Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus; nostalgie op je bord – Dit is een typisch Belgisch gerecht uit mijn geboortestreek Dendermonde, om uw duimen en vingers bij af te likken. Bij mijn weten, mijn moeder en mijn grootmoeder, maakten het al. En waarschijnlijk de generatie daarvoor ook. Zulke bordjes brengen mij altijd terug in de tijd van mama’s keuken. Maar waarom het traditioneel zoete melksaus genoemd wordt, geen idee, want er komt geen korreltje suiker bij kijken. Mijn moeder was een goeie kokkin die altijd met verse producten werkte. Ik herinner me nog de tijd dat we in de zomervakantie snijboontjes door het molentje draaiden om ze daarna in zout op te leggen in de zeempot.
Maar vandaag werk ik met de boterbonen of ook nog wel honingbonen genoemd. Ze zijn geel van kleur en ze smaken wat zachter dan de groene soort. Ze worden pas geel als ze al rijp zijn en dan kunnen er al wat dikkere boontjes inzitten. Augustus en september zijn de topmaanden om met deze groente aan de slag te gaan.
Is dit nog geen nostalgisch gerecht voor jou. Maak het eens klaar en wedden dat jouw kinderen en kleinkinderen later denken zoals ik nu. Wat een fijne en lekkere nostalgische keuken had mijn moeder toch. Dus zeker maken en laat me iets weten of jullie het ook zo lekker vonden.
Sperziebonen
Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!
Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus uit Dendermonde
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram boterboontjes
- 1/2 kg vastkokende aardappelen
- snuifje zout
- 40 g roomboter
- 2 dl volle melk
- peper, zout en nootmuskaat
- 2 eieren
Bereidingswijze van dit recept
Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus maak je zo:
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Doe de kopjes van de boterboontjes, was de boterboontjes en kook ze beetgaar in kokend gezouten water.
Doe de roomboter in de pan en laat deze hazelnootbruin worden. Laat ze even afkoelen en voeg er de melk bij. Kruid naar wens af met peper, zout en nootmuskaat.
Kook de eitjes 4 minuten. Ze mogen echt nog lopend zijn.
Schik de aardappelen op een voorverwarmd diep bord. Leg hierop de boontjes en maak een kuiltje voor de zacht gekookte eitjes.
Overgiet alles met de warme zoete melksaus, nog een snuifje zeezout voor de bite en verwen het oog met een plukje peterselie.
Mama roept: aan tafel en prak alles maar door elkaar, tafel lekker!
Probeer ook dit recept voor boterboontjes
Fantastisch dit gerecht. Ik ben ook van Oost-Vlaanderen, Aalst meer bepaald en ook ik leerde dit gerecht maken van mijn groottante. Ik maak het voor mijn kinderen nog steeds en die zijn er verlekkerd op. Wij gebruiken boterboontjes (witte, geen groene). Ik maak er smeuïge puree bij waarin in een kuiltje de zachtgekookte eitjes liggen en daarover komt de zoete melksaus met de boterboontjes.
Vandaag hoorde ik van iemand hoe haar oma het maakt. Zij plet alles in de puree: saus en eitjes en gebruikt hiervoor ongelooflijk véél eitjes. Daarover drapeert ze de boontjes en over de boontjes fijn gesnipperde rauwe ui. Zal dat zeker ook een uitproberen. Leuk die oude recepten en echt waar, die vinden mijn kinderen van de Belgische keuken het lekkerst.
Heerlijk Beb die oma’s recepten ?
Hallo Mireille,
Hier bij ons in Vlaanderen noemt men dit gerecht “boontjes in zoetemelksaus”, niet omdat de saus zoet is, maar indertijd zei men zoete melk tegen gewone koemelk en zure melk tegen karnemelk. Dit recept is namelijk zeer oud, mijn oma en moeder en ikzelf maken dit gerecht nog steeds op dezelfde manier als in uw recept met één verschil,wij voegen bij de gebruinde boter even voor we ze van het vuur nemen een fijn gesneden ui toe, ikzelf durf er zelf een teentje knoflook aan toe te voegen.
Met vriendelijke groet,Wulf.
Hallo Wulf, jazeker is dit een heel oud en lekker gerechtje. Ik leerde het van mijn mama en zij van haar mama. Ikzelf ben ook afkomstig uit Oost-Vlaanderen. Dus we hebben dezelfde roots en houden van onze streekgerechten. Tof dat je durft variëren met ui en look. Twee goeie smaakmakers die het gerecht nog een culinair trapje hoger tillen. Grtjs en bedankt voor je info
Hoezo is de melksaus warm? Wordt het (nogmaals) opgewarmd nadat de melk bij de licht gebruinde roomboter is gevoegd? Of wordt er warme melk toegevoegd bij de afgekoelde roomboter?
Hallo,
Je laat eerst de hazelnootbruine roomboter ff afkoelen. Koud bij warm kan geschifte saus geven.Dan doe je er de koude melk bij en laat je ze terug opwarmen. Hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt.