Bloemkool mousseline – Maak eens een bijgerecht met bloemkool. Ga eens voor lekker luxe met een bloemkool mousseline met knoflook en verse rozemarijn. Een mooie begeleider bij een etentje met biefstuk of wild. Het recept is makkelijk te maken, als is een keukenmachine wel handig. Je kunt het recept echter ook zonder dat apparaat maken. Dit gerecht staat in ongeveer een half uurtje op tafel.
Bloemkool als bijgerecht
Bloemkool is een populaire groente. De kool is dus heel geschikt om als bijgerecht te serveren. Het is makkelijk scoren met een recept met verse bloemkool, dus doe daar je voordeel mee. De bloemkool mousseline is heel geschikt om op tafel te zetten bij een wat luxer etentje.
Wat is een mousseline?
Mousseline is oorspronkelijk een luxe variant van aardappelpuree. In het recept wordt veel boter, olie en/of room gebruikt, zodat de aardappelpuree mooi zalvig wordt. De puree is heel fijn van structuur en wordt daarom ook meestal in een keukenmachine gemaakt. Als je die niet hebt, kun je als alternatief een zeef gebruiken.
Bloemkool mousseline
Een mousseline hoeft je niet speciaal van aardappels te maken. Je kunt ook een mousseline van bloemkool maken, in plaats van van aardappels. Je kunt van veel verschillende groenten een mousseline maken. Denk dan aan verse groenten als pompoen, wortel, zoete aardappel of knolselderij. Verse groenten zoals groene kool of ui is niet geschikt omdat die een heel andere structuur hebben. De mousseline is koolhydraatarm, dus het is een prima alternatief voor een aardappel mousseline.
Serveer bloemkool mousseline niet in heel grote porties
De bloemkool mousseline uit dit recept geef je als begeleider of bijgerecht niet als grote portie, daarvoor is het veel te zwaar. Je kunt beter kleinere porties maken, dan kun je de smaak ook sterker maken. Denk daarbij aan knoflook die je meekookt, maar ook aan andere verse kruiden en specerijen. Gebruik je takjes kruiden? Haal die er dan voor het pureren uit omdat ze de structuur beïnvloeden.
Bloemkool pureren; dit moet je ontdekken!
Je denkt al snel aan stamppot bij bloemkool pureren, maar er zijn nog zo veel meer verrassend lekkere recepten met gepureerde bloemkool.
Bloemkool mousseline
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 bloemkool
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels boter
- 50 ml kookroom
- 1 takje verse rozemarijn
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloemkool mousseline:
Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze samen met de in plakjes gesneden knoflook en het takje rozemarijn perfect gaar. Te lang geeft een muffe smaak, te kort een korrelige mousseline. Giet af en stoom droog. Haal het takje rozemarijn er zo goed mogelijk uit. Er kunnen een paar naaldje achterblijven, dat is geen ramp.
Doe de hete inhoud van de pan in de kom van de keukenmachine en draai de bloemkool tot een fijne puree. Voeg de boter er onder het draaien aan toe en beetje bij beetje de kookroom tot het de gewenste dikte heeft. De hoeveelheid room kan per keer verschillen. Dat heeft met de structuur van de bloemkool te maken. Breng op smaak met zout en peper.
Bij gebruik van een zeef duw je de hete bloemkool met de knoflook door een zeef en je roert daarna de boter en de room erdoor.
Serveer de bloemkool mousseline als begeleider van een mooi stuk vlees.
Tafel lekker !!