Aardappelpuree met koolraap en pecorino – Aardappels en aardappelpuree kunnen een basis zijn voor leuke en lekkere andere gerechten. De aardappelpuree met koolraap en pecorino is daar een goed voorbeeld van. Het is een heel simpel bijgerecht, maar wel met een heerlijke smaak, onder andere door de gebakken salie die er in verwerkt wordt. Overigens kun je dit ook in een grotere portie prima als hoofdgerecht eten, tenslotte bestaat het gerecht voor de helft uit groente. Stukje vlees, vis of iets vegetarisch erbij en je serveert met aardappelpuree met koolraap en pecorino een complete maaltijd.
Aardappels in de puree
Voor het maken van aardappelpuree kun je het best een kruimig kokende aardappel gebruiken. Die vallen tijdens het gaar koken al wat uit elkaar en laten zich makkelijk tot een mooie puree verwerken. Kies een ras als Doré, Eigenheimer, Frieslander, Bintje, Première et cetera, dan zit je altijd goed.
Koolraap, een vergeten groente?
Eet jij nog wel eens koolraap? Vroeger werd het vaak in blokjes gesneden, gekookt en met een maïzenasausje geserveerd. Maar er zijn veel meer creatieve mogelijkheden met de knolgroente. Koop er maar eens een als je ze ergens ziet liggen en maak de aardappelpuree met koolraap en pecorino. Wel zo’n verse, hele knol kopen, hoor. Laat je niet verleiden tot gesneden koolraap in een zakje, die je in het koelvak vindt. Daarvan gaat de kwaliteit snel achteruit. Vers gesneden is echt lekkerder. Ben je bang dat je te veel koopt met een hele koolraap? Je kunt er nog veel meer andere lekkere gerechten dan alleen aardappelpuree met koolraap en pecorino mee maken!
Aardappelpuree met koolraap – tips
Je kunt dit bijgerecht heel goed van tevoren klaarmaken. Als je dat wilt doen, maak dan het hele gerecht volgens de instructies, maar besprenkel het gerecht nog niet met de olijfolie. Die voeg je pas toe op het moment dat je de aardappelpuree met koolraap en pecorino in de oven gaat opwarmen.
Je kunt de aardappels en de koolraap en pecorino prima pureren met een pureestamper. Wil je echter een fijnere puree, zoals op de foto, gebruik dan een pureeknijper.
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Pecorino; schapenkaas uit Italië
Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!
Aardappelpuree met koolraap
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram koolraap, in blokjes
- 800 gram kruimig kokende aardappels, in stukjes
- 8 salieblaadjes, grof in stukjes geknipt
- 50 gram boter
- zout en peper
- 80 gram pecorino, geraspt
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree met koolraap:
Kook de aardappels gaar in water met zout.
Kook in een andere pan de koolraap gaar in water met zout.
Smelt een 50 gram boter in een klein pannetje en bak hierin de salieblaadjes op een heel laag vuurtje krokant.
Giet de aardappels en de koolraap af als ze gaar zijn en pureer ze met een pureeknijper of een stamper. Meng ze door elkaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Voeg de pecorino en de salie, mét de boter, toe. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Doe de aardappelpuree met koolraap over in een vuurvaste schaal. Besprenkel de puree met wat olijfolie. Warm het gerecht nog even 10 minuten op in de oven.
Serveer met een stukje vlees of vis, en een bijpassende gekookte groente als je de puree als bijgerecht serveert.
Tafel lekker !!
Hallo, heerlijke recepten,! Vraagje, kunnen de aardappelen em koolraap niet in 1 pan gaar gekookt worden?
Dat kan wel, Renée, maar let er wel op dat zowel de aardappels als de koolraap gaar genoeg zijn.