Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bleekselderij schotel met spinazie, feta en knapperig filodeeg

Deze bleekselderij schotel is eenvoudig en vooraf te bereiden. Een mooi voorgerecht voor een leuk etentje, maar ook als bijgerecht heel goed in te zetten.

0 1.640

Bleekselderij schotel met spinazie, feta en knapperig filodeeg – Dit gerecht lijkt een lastige maar het is heel makkelijk om te maken. Het snijden van de bleekselderij in reepjes (julienne) kan even een werkje zijn. Maar ik laat je zien hoe je dit doet. Dit gerecht leent zich uitermate goed voor een leuk etentje als voorgerecht. Je bereid de bleekselderij schotel voor tot het in de ovenschaal zit en als je eraan toe bent bedek je de bleekselderij schotel met het filodeeg en bak je hem af.


Bleekselderij

Bleekselderij word vaak gebruikt als groente in salades. En dat is zonde want je kunt zoveel meer met deze stevige groene stengels.  In dit artikel vertelde we je al dat bleekselderij een hele eigen smaak heeft en het in Italië één van dé groentes is om je tomatensaus mee te beginnen. Het mooie van bleekselderij is dat hij het hele jaar door uit eigen land verkrijgbaar is en erg betaalbaar. Let bij het kopen er wel op dat de bleekselderij fris ruikt, stevige stengels heeft en geen bruine plekken heeft.

Bleekselderij schotel met spinazie, feta en knapperig filodeeg

  • Bleekselderij, spinazie en feta met filo 15 el zonnebloemolie
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 kleine bos bleekselderij
  • 250 gr. verse spinazie
  • 60 gr. walnoten
  • 150 gr. feta (verkruimeld)
  • 1 ei
  • 2 el pesto (https://lekkertafelen.nl/recepten/huisgemaakte-verse-pesto/)
  • 2 el verse peterselie (gehakt)
  • Snuf vers gemalen peper
  • 5 vellen filodeeg

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

We beginnen met de bleekselderij. Snij de kont van de bleekselderij eraf en de droge toppen. Snij vervolgens de bleekselderij van de top uit naar beneden in stokjes van ongeveer 6 cm. De kleine stukjes die je overhoud niet weggooien, maar gebruik ze bijvoorbeeld voor een heerlijke saus of voor in de bouillon.

 

Lees hier meer over de verschillende snijtechnieken

Haal ondertussen het filodeeg uit de diepvries.

Snij de stokjes nu in dunne reepjes. Dit doe je door de het stokje beelselderij rechtop te zetten. Snij eerst de buitenste twee stukjes eraf zodat je de eerste twee reepjes hebt. Snij het stokje vervolgens in plakjes. Leg het vervolgens neer en snij er reepjes van. Ongeveer van 0.5 cm dik. De kunst is dat ze allemaal even lang en even dik zullen worden.

Pers de knoflook en doe een el. zonnebloemolie in de hapjespan. Fruit hier de knoflook in aan tot hij begint te verkleuren en voeg dan de bleekselderij toe. Bak de bleekselderij tot hij gaar is. Hak ondertussen de walnoten grof. Haal de bleekselderij uit de pan en zet deze apart. Laat de pan op het vuur en voeg weer een el. zonnebloemolie toe. Doe nu de spinazie in de pan en laten deze helemaal inslinken. Zet deze op een vergiet en laat het uitlekken.

Doe nu de bleekselderij, spinazie, walnoten, feta, ei, pesto, peterselie en de peper in een grote kom en meng dit goed door elkaar. Doe alles in een ovenschaal. Leg een fel filodeeg voor je neer en bestrijk deze met de olie. Verfrommel dit lichtjes en leg het over de groentemix heen zoals op de foto.

Zet de ovenschaal in de oven en bak de bleekselderij schotel 15 minuten of tot het filodeeg goudbruin is.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer