Cherrytomaten uit de oven – Kruidige, gepofte cherrytomaten maak je eenvoudig in de oven. Ze zijn geweldig op een stokbroodje bij de borrel, maar ook in een salade met bijvoorbeeld mozzarella, Als bijgerecht bij vlees of vis, bij de pasta of als basis voor een heerlijke verse soep.
Vang die heerlijk zoete smaak van cherrytomaten
Als je zelf cherrytomaten in je tuin hebt, dan is het heel waarschijnlijk dat de meeste op dezelfde tijd rijp zijn. Vaak heb je dan een overschot aan kerstomaatjes, maar in dezelfde periode zijn de kerstomaten in de winkel ook vaak in de aanbieding. In de warme zomermaanden zijn cherrytomaten heerlijk zoet en vol van smaak. Die smaken moet je vangen en dat doe je eenvoudig door cherrytomaten uit de oven te maken, met lekker veel tuinkruiden die dan ook volop verkrijgbaar zijn. Die toch al heerlijke kerstomaten worden met dit recept nog lekkerder. Genoeg redenen om dit recept dan eens te maken dus.
Cherrytomaten uit de oven; met mediterrane kruiden
De aanduiding mediterrane kruiden is een ruim begrip. Het zijn de kruiden die veel worden gebruikt rond de Middellandse Zee. Al is Nederland geen mediterraan land, kruiden zijn hier wel volop verkrijgbaar. Je koopt ze in potjes of zakjes of je hebt misschien zelf een kruidentuintje. Kijk wat er op dat moment voorhanden is en maak daar een lekkere mengeling van voor de cherrytomaten uit de oven. De kruiden die je hiervoor kunt gebruiken zijn: salie, tijm, oregano, rozemarijn, bieslook, basilicum en dragon.
Vergeet zeker niet om er ook lekker veel knoflook in te verwerken, dat maakt het gerecht helemaal af. Schrik niet van de hoeveelheid, want gare knoflook is lekker, romig en zacht en absoluut niet scherp van smaak.
Zo maak je tomaten nog lekkerder en gezonder
Wist je dat tomaten die verwarmd worden, gezonder zijn dan rauwe tomaten? Wat mooi meegenomen is, want je gaat die cherrytomaten, met mediterrane kruiden uit de oven maken omdat dit zo lekker is, niet per se omdat het zo gezond is toch?
Als tomaten worden verwarmd, komt er namelijk meer van de antioxidant lycopeen vrij, wat verwarmd ook makkelijker opneembaar is.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Cherrytomaten uit de oven met mediterrane kruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg cherrytomaten
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 5 eetlepels fijngehakte groene kruiden
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cherrytomaten uit de oven met mediterrane kruiden:
Haal de kroontjes van de cherrytomaatjes en was ze. Leg ze in een braadslede of ovenschaal, het liefst zo dat ze niet op elkaar liggen.
Verdeel de olijfolie, de gehakte knoflook en de fijngesneden tuinkruiden over de cherrytomaten en meng dit een beetje door elkaar zodat er overal kruiden zitten. Bestrooi dit met zout en peper en zet de schaal een half uurtje in een oven van 190 graden tot de tomaten gaar zijn. Je ziet dat dit het geval is als de velletjes zijn gebarsten.
Serveer de cherrytomaten met mediterrane kruiden warm of koud.
Tafel lekker !!