Bloemkoolpuree – Bloemkool is in Nederland een van de meest verkochte groenten. Er wordt dus heel wat bloemkool gegeten. Die wordt dan vaak gekookt en vervolgens met een sausje geserveerd bij wat gekookte aardappels en een stukje vlees. Wil je eens gekookte bloemkool eten op een heel andere manier? Maak er eens een bloemkoolpuree van, die op smaak wordt gebracht met Serranoham en Pecorino. Zo krijg je zelfs de meest verstokte bloemkoolhater aan de bloemkool!
Bloemkolen uit binnen- en buitenland
Van april tot en met november is er volop bloemkool van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Dit zijn dus de maanden om van bloemkool te genieten, want de rest van het jaar wordt de kool uit het buitenland geïmporteerd. Ze komen dan uit Spanje, Italië en Frankrijk. Vooral die bloemkolen uit Frankrijk zijn hier niet erg populair. Ze zijn minder wit en er wordt vaak gezegd dat ze stinken als je ze kookt. Nederlandse bloemkool vinden veel mensen nu eenmaal gewoon het lekkerst. Dus koop vooral Hollandse bloemkool. Dat is niet alleen lekker, maar omdat het lokaal geteeld wordt ook nog eens duurzamer. Makkelijk keus toch?
Internationale smaakmakers in de bloemkoolpuree
De bloemkoolpuree wordt na het pureren stevig op smaak gebracht met krachtige smaakmakers als de Spaanse Serranoham, en de Italiaanse Pecorino. De ham en de kaas geven een heerlijke smaak aan de puree. De verse peterselie zorgt voor een frisse touch, en de olijfolie maakt de puree lekker smeuïg. Een geslaagde combinatie van smaken, met een internationaal tintje dus.
Een koolhydraatarm alternatief
Let je er op hoeveel koolhydraten je eet? Bloemkoolpuree is, naast een lekker bijgerecht, ook een prima koolhydraatarm alternatief voor aardappelpuree. Schroom ook niet om te variëren met het op smaak brengen van de bloemkoolpuree. Tenslotte kun je bloemkool met veel andere ingrediënten combineren.
Je hebt om dit bijgerecht te kunnen maken een staafmixer nodig. Je kunt eventueel een pureestamper gebruiken, maar daarmee krijg je de puree zeker niet zo fijn als met een staafmixer.
Bloemkool als alternatief voor brood, rijst en aardappel
Gebruik je bloemkool als alternatief voor je brood, rijst of aardappel en haal met gemak de geadviseerde hoeveelheid groente per dag.
Bloemkool pureren; dit moet je ontdekken!
Je denkt al snel aan stamppot bij bloemkool pureren, maar er zijn nog zo veel meer verrassend lekkere recepten met gepureerde bloemkool.
Pecorino; schapenkaas uit Italië
Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!
Bloemkoolpuree
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bloemkool
- 125 ml groentebouillon
- 75 gram vers geraspte Pecorino
- 6 plakjes Serranoham
- zout en peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloemkoolpuree:
Verhit een koekenpan en bak hierin de Serranoham knapperig. Haal de ham uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat afkoelen en snijd heel fijn.
Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Kook de bloemkool in water met wat zout gaar.
Laat de bloemkool uitlekken in een vergiet. Doe de groente daarna terug in de pan.
Doe een scheutje bouillon bij de bloemkool en pureer de groente met de staafmixer. Schenk niet alle bouillon direct in de pan, om te voorkomen dat de puree te vochtig wordt. Mogelijk heb je minder nodig dan 125 ml.
Roer de helft van de Pecorino, de helft van de Serranoham en de helft van de peterselie door de bloemkoolpuree.
Breng de puree op smaak met zout en peper. Schep de puree vervolgens over in een schaal.
Giet er een klein beetje olijfolie overheen.
Bestrooi de bloemkoolpuree vervolgens met de rest van de Pecorino, de Serranoham en de peterselie.
Tafel lekker !!
Er wordt dus heel wat bloemkool gegeten. DAT wordt …….: Dat moet natuurlijk DIE zijn. Let toch op uw moerstaal. Zo meilijk is DAT toch niet……..
Dank voor de correctie. Maar… is Gerrd ook niet verkeerd gespeld? En daarbij…. Elise heeft het gerecht gemaakt, gefotografeerd en geschreven. Misschien is een compliment ook een goed idee?
Meilijk?