Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma. Van een Franse grootmoeder kreeg ik de tip om er wat boter door te doen en eventueel wat vanille.

1 5.985

Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma – Zelf appelmoes maken is super simpel: appeltjes schillen, klokhuizen verwijderen, in stukjes snijden en met een beetje water, suiker en kaneel kom je een heel eind. Dit simpele gerecht smaakt al zoveel beter dan wat de supermarkt in potjes als appelmoes durft aan te bieden. Maar soms wil je nét iets meer dan super simpel. Van een Franse grootmoeder kreeg ik de tip om er wat boter door te doen en eventueel wat vanille. Vanuit die gedachte ging ik er een beetje mee experimenteren. Uiteindelijk kwam ik met dít recept. Zonder pochen: héél erg lekker. En omdat over smaak niet valt te twisten, laat ik de keuze van appels geheel aan jou over.  Zorg er natuurlijk wel voor dat je appeltjes niet melig zijn en eventuele bruine plekjes goed zijn verwijderd.


Grootmoeders appelmoes

Bijgerecht voor 4 à 6 personen

  • ongeveer 1 kg. appels. Mag een variatie van stevige- en moesappels zijn.
  • 1 flinke el appelstroop
  • 1 tl kaneel
  • een klontje boter
  • 1/2 citroen
  • ongeveer 100 ml water

eventueel:

  • 1 tot 3 eetlepels (of zakjes) vanillesuiker of 1 vanillestokje en gewone suiker

Schil de appels, ontpit ze en snijd ze in stukjes.  Doe ze in een pannetje met de overige ingrediënten, behalve nog de citroen. Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen en voeg toe, pers dan de citroen uit en voeg het sap toe.  Zet op een matig vuurtje en zodra het begint te pruttelen, op een laag vuurtje. Na ongeveer 40 minuten of eerder als alles al tot moes is, het vuur uitzetten.  Is de boel na 40 minuten nog geen moes? Dan nog even met de pureestamper erdoor. Zelf vind ik het lekker als er wel nog wat stukjes appel herkenbaar zijn. Vis eventueel het vanillestokje er uit en snijd het in de lengte door tweeën. Schraap de zwarte puntjes (het merg) er uit en roer dat met een garde door de appelmoes.

Zulke lekkere appelmoes heb je nog nooit gegeten!

Geen appelstroop in huis maar wel appeldiksap? Bijna net zo lekker! Voeg een scheutje diksap toe en eventueel nog één of twee eetlepels suiker.

Houd je niet zo van zoet: laat dan de suiker achterwege en voeg eventueel pas helemaal op het einde een beetje suiker toe als je hem tijdens het proeven toch niet zoet genoeg vindt.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Lekkerbek zegt

    Fantastische appelmoes . Heerlijke smaak. Zal dit recept zeker vaker maken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer