Aardappelmuffin van aardappelpuree – aardappels in de vorm van muffins, leuk lekker en boordevol smaak.
De aardappelmuffin is een leuke manier om aardappel te serveren
Soms wil je iets extra’s, iets anders op tafel zetten. Er zijn maar weinig producten zo veelzijdig en creatief in te zetten als de aardappel. Zeker voor kinderen is een muffin een leuke manier om aardappels te serveren, maar ook als bijgerecht bij een luxe dinertje misstaat de aardappelmuffin niet. Een aardappelmuffin kun je op meerdere manieren maken, in dit recept worden gepureerde aardappels gebruikt en dat levert een heerlijk zachte kern op. De eieren in het recept zorgen ervoor dat ze licht souffleren en dat de puree iets steviger wordt, zodat je ze ook uit het vormpje kunt halen.
Gebruik kruimige aardappels zoals doré
Als je de aardappelmuffin van aardappelpuree wilt maken heb je natuurlijk eerst die aardappelpuree nodig. Voor het maken van een lichte en luchtige puree zijn kruimige aardappels nodig. De doré is hiervoor perfect en is verkrijgbaar in de zomer. Later in het jaar is een eigenheimer of irene een goede vervanger. Zorg ervoor dat je een kruimige aardappel gebruikt en beslist geen vastkokende, want dit maakt een groot verschil in de luchtigheid van de puree. Na het koken van de aardappel laat je ze eventjes droogstomen waarna je ze door een aardappelknijper duwt. Heb je geen aardappelknijper dan kan een niet te fijne zeef of een passe-vite uitkomst bieden.
Verwerk (restjes) groenten in de aardappelmuffin van aardappelpuree
Behalve aardappels en eieren zitten er in de muffins ook stukjes groente zoals paprika, wortel, courgette en niet te vergeten lente-ui. Dat zorgt voor een heerlijk contrast in de smaak. Je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken. Dat kunnen zowel gekookte als rauwe groenten zijn. Denk aan bijvoorbeeld bloemkool, tomaat, boontjes of prei. De aardappelmuffins zijn ideaal om restjes groenten in te verwerken.
De topping is geniaal
Een aardappelmuffin van aardappelpuree is al smaakvol door de groenten en de kaas die behalve smaak ook voor kleur en structuur zorgen, maar de topping maakt het pas echt af. Kaas ligt natuurlijk voor de hand want die zit er ook al in, maar we willen iets krokants en wat is er nog meer gemaakt van aardappels? Chips. Dat levert zeker een krokante korst op. Alhoewel, de restjes chips die niet meer zo krokant zijn, zijn ook geschikt om hier te verwerken. Wij kozen voor de cheese union, maar iedere andere chips kan natuurlijk ook.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Aardappelmuffins van aardappelpuree
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 geschilde bloemige dore aardappels (eigenheimer of irene mag ook)
- 100 ml melk
- 50 + 25 gr roomboter
- 75 + 25 gr geraspte kaas
- 2 eieren
- 50 gram geraspte wortel
- 50 gram courgette
- 50 gram paprika
- 1 lente-ui
- 25 gram verkruimelde chips
- zout en peper
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 3 takjes platte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelmuffins van aardappelpuree:
Kook de aardappels gaar en laat ze even droogstomen. Snijd in de tijd dat de aardappels koken de groenten in hele kleine stukjes en hak de peterselie grof. Knijp de chips tot kleine stukjes (of gebruik een deegroller) en besmeer een muffinvorm met de 25 gram boter en bestrooi de binnenkant met een beetje van de fijngemaakte chips.
Duw de warme drooggestoomde aardappels door de knijper in een schaal en leg er de 50 gram boter in stukjes op zodat het kan smelten. Bestrooi royaal met zout en peper en een beetje knoflookpoeder. Laat een beetje afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren los met de melk. Roer er de groenten, de 75 gram kaas en het eimengsel door. Verdeel de vrij slappe puree over de 12 holtes, dat gaat vrij makkelijk met een ijsschep. Bestrooi het aardappelmengsel met de rest van de kaas en de chips en bak de aardappelmuffins van aardappelpuree in 20 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten staan voor je ze uit de vorm haalt.
Tafel lekker !!