• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Aubergine kaviaar

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
2
aubergine kaviaar

Aubergine kaviaar

Aubergine kaviaar -ik vind het een prachtige naam- is eigenlijk puree van aubergine. Je maakt het door aubergine te garen in de oven tot het vruchtvlees zacht is en tot  pulp geprakt kan worden. Uiteraard komen er ook nog lekkere verse kruiden aan het proces te pas.  “Kaviaar” verwijst naar de pitjes in het vruchtvlees van de aubergine die qua uiterlijk wel wat aan kaviaar doen denken. Aubergine kaviaar wordt ook wel arme lui kaviaar genoemd;  kaviaar zonder vissig smaakje, dat wel. De aubergine kaviaar wordt in Italië geserveerd als antipasto, maar je komt hem elders in de wereld tegen als mezze.  Mezze is een verzamelnaam voor kleine hapjes uit de mediterrane keuken. Van Italië, Griekenland en Turkije tot het Midden-Oosten overal kent men een eigen versie van deze auberginepuree. Klassieke voorbeelden van mezze zijn: dolmades, falafel, hummus, taboulé en tzatziki. Of je de auberginepuree nu mezze of aubergine kaviaar noemt, je serveert hem als  aperitief, lekker dik op een broodje, platbrood of bruschetta gesmeerd of als een smakelijk bijgerecht.  Een voorbeeld van aubergine kaviaar als extraatje bij een (vegetarisch) gerecht vind je terug in mijn recept:  “Gebakken kropsla”.

Aubergine

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente

De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.

Mediterrane aubergine kaviaar is heel eenvoudig te maken.
  • 2 aubergines
  • 1 teen knoflook
  • een paar verse  takjes tijm en rozemarijn
  • olijfolie
  • 125 ml zure room, of naar smaak
  • half bosje koriander, fijngehakt
  • citroensap van 1 citroen
  • peper en (zee)zout
  • aluminiumfolie

aubergine kaviaar en gebakken kropslaVerhit de oven voor op 220°C. Was de aubergines en halveer ze in de lengte. Snijd met een scherp mes een ruitjespatroon in het vruchtvlees. Halveer de knoflookteen en wrijf het vruchtvlees van de aubergines  met de vlakke kant van de knoflook in. Verdeel de kruiden in plukjes, de houtige uiteinden mogen blijven zitten. Prik de kruidenplukjes in de ruitvormige inkepingen, zoals je op de foto ziet- de ene helft met tijm, de andere helft met rozemarijn. Leg de halve knoflooktenen  tussen het aldus verkregen “kruidentuintje” en besprenkel de helften ruimhartig met

olijfolie.  Strooi er grof zeezout over en leg de aubergine helften terug op elkaar. Pak de aubergines stevig in, als een tot toffee gedraaid pakketje en leg ze in de oven. Gaar de aubergines in 40 tot 50 minuten. Neem de pakketjes uit de oven en laat ietsje afkoelen. Verwijder de folie en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil op een snijplank. De houtige uiteinden van de kruidentakjes pluk je er nu makkelijk uit, de tijmblaadjes en rozemarijnnaalden laat je zitten, net als de heerlijk zacht geworden knoflook. Hak de auberginepulp met een scherp mes tot een grove puree en bak hem even kort aan in een koekenpan (eventueel met een klein scheutje olijfolie) tot al het vocht verdampt is en je een stevige puree overhoudt. De aubergine kaviaar moet nu verder op smaak gebracht worden. Dit doe je door er een flinke hoeveelheid zure room door te roeren, crème fraîche mag ook, wat fijngehakte koriander en naar smaak citroensap, peper en zout toe te voegen.

De aubergine kaviaar kan direct gegeten worden, maar wint aan smaak als je hem laat afkoelen en even bewaard. In de koelkast  houd je hem minstens twee dagen goed, dus ideaal om van te voren te maken voor een feestelijk diner.

Baba Ganoush, een oosterse versie van aubergine kaviaar als mezze, maak je als volgt:

Pof de aubergines zoals hierboven beschreven, maar zonder de tijm en rozemarijn en houd verder tot en met het bakken de zelfde werkwijze aan. Werk er tahin  door (pasta van geroosterd sesamzaad), 2 tot 3 eetlepels naar smaak. Breng verder op smaak met citroensap van 1-2 citroenen en  2 theelepels paprikapoeder, peper en zout. Daarna roer je er in stukjes gehakte olijven door en fijngehakte peterselie. De baba ganoush serveer je in een kommetje, besprenkeld met wat olijfolie, gegarneerd met extra peterselie en olijven en bestrooid met paprikapoeder.

Tags: GrieksGroenteKruiden recepten
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Baba ganoush
Bijgerecht

Baba ganoush

boterboontjes
Bijgerecht

Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

Bloemkoolpuree
Bijgerecht

Bloemkoolpuree met Serranoham en Pecorino

Geplette krieltjes uit de oven
Bijgerecht

Geplette krieltjes uit de oven

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Aardappelsalade met asperges
Bijgerecht

Aardappelsalade met asperges; Proef het voorjaar

Komkommersalade met sesam
Bijgerecht

Komkommersalade met sesam

Geglaceerde bospeen
Bijgerecht

Geglaceerde bospeen, heerlijk zoete worteltjes!

Reacties 2

  1. the Dutch Cook says:
    9 jaar geleden

    Lekker helder en leuk geschreven.
    Complimento.

    the Dutch Cook

    • Lekker Tafelen (Joke) says:
      9 jaar geleden

      Hartelijk dank voor het compliment, Dutch Cook. Groet van Joke-inkoken

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen