Bleekselderij schotel met spinazie, feta en knapperig filodeeg – Dit gerecht lijkt een lastige, maar het is heel makkelijk om te maken. Het snijden van de bleekselderij in reepjes (julienne) kan even een werkje zijn. Maar we laten je zien hoe je dit doet. Dit gerecht leent zich uitermate goed voor een leuk etentje als voorgerecht. Je bereidt de bleekselderij schotel voor tot het in de ovenschaal zit en als je eraan toe bent bedek je de bleekselderij schotel met het filodeeg en bak je hem af.
Bleekselderij
Bleekselderij word vaak gebruikt als groente in salades. En dat is zonde, want je kunt zoveel meer met deze stevige groene stengels. Al eerder vertelden we je dat bleekselderij een hele eigen smaak heeft en het in Italië één van dé groenten is om je tomatensaus mee te beginnen. Het mooie van bleekselderij is dat hij het hele jaar door uit eigen land verkrijgbaar is en erg betaalbaar. Let bij het kopen er wel op dat de bleekselderij fris ruikt, stevige stengels heeft en geen bruine plekken heeft.
Bleekselderij: de perfecte combinatie
Ontdek de vele voordelen van verse bleekselderij. Natuurlijk vullen we de tips aan met een aantal heerlijke recepten.
Bleekselderij schotel met spinazie, feta en knapperig filodeeg
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kleine bos bleekselderij
- 250 gr. verse spinazie
- 60 gr. walnoten
- 150 gr. feta (verkruimeld)
- 2 knoflookteentjes
- 1 ei
- 2 el pesto
- 2 el verse peterselie (gehakt)
- 5 vellen filodeeg
- een snuf vers gemalen peper
- 5 el zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Een bleekselderij schotel met spinazie, feta en knapperig filodeeg maak je zo:
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Snijd het kontje van de bleekselderij en ook de droge toppen. Snijd vervolgens de bleekselderij van de top uit naar beneden in stokjes van ongeveer 6 cm. De kleine stukjes die je overhoud niet weggooien, maar gebruik ze bijvoorbeeld voor een heerlijke saus of voor in de bouillon.
Haal ondertussen het filodeeg uit de diepvries.
Snijd de stokjes nu in dunne reepjes. Dit doe je door het stokje bleekselderij rechtop te zetten. Snij eerst de buitenste twee stukjes eraf zodat je de eerste twee reepjes hebt. Snij het stokje vervolgens in plakjes. Leg het vervolgens neer en snij er reepjes van. Ongeveer van 0.5 cm dik. De kunst is dat ze allemaal even lang en even dik zullen worden.
Pers de knoflook en doe een eetlepel zonnebloemolie in de hapjespan. Fruit hier de knoflook in aan tot hij begint te verkleuren en voeg dan de bleekselderij toe. Bak de bleekselderij tot hij gaar is. Hak ondertussen de walnoten grof. Haal de bleekselderij uit de pan en zet deze apart. Laat de pan op het vuur en voeg weer een eetlepel zonnebloemolie toe. Doe nu de spinazie in de pan en laten deze helemaal slinken. Zet dan op een vergiet en laat het uitlekken.
Doe nu de bleekselderij, spinazie, walnoten, feta, ei, pesto, peterselie en de peper in een grote kom en meng dit goed door elkaar. Doe alles in een ovenschaal. Leg een vel filodeeg voor je neer en bestrijk dit met de olie. Verfrommel dit lichtjes en leg het over de groentemix heen zoals op de foto.
Zet de ovenschaal in de oven en bak de bleekselderij schotel 15 minuten of tot het filodeeg goudbruin is.
Tafel lekker !!
Fel filodeeg? Moet natuurlijk zijn vel filedeeg. En je bestrijkt natuurlijk niet deze vel, maar dit vel met die (ik nam trouwens wat roomboter). Maar het was heerlijk!