Aardappelsalade met verse prei – Aardappelsalade is altijd lekker bij een stukje vlees van de BBQ of met een flinke plak gehaktbrood. Onze oosterburen, de Duitsers staan er om bekend, de Kartoffelsalat. Die salade kom je in ons buurland dan ook erg vaak tegen op de menukaart. Jammer genoeg kom je hem in Nederland alleen vaak tegen in van die vierkante bakjes uit de supermarkt. Het is een koud kunstje om zelf een aardappelsalade te maken die ook nog eens heel veel lekkerder is.
Aardappelsalade met verse prei maak je zonder mayonaise
Vaak is een aardappelsalade alleen aardappels en mayonaise. Voor de aardappelsalade met verse prei gooien we het over een andere boeg. De mayonaise laten we weg en we voegen er fijngesneden prei en gekookte eieren aan toe. Door die toevoeging wordt de salade, behalve een stukje smakelijker, ook nog eens gezonder.
Vastkokende aardappels
Neem altijd vastkokende aardappels voor een aardappelsalade met verse prei. Kook daarnaast de aardappels voor een salade liefst in de schil. Dit is voor de smaak en voor het behoud van de vorm. Schil of pel ze warm en snij ze in dikke plakken. En terwijl de aardappels nog warm zijn doe je er al de dressing over. Door de dressing precies op dat moment bij te voegen, trekt de smaak er beter in en blijven de aardappels mooier.
Aardappelsalades; Zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Aardappelsalade met verse prei en een eitje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram aardappels
- ½ prei
- 4 hardgekookte eieren
- handje verse peterselie
- 75 gram zonnebloemolie
- 50 gram witte wijnazijn
- 1 eetlepel grove mosterd
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
De aardappelsalade met verse prei maak je zo:
Was de aardappels en kook ze gaar in de schil. Let er op dat je ze niet te gaar kookt, anders vallen ze uiteen tot pap.
Meng ondertussen voor de dressing de olie, azijn en mosterd. Voeg een snuf zout en peper aan toe en zet apart.
Snij de prei in heel dunne ringetjes en hak de peterselie grof.
Pel de eieren en snij ook hier plakjes van. Hou een paar plakjes ei achter voor de garnering.
Schil de nog warme aardappels en snij ze in niet te dunne plakken.
Doe alles bij elkaar en meng dit voorzichtig zodat de aardappels geen puree worden.
Zet de salade minimaal een uur koud weg om de smaken goed in te laten trekken.
Doe de aardappelsalade met verse prei over in een schaal en garneer met de achtergehouden plakjes ei.
Tafel lekker !!