Bospeen met citroen en gember – Een heerlijk groentegerechtje! Bospeen is van nature al een zoete groente, en dat wordt nog iets benadrukt door het gebruik van gembersiroop en de citroen geeft er een fris accent aan. Dat maakt dat dit bijgerecht op verschillende manieren in te zetten is. Bospeen met citroen en gember is heerlijk bij een stukjes vlees of vis, gecombineerd met gekookte aardappeltjes of aardappelpuree. Maar je zou de worteltjes ook heel goed kunnen combineren met een wat meer Oosters getinte maaltijd. Dit natuurlijk door het gebruik van de gember, maar het sesamzaad geeft er ook een Oosters tintje aan.
Bospeen
Een keertje iets anders dan ‘groene groenten’? Neem eens bospeen! Je kent ongetwijfeld de prachtige oranje bossen worteltjes, met het loof er nog aan. Overigens zijn ze tegenwoordig ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, de zogenaamde ‘regenboogwortels’. Bospeentjes zijn heerlijk zoet, en geschikt om op veel verschillende manieren te bereiden. Koken, bakken, wokken, stomen… het kan allemaal. Behalve in deze bospeen met citroen en gember kun je de worteltjes dus in veel meer gerechten verwerken. Maar ook rauwe bospeen is heerlijk. Als gezond tussendoortje, maar ook, met een dipsausje, een heerlijke snack bij de borrel! Wist je dat je het loof ook kunt gebruiken? Daar maak je bijvoorbeeld een lekkere pesto mee. Koop wel verse bospeen. Dat zie je aan het loof, dat er fris en niet verlept dient uit te zien. De wortelen dienen stevig en knapperig te zijn. Je kunt bospeen twee à drie dagen in de koelkast bewaren.
Bospeen met citroen en gember – tips
Maak dit gerecht eens met de ‘regenboogvariant’ van bospeen. Dat geeft een prachtige kleurexplosie op je bord.
Gebruik vers citroensap, bijvoorbeeld van de citroen waar je de schil vanaf haalt. Citroensap uit een flesje is vaak heel erg geconcentreerd, waardoor je het risico loopt dat de bospeen met citroen en gember erg zuur wordt. En dat zou jammer zijn, nietwaar?
Bospeen, anders dan andere wortels
Bospeen, waspeen, winterpeen, wat is nu eigenlijk het verschil? Ontdek het hier. Inclusief een aantal heerlijke recepten met bospeen.
Bospeen met citroen en gember
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bos bospeen, ongeveer 500 gram
- geraspte schil van 1 citroen
- 2 eetlepels citroensap
- stukje gember ter grootte van een halve duim, geschild en geraspt
- 1 eetlepel neutrale olie
- 150 ml water
- 1 eetlepel gembersiroop
- witte peper en zout
- klein beetje geroosterd sesamzaad, wit of zwart naar keuze
- 1 bosuitje, in dunne ringen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bospeen met citroen en gember:
Haal het loof van de bospeen, en snijd de bovenkant en het puntje eraf. Was en schrap de wortels. Snijd ze in schuine plakken.
Verhit de olie in een hapjespan of wok. Zet de worteltjes, met de citroenrasp en de geraspte gember ongeveer 5 minuten aan in de olie.
Voeg dan het water en het citroensap toe. Laat de bospeen 5 minuten zachtjes stoven, met het deksel op de pan.
Haal na 5 minuten het deksel van de pan en roer de gembersiroop door de bospeen. Zet het vuur hoog en blijf roeren, terwijl je het vocht laat inkoken tot het stroperig is. Dit zal ongeveer 3 minuten duren.
Breng het gerecht op smaak met witte zout en peper.
Doe de worteltjes over in een schaal, en bestrooi met het sesamzaad en de bosui. Bospeen met citroen is heerlijk bij een stukje vlees of vis en gekookte aardappeltjes, maar ook bij een oosterse maaltijd.
Tafel lekker !!