- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm

Aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm – Aardappels, hoelang kennen we ze al, al zeker vanaf het begin van de 18e eeuw. Aardappels maken sindsdien al generaties lang de dienst uit aan tafel.

Voorheen wilden boeren zich er, begin 1700, niet aan wagen. Er deed zich namelijk een verhaal de ronde, dat toen de aardappel aan het Franse hof geïntroduceerd werd, de gasten bij bosjes onwel werden. Dit doordat de kok het giftigste deel, de bessen, voor de koning en zijn gasten bereidde. Toen de tuinman daarna de, uit woede weggegooide knollen, op een afvalhoop verbrandde, zag hij de appetijtelijk ogende geroosterde knollen, proefde er een, en deed een ontdekking waar wij nog generaties lang profijt van hebben.

Denk maar eens aan de lange zeereizen uit onze geschiedenis, waar de aardappels werden gebruikt, vanwege het hoge gehalte aan vitamine C, ter voorkoming van scheurbuik.

Vandaag de dag heeft de aardappel het veld moeten ruimen voor moderner voedsel als quinoa, couscous en pasta’s welke ook heerlijk en veelzijdig zijn. Dit hebben we niet in de laatste plaats te danken aan onze multi-culturele samenleving.

Maar laten we ons volksvoedsel van weleer, nu niet weg gaan zetten als muffe saaie knol, want er is niets zo veelzijdig als onze trouwe pieper.

Ik maakte er aardappelmuffins van met, pompoen en pastinaak. Lekker als bijgerecht bij gekarameliseerde witlof even gegratineerd in de oven met blauwe kaas en pistache-noten.

Aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm

Bijgerecht[1] voor 2 personen:

extra nodig:

(Voor)bereiding kan half uur van tevoren, want pastinaak verkleurt snel:

Rasp de aardappels op een grove rasp, evenals de pastinaak en de pompoen. Knijp er het vocht uit en doe over in een kom. Voeg er de crème fraîche, peper en zout, ei, tijm, en geraspte kaas naar keuze aan toe, en roer om met een vork. Vet een muffinvorm die vormpjes in die je wilt vullen, dat worden er ongeveer zes.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de vulling over de vormpjes en plaats de vorm twintig tot dertig minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Check na twintig minuten even hoe het er voor staat.

Serveren:

Lekker met vijf minuten voorgekookte witlof, drooggedept bakken in wat boter (karamelliseren) tot iets bruin, wat roquefort erop met pistachenoten en dan even onder de grill.

Links in dit artikel
  1. Bijgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bijgerecht/
  2. aardappel: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/
  3. pastinaak: https://lekkertafelen.nl/special/pastinaak/
  4. flespompoen: https://lekkertafelen.nl/special/pompoen/