Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardperen met citroen en paddenstoelen, een prachtig bijgerecht

Ontdek aardpeertjes eens als bijgerecht. Combineer de aardperen met citroen en paddenstoelen en je zet echt een lekkernij op tafel.

0 666

Aardperen met citroen en paddenstoelen – Je zou verwachten dat een groente met deze naam toch iets naar peer zou smaken maar de vergelijking houdt op bij de vorm. Integendeel hij smaakt zelfs wat nootachtig en heeft verwerkt iets van de smaak van een artisjok (in het Engels heet hij zelfs Jerusalem artichoke) en rauw gegeten neigt hij naar walnoot. Om hem rauw te eten heb je wel de vroeg geoogste exemplaren nodig.  En volop oogsten kan je hem, hij groeit sneller dan onkruid! Oogst dan wel het liefst nadat er een nachtje vorst overheen is gegaan, een echte wintergroente dus.

En natuurlijk zoals alle groentes ook nu weer volop goede voedingsmiddelen aanwezig, waarbij de aardpeer als specialiteit de wat zoet smakende stof Inuline heeft. Vooral voor mensen met Diabetes Mellitus is dit goed nieuws, een natuurlijke zoetmaker. Maar ook: Inuline valt onder de prebiotica, jawel hetzelfde goedje dat onder andere ook in die kleine flesjes zit, maar nu krijg je het er helemaal gratis bij! En dat voor wat onkruid!

Aardperen kan je zoals gezegd rauw eten en verder alles wat je met een aardappel ook kan: koken, bakken, stoven, raspen, gratineren of pureren. En natuurlijk niet te vergeten frituren voor aardpeerfrietjes. Kook aardperen niet te lang, dan worden ze papperig. Kook je ze met schil dan behouden ze hun kleur en pel dan later het dunne schilletje eraf. Of laat het en eet hem gewoon zo. Ik heb gekozen voor een aardperen-bijgerecht met paddenstoelen en citroen, heerlijk bij een puur gebakken scholletje met citroen.


Aardperen met citroen en paddenstoelen

Bijgerecht voor 4 personen

  • aardperen600 gram aardperen, geschild, grove plakken
  • 300 gram paddenstoelen, bijvoorbeeld kastanjechampignons
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 blaadje laurier
  • 1 tl met kop tijmblaadjes
  • 1 citroen, met schil gesneden in dunne plakjes, zonder pitten
  • 2 tenen knoflook
  • glas witte wijn
  • olijfolie
  • peper en zeezout

Fruit de sjalot in een scheutje olijfolie, voeg de aardpeerstukken, wijn, knoflook, laurier toe en voeg water toe tot alles net niet onder staat. Breng aan de kook en laat rustig pruttelen. Na een kwartier (echt niet langer) de champignons, tijm en citroenschijfjes toevoegen, goed roeren en laat dit mengel nu nog heel even smoren. Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer