Bloemkoolpuree met Serranoham en Pecorino – Koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt, geen koolhydraten of juist onbeperkt koolhydraten, het koolhydraat is een veelbesproken onderwerp de laatste tijd. Hoewel we vinden dat koolhydraten prima binnen een gezond leefpatroon passen houden we ze toch ook een beetje in de gaten. Dus heel af en toe vervangen we aardappel, rijst of pasta door iets anders. Een bloemkoolpuree bijvoorbeeld. Zo’n bloemkoolpuree geven we dan ook graag wat krachtige smaken mee van Pecorino kaas en Serranoham. Een geslaagd alternatief voor een aardappelpuree.
Bloemkool van eigen bodem
De Hollandse bloemkool is van april tot en met november volop verkrijgbaar. In de overige maanden wordt deze groente vaak geïmporteerd uit landen als Spanje, Italië en Frankrijk. De muffe lucht die je vaak ruikt bij het koken van bloemkool komt van de Franse bloemkool, deze is ook minder mooi wit.
Voor een echt lekkere bloemkoolpuree gebruik je dus bij voorkeur Hollandse bloemkool.
Bloemkool pureren; zo kan het ook!
Je denkt al snel aan stamppot bij bloemkool pureren, maar er zijn nog zo veel meer verrassend lekkere recepten met gepureerde bloemkool.
Bloemkool als alternatief voor brood, rijst en aardappel
Gebruik je bloemkool als alternatief voor je brood, rijst of aardappel en haal met gemak de geadviseerde hoeveelheid groente per dag.
Bloemkoolpuree
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bloemkool
- 125 ml groentebouillon
- 6 plakjes Serranoham
- 75 gram Pecorino
- 1 el fijngesneden peterselie
- olijfolie
- peper/zout
Bereidingswijze van dit recept
Lekkere bloemkoolpuree maak je zo:
Bak in een hete koekenpan de plakken Serranoham knapperig. Neem de plakken uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier om uit te lekken. Snijd ze vervolgens zeer fijn.
Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Kook de roosjes, in gezouten water, gaar. Giet af en doe de roosjes terug in de pan. Schenk beetje bij beetje de bouillon bij de bloemkool en pureer met een staafmixer fijn. Doe niet gelijk alle bouillon erbij je loopt dan het risico dat je puree te vochtig wordt. Voor het pureren zou je ook een stamper kunnen gebruiken, de bloemkool wordt dan echter niet zo fijn als met een staafmixer.
Roer de helft van Pecorino, de helft van de Serranoham en de helft van de peterselie door de bloemkoolpuree. Breng op smaak met wat zout en/of peper. Strooi de overige Pecorino, serranoham en peterselie over de bloemkoolpuree en sprenkel er nog wat olijfolie over.
Tafel lekker !!