Bloemkool mousseline: Ga voor lekker luxe met deze bloemkool mousseline met knoflook en rozemarijn. Een mooie begeleider bij een etentje met biefstuk of wild.
Wat is mousseline?
Mousseline is oorspronkelijk een luxe versie van aardappelpuree. Aan de puree wordt veel boter, olie en/of room toegevoegd zodat de aardappelpuree mooi zalvig wordt. De puree is heel fijn van structuur en wordt daarom ook meestal in een magimix gemaakt. Als je die niet hebt, kun je als alternatief een zeef gebruiken.
Niet alleen van aardappels
Maar je kunt ook een mousseline van bloemkool maken, in plaats van van aardappels. Je kunt van veel verschillende groenten een mousseline maken. Denk aan pompoen, wortel, zoete aardappel of knolselderij. Een groente zoals groene kool of ui is niet geschikt omdat die een heel andere structuur hebben.
Geen grote porties
Bloemkool mousseline geef je als begeleider of bijgerecht niet als grote portie, daarvoor is het veel te zwaar. Als je kleine porties maakt, kun je de smaak ook sterker maken. Denk daarbij aan knoflook die je meekookt, maar ook aan andere kruiden en specerijen. Gebruik je takjes kruiden? Haal die er dan voor het pureren uit omdat ze de structuur beïnvloeden.
Bloemkool pureren; zo kan het ook!
Je denkt al snel aan stamppot bij bloemkool pureren, maar er zijn nog zo veel meer verrassend lekkere recepten met gepureerde bloemkool.
Bloemkool mousseline
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 bloemkool
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels boter
- 50 ml kookroom
- 1 takje rozemarijn
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloemkool mousseline:
Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze samen met de in plakjes gesneden knoflook en het takje rozemarijn perfect gaar. Te lang geeft een muffe smaak, te kort een korrelige mousseline. Giet af en stoom droog. Haal het takje rozemarijn er zo goed mogelijk uit. Er kunnen een paar naaldje achterblijven dat is geen ramp.
Doe de hete inhoud van de pan in de kom van de magimix en draai de bloemkool tot een fijne puree. Voeg de boter er onder het draaien aan toe en beetje bij beetje de kookroom tot het de gewenste dikte heeft. De hoeveelheid room kan per keer verschillen. Dat heeft met de structuur van de bloemkool te maken. Breng op smaak met zout en peper.
Bij gebruik van een zeef duw je de hete bloemkool met de knoflook door een zeef en je roert er daarna de boter en de room door.
Serveer de bloemkool mousseline als begeleider van een mooi stuk vlees.
Tafel lekker !!