Aardappelpuree met mascarpone – Als er een gerecht is dat erg veelzijdig inzetbaar is, dan is het wel aardappelpuree. Voor een simpele doordeweekse maaltijd, tot een luxe diner, aardappelpuree kun je, in een of andere variant, bijna altijd wel inpassen in een menu. Het traditionele recept van dit bijgerecht wordt gemaakt met melk en boter. Er zijn op dat recept ontelbare variaties mogelijk. Van uitgebreid tot heel simpel. Aardappelpuree met mascarpone is een voorbeeld van een simpel recept, maar wel een met smaak. De puree is simpel en snel te maken, en je hebt er maar weinig extra ingrediënten voor nodig. Daarnaast is dit bijgerecht met veel andere gerechten te combineren. Het is dus een goed idee om eens aardappelpuree met mascarpone te maken.
Mascarpone is niet alleen om toetjes mee te maken!
Aardappelpuree met mascarpone? Je hebt ongetwijfeld wel eens tiramisu gegeten. Heb je je gerealiseerd dat je op dat moment kaas zat te eten? Want een van de hoofdbestanddelen van tiramisu is mascarpone. En mascarpone is een Italiaanse kaas. Mascarpone is een dikke, witte kaas met een heel romige structuur. De smaak is licht zoetig. Maar dat betekent niet dat je mascarpone alleen kunt gebruiken in een zoet recept. Je kunt door het toevoegen van mascarpone aan een recept, dus ook in hartige gerechten, een heel romig effect bereiken. Die romige smaak proef je goed terug in de aardappelpuree met mascarpone. Naast romigheid geeft de kaas een subtiel smaakje aan de puree. Zo creëer je heel simpel een effect dat net een beetje anders is dan een basisaardappelpuree. Zo kun je een bijgerecht maken dat anders is, maar neutraal genoeg om met veel andere smaken te combineren.
Aardappelpuree met mascarpone maken
Gebruik voor het maken van de aardappelpuree met mascarpone kruimig kokende aardappels. Denk hierbij aan een ras als Doré of Eigenheimer. Die vallen bij het koken al iets uit elkaar en dat maakt ze heel geschikt om een zijdezachte puree van te maken.
Je kunt de aardappelpuree met mascarpone van tevoren maken. In dat geval warm je de puree als je wilt gaan eten op de in de oven of de magnetron.
Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!
Je kent het vast uit de tiramisu, de Italiaanse mascarpone. Heerlijk romig en een beetje zoetig. Maar niet alleen lekker in zoete toetjes!
Aardappelpuree met mascarpone
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- een scheutje melk
- een klontje boter, omgeveer 30 gram
- 150 gram mascarpone
- 2 eetlepels verse peterselie
- zout en peper
- nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree met mascarpone:
Schil de aardappels.
Kook de aardappels gaar in water met wat zout.
Hak ondertussen de peterselie fijn.
Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen. Stamp de aardappels fijn met een scheutje melk en een klontje boter.
Roer de mascarpone door de puree.
Voeg ook de peterselie toe.
Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Serveer de aardappelpuree met mascarpone direct. Lekker met een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief en een gekookte groente.
Tafel lekker !!