Boxty pancakes – Houd je van pannenkoeken? Dan moet je de Ierse pannenkoekjes eens proeven. Je maakt ze niet van een gewoon pannenkoekenbeslag, maar van een beslag dat je maakt met aardappels. Je kunt boxty pancakes eigenlijk bij elke maaltijd inzetten. Ze zijn heerlijk als bijgerecht, ook bij een Engels (of Iers) ontbijt. Maar je kunt ze ook als een wrap vullen met een groente of vleesmengsel. Verder hebben we uit betrouwbare bron vernomen dat je ze ook gewoon met stroop kunt eten.
Een bijzonder beslag, gemaakt van aardappels
Zoals we al zeiden, je maakt het beslag voor boxty pancakes van aardappels. Het resultaat zijn dus heerlijke aardappelpannenkoekjes. Je kiest het liefst voor kruimig kokende aardappels, omdat je de helft van de aardappels eerst kookt en tot een puree verwerkt. Kruimig kokende aardappels stamp je makkelijker fijn dan vastkokende aardappels. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, gebruik lokaal geteelde aardappels. Het gerecht waar je ze voor gebruikt is dan wel Iers, maar we wonen in Nederland en we hebben hier prima aardappels tot onze beschikking. Een ras als Doré, Eigenheimer of Irene voldoet prima voor dit recept.
En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, gebruik lokaal geteelde aardappels.
Boxty pancakes, brood voor de armen
Dit gerecht is al heel oud, en dateert van het begin van de 19e eeuw, toen aardappels vaak het enige voedsel waren waarover de arme Ierse bevolking beschikte. Het woord ‘boxty’ komt van de Ierse uitdrukking ‘aran bocht ti’. Dat betekent letterlijk vertaald ‘brood voor de armen’. Boxty pancakes worden nu in Ierland traditioneel gegeten op feestdagen als Halloween, en op de laatste dag van het carnaval. Maar we beloven je dat de boxty pancakes ook op andere dagen lekker zijn.
Aardappelpannenkoekjes
Aardappelpannenkoekjes worden in verschillende culturen gegeten, en hebben soms ook een bijzondere betekenis. Kijk hier voor de recepten!
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Boxty pancakes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram kruimig kokende aardappels
- 150 gram bloem
- 1,5 theelepel baking soda
- 125 ml melk
- 3 eieren
- een klein bosje verse tuinkruiden, naar keuze
- zout en peper
- oli of boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Boxty pancakes:
Schil de aardappels.
Kook de helft van de aardappels gaar in water, zonder zout. Giet ze af, laat ze even droogstomen en stamp ze fijn met een pureestamper, of gebruik een aardappelknijper.
Doe de aardappelpuree in een grote kom. Voeg de bloem, de baking soda en wat zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar.
Kluts de eieren. Voeg ze toe aan het aardappelmengsel.
Voeg de melk toe en meng alles goed door elkaar.
Rasp nu de rauwe aardappel. Dit kun je niet eerder doen, dan loop je het risico dat ze verkleuren. Voeg de aardappel toe aan het beslag en roer alles tot een dik beslag, dat niet erg uitloopt. Is het beslag te dik, voeg dan nog wat melk toe.
Hak de tuinkruiden fijn en voeg ze toe aan het beslag.
Verhit wat boter of olie in een koekenpan. Bak kleine pannenkoekjes van het beslag. Je kunt een klein koekenpannetje gebruiken, of bak er een paar tegelijk in een grote koekenpan. In dat laatste geval kun je een metalen serveerring van een centimeter of 12 gebruiken om mooie ronde pannenkoekjes te krijgen. Je verwijdert de ring, met een tang (heet!), en gebruikt hem voor de volgende pannenkoek.
Je kunt de pannenkoekjes warm houden op een bord in de oven. Je kunt ze ook makkelijk opwarmen in de oven of de magnetron.
Tafel lekker !!