Aardappelpuree, basisrecept – Puree is in alle soorten in de supermarkt te vinden, in zakjes heb ik het dan over. Alleen nog zelf melk, water, klontje boter en wat kruiderij naar smaak toevoegen, lekker makkelijk………..maar er gaat werkelijk niets boven echte zelfgemaakte romige aardappelpuree. Het enige wat je voor zelfgemaakte puree nog aan dit rijtje moet toevoegen zijn……aardappelen. Het basisingrediënt nota bene! Kost je misschien een kwartiertje extra, maar in de tijd dat je aardappels koken kan je de rest van je avondmaaltijd maken. En dat stampen kan je prima aan de kinderen overlaten, niets leuker dan meehelpen en ondertussen wat snoepen.
Aardappelpuree; welke aardappel gebruik je?
Gebruik voor het maken van een puree kruimige en liefst zeer kruimige aardappelen. Denk aan Eigenheimers, Irene, maar ook een Frieslander kan gebruikt worden. Als je van de laatste wat meer schilt en kookt kan je een deel apart houden om de volgende dag heerlijk op te bakken. Twee vliegen in één klap!
Het klassieke basisrecept voor aardappelpuree
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo gekookte aardappelen
- ca. 4 dl. melk
- 30 gram boter
- zout
- peper
- nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Klassieke aardappelpuree maak je zo:
Pureer de gekookte aardappelen met een stamper of pureeknijper. Breng de melk aan de kook, klop de kokende melk en de boter door de aardappelmassa en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet de pan op laag vuur en blijf kloppen tot een luchtige puree ontstaat. Strooi er voor serveren nog een klein beetje nootmuskaat over en leg eventueel nog een klein klontje boter op de aardappelpuree.
Tafel lekker !!