Aardappelmuffin van geraspte aardappel – Serveer de aardappel eens anders en maak muffins van geraspte aardappel. Met extra veel smaak door toevoeging van groente en kaas. Een origineel bijgerecht!
Geraspte aardappel is sneller klaar
Aardappels kun je op meerdere manieren serveren, gekookt, gebakken, als frietjes of als puree. Zo kun je er ook aardappelmuffins van maken. Laat je niet verwarren door de naam, want het heeft niets met de zoete cakejes te maken. De naam muffin komt door het vormpje waarin ze gebakken worden. Voor aardappelmuffins kun je aardappelpuree gebruiken, maar je kunt ook de rauwe aardappel raspen. Door de aardappels te raspen zijn ze snel klaar en kun je ze makkelijk mengen met andere ingrediënten voor je ze in de muffinvorm verdeeld.
Aardappelmuffin van geraspte aardappel met ……..
Je kunt de geraspte aardappel voor de muffins gewoon in een vormpje doen en dan bakken, maar dat is best saai. Door er groenten aan toe te voegen voeg je ook kleur en smaak toe en extra vitamines. Hier kies je voor ui, paprika en courgette, maar er is veel meer mogelijk. Gebruik eens wortel, bloemkool, broccoli, pompoen of andere groenten voor aardappelmuffins van geraspte aardappel. Je kunt er heel makkelijk restjes groenten in verwerken. Dat betekent heerlijk eten en geen voedselverspilling, een win-winsituatie dus.
Voor- en nadelen van verschillende muffinvormen
Aardappelmuffins van geraspte aardappels kun je in vrijwel iedere muffinvorm maken. Je kunt voor een standaard ijzeren muffinvorm kiezen en die insmeren, maar je kunt ook een siliconen muffinvorm gebruiken. Die laatste hoef je in de meeste gevallen niet in te smeren. Een ijzeren muffinvorm geeft een iets krokanter korstje, maar een siliconen variant lost weer makkelijker. Met het in de oven schuiven is een ijzeren vorm makkelijker, een siliconen vorm is flexibel dus daar moet je rekening mee houden, die zet je het beste voor je gaat vullen op een bakplaat om morsen te voorkomen.
Lekker groot, of klein maar fijn
De grootte van de vormpjes maakt voor dit aardappelgerecht niets uit, de kleine zijn alleen ietsjes eerder gaar. Dit recept is voldoende voor 12 grote muffins of 24 kleine.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Aardappelmuffin van geraspte aardappel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram geraspte aardappel
- 80 gram courgette
- 80 gram rode paprika
- 80 gram geraspte kaas
- 80 gram ui
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1/2 eetlepel ras el hanout of kerrie
- zout en peper
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eieren, losgeklopt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelmuffins van geraspte aardappel:
Vet een ijzeren muffinvorm in met een beetje gesmolten boter.
Schil en was de aardappels en rasp ze op een grove rasp.
Doe het aardappelmengsel in een zeef en druk het overtollige vocht eruit.
Snijd de groente in kleine stukjes, maak ze zeker niet te grof, anders worden ze niet gaar. Als je al gegaarde groenten gebruikt maakt de grootte van de stukjes niet zo heel veel uit.
Doe alle ingrediënten behalve de maïzena en het ei in een grote kom en meng door elkaar. Doe het aardappelmengsel weer terug in de kom en voeg de maïzena toe en meng erdoorheen en roer er als laatste de losgeklopte eieren doorheen.
Vul de muffinvormpjes, duw de vulling een beetje aan. Zet de aardappelmuffins van geraspte aardappel 25 tot 30 minuten in een oven van 200 graden en bak ze goudbruin en gaar. Haal de muffins uit de oven en laat ze 5 minuten staan voor je ze uit de vorm haalt.
Je kunt de aardappelmuffins eventueel invriezen en opwarmen. 10 min in een oven van 180 graden en 5 minuten in de airfryer.
Tafel lekker !!
De aardappelmuffins lijken me heel leuk om te maken. Ik wil graag kleintjes maken en invriezen zodat ik ze op mijn verjaardag, als mijn kinderen komen eten, ze zo in de oven kan schuiven ( zoals jij al tipte). Maar, is de oventijd bij grote en kleintjes hetzelfde?
De grote moeten iets langer dan de kleinere Riet, voor de kleintjes kun je denk ik 20 tot 25 minuten aanhouden. Zie het recept van aardappel verrassing met kaas.