Aardperen met citroen en paddenstoelen – Je zou verwachten dat een groente met deze naam toch iets naar peer zou smaken maar de vergelijking houdt op bij de vorm. Integendeel hij smaakt zelfs wat nootachtig en heeft verwerkt iets van de smaak van een artisjok (in het Engels heet hij zelfs Jerusalem artichoke) en rauw gegeten neigt hij naar walnoot. Om hem rauw te eten heb je wel de vroeg geoogste exemplaren nodig. En volop oogsten kan je hem, hij groeit sneller dan onkruid! Oogst dan wel het liefst nadat er een nachtje vorst overheen is gegaan, een echte wintergroente dus.
En natuurlijk zoals alle groentes ook nu weer volop goede voedingsmiddelen aanwezig, waarbij de aardpeer als specialiteit de wat zoet smakende stof Inuline heeft. Vooral voor mensen met Diabetes Mellitus is dit goed nieuws, een natuurlijke zoetmaker. Maar ook: Inuline valt onder de prebiotica, jawel hetzelfde goedje dat onder andere ook in die kleine flesjes zit, maar nu krijg je het er helemaal gratis bij! En dat voor wat onkruid!
Aardperen kan je zoals gezegd rauw eten en verder alles wat je met een aardappel ook kan: koken, bakken, stoven, raspen, gratineren of pureren. En natuurlijk niet te vergeten frituren voor aardpeerfrietjes. Kook aardperen niet te lang, dan worden ze papperig. Kook je ze met schil dan behouden ze hun kleur en pel dan later het dunne schilletje eraf. Of laat het en eet hem gewoon zo. Ik heb gekozen voor een aardperen-bijgerecht met paddenstoelen en citroen, heerlijk bij een puur gebakken scholletje met citroen.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Aardpeer; niet heel mooi, wel erg lekker
Een aardpeer is één van de minst mooie groenten. Gelukkig doet het uiterlijk niets af aan de smaak. De aardpeer is heerlijk en veelzijdig.
Aardperen met citroen en paddenstoelen
Bijgerecht voor 4 personen
- 600 gram aardperen, geschild, grove plakken
- 300 gram paddenstoelen, bijvoorbeeld kastanjechampignons
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 1 blaadje laurier
- 1 tl met kop tijmblaadjes
- 1 citroen, met schil gesneden in dunne plakjes, zonder pitten
- 2 tenen knoflook
- glas witte wijn
- olijfolie
- peper en zeezout
Fruit de sjalot in een scheutje olijfolie, voeg de aardpeerstukken, wijn, knoflook, laurier toe en voeg water toe tot alles net niet onder staat. Breng aan de kook en laat rustig pruttelen. Na een kwartier (echt niet langer) de champignons, tijm en citroenschijfjes toevoegen, goed roeren en laat dit mengel nu nog heel even smoren. Eet lekker!