Aardappelpuree uit de oven – Wil je eens echt blij worden van een goede aardappelpuree? Maak die dan eens volgens het recept zoals je oma dat vroeger deed. Nu niet meteen roepen dat dat ouderwets en niet hip is. Tegenwoordig worden gestampte aardappels met een klontje boter al aardappelpuree genoemd, maar het kan echt beter. Veel beter. En oma wist hoe dat moet. Het recept voor oma’s aardappelpuree uit de oven vind je onderaan de pagina. Wedden dat als jij een keer zo je aardappelpuree hebt gemaakt, je ineens een heel ander idee hebt over wat hip is. Probeer het maar eens.
Dit maakt het verschil
Natuurlijk wil je nu weten wat dan het geheime recept van die heerlijke aardappelpuree is. Natuurlijk kun je dat geheim hier vinden. Om te beginnen maak je de aardappelpuree uit de oven niet door aardappels fijn te stampen met een klont boter. Het vergt je een beetje meer tijd om de puree te maken. En daarnaast, je hebt er wat meer ingrediënten bij nodig. Twee ingrediënten die een heel duidelijk verschil maken zijn ei en melk. Niet een scheutje melk, maar gewoon 400 ml. Ook dat ei roer je niet maar zo in zijn geheel door de puree. Nee, je klopt het eiwit eerst stijf. Doordat te doen, en dat eiwit, waar natuurlijk heel veel lucht in zit, door de puree te kloppen, krijg je een heerlijk luchtige puree. Die je vervolgens in de oven een mooi bruin korstje laat krijgen.
Variëren met aardappelpuree uit de oven
Dit recept voor aardappelpuree is een basisrecept. In het recept bestrooi je de puree voor je hem in de oven zet met paneermeel. Wil je een wat grovere korst, dan kun je panko gebruiken. Je kunt ook wat geraspte Parmezaanse kaas door de panko mengen. Wil je een extra lekker korstje op de aardappelpuree uit de oven en ben je een echte liefhebber van kaas? Bestrooi de puree dan met een lekkere laag geraspte kaas.
Aardappelpuree uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 400 ml hete melk
- 50 gram boter
- 1 ei
- paneermeel of panko
- zout en peper
- nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpuree uit de oven:
Schil de aardappels en kook ze gaar in water met wat zout. Giet ze af. Laat ze even droogstomen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pureer de aardappels met een aardappelstamper of als je een fijne puree wilt, met een aardappelknijper. Klop de hete melk en 30 gram van de boter door de aardappelmassa. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Blijk kloppen tot je een luchtige aardappelpuree hebt.
Splits het ei. Klop de dooier los en roer die door de puree.
Klop vervolgens het eiwit stijf. Schep dat ook door de puree.
Doe de puree over in een passende, ingevette ovenschaal. Strooi er paneermeel over en verdeel de rest van de boter er overheen.
Zet de schaal in de oven en laat de puree een mooi krokant korstje krijgen.
Serveer de aardappelpuree uit de oven direct.
Tafel lekker !!