishoudapparaten, comfort van de woning en van de huisvrouw”

Weinig mensen weten wat er met ‘krokettenpers[1]‘ bedoeld wordt, maar iedereen kent wel ‘millecroquettes’.

Deze aardappelkroketten kunnen met een millecroquettes worden gemaakt, maar als je daar niet over beschikt, kun je ook gerust een spuitzak gebruiken met een grote (ronde) opening.


Aardappelkroketjes zelf maken

Bijgerecht[2]

ingrediënten

Om te paneren

Stap 1: bereiden van de aardappelkroketjes

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet het kookvocht af en zet de pot opnieuw op het vuur. Roer en laat de restjes kookvocht verdampen.

Pureer de aardappelen met een passe-vite of roerzeef. Hierdoor verkrijg je een heel fijne  Natuurlijk kun je deze ook fijnstampen met een aardappelstamper. Doe enkel de dooier in de puree. Meng zorgvuldig. Proef de puree en kruid naar smaak, eventueel met peper, zout kruidnagel of verse kruiden…

Laat de aardappelpuree goed afkoelen.

Bepoeder het schaaltje van de krokettenpers (‘Millecroquettes’)met een beetje bloem. Vul de krokettenpers met een portie koude puree en pers die tot enkele lange cilinders. OPMERKING: wanneer je niet over een krokettenpers beschikt, dan kan je ook een spuitzak gebruiken . Spuit in een vlotte beweging cilinders van de puree op een bebloemde ondergrond.

Snij de aardappelkroketjes op maat met een scherp mes. Reken ongeveer 5 tot 6 cm per kroket .

Stap 2: paneren

Verzamel de ‘blote’ kroketten in de schaal met bloem en zorg dat deze volledig bedekt zijn met een laagje bloem. Zet nog 2 extra schaaltjes klaar. Vul er één met een royale hoeveelheid paneermeel (dit kan ook panko, amandelschilfers…) . In de andere schaal doe je het eiwit van de eieren dat je even losklopt met beetje zout. Rol de bebloemde kroketten (in kleine aantallen) door het eiwit. Rol de kroketten vervolgens door het paneermeel.

Stap 3: bakken

Verhit de friteuse tot 180°C. Bak de aardappelkroketjes licht-goudbruin. Bak ze bovendien in meerdere beurten, want teveel aardappelkroketjes in het mandje van de friteuse verhogen de kans op openbarsten.

Links in dit artikel:
  1. krokettenpers: https://www.fonq.nl/product/millecroquettes-krokettenpers/226272/
  2. Bijgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bijgerecht/
  3. aardappelen: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/11/aardappelkroketjes-met-amandel.jpg
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/11/aardappelkroketten-met-panko.jpg