Asperges in mimolette roomsaus – Asperges, dat betekent voorjaar. Tenminste, als we het hebben over Hollandse asperges, ook wel bekend als het ‘het witte goud’. Ben jij ook zo gek op deze heerlijke groente? Dan hebben we een fijn recept voor je. Zeker als je ook nog eens een kaasliefhebber bent. We maakten asperges in mimolette roomsaus. Geen superlicht gerecht, maar wel verschrikkelijk lekker. En het gerecht zien er ook nog eens prachtig uit, met de lichtoranje kleur die de Franse mimolette kaas aan het gerecht geeft. Zo wordt het een leuk Nederlands-Frans onderonsje!
De koningin onder de groenten in oranje, oftewel asperges in mimolette roomsaus
De koningin onder de groenten, zo worden witte, Hollandse asperges ook wel genoemd. Drie namen voor één groente, dus dan moet die groente wel bijzonder zijn. Nu zijn asperges dat natuurlijk ook, alleen al omdat ze maar een korte tijd beschikbaar zijn. Sommige liefhebbers van asperges eten dan ook elke week wel een keer asperges in deze periode. Op de klassieke manier, maar afwisseling is natuurlijk altijd welkom. Dus ben jij een liefhebber? Dan moet je deze asperges in mimolette roomsaus echt een keer op tafel zetten. Vanwege de oranje kleur van de mimolette misschien wel op 27 april?
Is die kaas nou Nederlands? Frans? Of allebei?
Mimolette, ook wel Boule de Lille, is een bolvormige, harde kaas, met een ruw uiterlijk en een fel oranje kleur. Deze Franse kaas wordt bereid uit rauwe koemelk. De ruwe korst wordt veroorzaakt door dat er kaasmijt is aangebracht op de kaas. Maar nu komt het, er bestaat ook Nederlandse mimolette. Deze wordt ook wel rode commissiekaas genoemd. Overal discussie dus. Want is de mimolette nu van ons of van de Fransen? Het belangrijkste vinden wij eigenlijk dat mimolette gewoon een lekkere kaas is en dat je er heerlijk mee kunt koken. Al zin gekregen in asperges in mimolette roomsaus? Misschien moet je wel even zoeken naar mimolette, maar een goede kaasspeciaalzaak kan je er ongetwijfeld aan helpen.
Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Asperges in mimolette roomsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram asperges, geschild
- 500 gram crème fraîche
- 300 gram mimolette, geraspt
- 1 sjalotje, fijn gesnipperd
- 2 eetlepels peterselie, gehakt
- 1 scheutje droge witte wijn
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je asperges in mimolette roomsaus:
Kook de asperges gaar in water met wat zout. Dit duurt, afhankelijk van de dikte van de asperges, 6 tot 8 minuten. Laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de crème fraîche in een sauspan en roer deze los met een scheutje witte wijn. Verwarm tot het bijna kookt. Voeg dan 200 gram geraspte mimolette toe, en houd 100 gram achter. Verwarm tot de kaas gesmolten is en breng het mengsel op smaak met peper en eventueel zout.
Leg de uitgelekte asperges in een ovenschaal. Schenk de saus over de asperges. Bestrooi het geheel met de rest van de mimolette. Strooi daar overheen de gehakte peterselie.
Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat in ongeveer 25 minuten het goed warm worden en de kaas smelten.
Asperges in mimolette roomsaus zijn lekker met wat gekookte aardappeltjes. Wil je er ook nog vlees bij eten? Dan kun je kiezen voor een paar plakken beenham. Maar je kunt ook blokjes ham toevoegen aan de mimolette roomsaus.
Tafel lekker !!