Aardappelpuree met venkel en daslook – Aan aardappelpuree kun je allerlei ingrediënten toevoegen om er een andere touch aan toegeven, want aardappels zijn tenslotte vrij neutraal van smaak. Wij hebben er dit keer wel een heel bijzonder accent aan gegeven door er venkel en daslook aan toe te voegen. Venkel heeft een lekker, lichte, anijsachtige smaak en die past heel goed bij de zachte knoflook smaak van daslook. De aardappelpuree met venkel en daslook vormt een heerlijk bijgerecht bij een stukje vis, want ook venkel is een groente die heel goed samen gaat met vis. Geef er een frisse salade bij en je serveert een complete maaltijd.
Daslook of wilde knoflook
Daslook wordt door sommigen ook als onkruid beschouwd. Dit omdat daslook in Nederland vooral in het wild voorkomt. In de supermarkt of de groentewinkel zul je de groente niet vaak tegenkomen. Als het er al ligt, is het meestal erg duur. Je mag sinds 2017 daslook weer in het wild plukken, dus er is wel aan te komen. Maar als je besluit om het in het wild te gaan plukken, let er dan op dat je de juiste plant plukt. Daslook lijkt erg op lelietjesvandalen en de herfsttijloos. Je moet die planten echt niet door elkaar halen, want zowel het lelietje-van-dalen, ook wel meiklokje, en de herfsttijloos zijn erg giftig. Als je die zou eten kun je erg ziek worden. Je herkent daslook aan de subtiele knoflookgeur die de plant verspreid en de stervormige witte bloemen. Maar als de plant bloeit is het eigenlijk al te laat om te oogsten. De smaak is op zijn best voor de bloei. Als je ook maar een beetje twijfelt, pluk ze dan vooral niet. Je kunt ook daslook-planten kopen in een tuincentrum. Eenmaal geplant komen ze elk jaar terug. Zo kweek je je eigen daslook en weet je zeker dat het veilig is om te eten. Daslook is heerlijk in een salade, maar ook in warme gerechten doet daslook het heel goed.
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Daslook; de lekkerste recepten met “onkruid”
Daslook is een plant uit de lookfamilie en net als knoflook, bieslook, prei en ui een echte smaakmaker. Ontdek deze recepten met daslook!
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Aardappelpuree met venkel en daslook
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram kruimige aardappels, in stukjes
- 200 gram venkel, in kwarten en in dunne plakjes
- 60 gram daslook, in dunne reepjes
- 150 ml warme welk
- 25 gram boter
- witte peper
- zout
- snufje nootmuskaat
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree met venkel en daslook:
Kook de aardappels gaar in wat water met zout. Doe hetzelfde met de venkel. Giet af zodra ze gaar zijn.
Doe de warme melk en de boter bij de aardappels. Stamp de aardappels heel fijn met een pureestamper.
Roer de venkel en de daslook erdoor. Breng de aardappelpuree met venkel en daslook op smaak met witte peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Schep de puree over in een (vuurvaste)schaal en besprenkel met wat olijfolie. Als je een vuurvaste schaal gebruikt, kun je de aardappelpuree eventueel van tevoren klaarmaken en voor gebruik opwarmen in de oven.
Tafel lekker !!