Citroenaardappeltjes – Heb je zin in een heerlijk, vegan, bijgerecht dat bij veel soorten maaltijden past? Dan zijn citroenaardappeltjes uit de oven precies wat je nodig hebt! Die smaakvolle aardappeltjes hinten naar de Griekse keuken. Ze staan voor een perfecte combinatie van knapperigheid, citroenaroma en hartige smaak. Of je nu van eten me een Grieks tintje houdt of gewoon een eens iets anders wilt eten, die aardappeltjes zijn absoluut het proberen waard. Bovendien zijn de aardappeltjes niet alleen lekker bij een gewone maaltijd, ook als side-dish bij een barbecue passen ze geweldig! Bovendien zijn citroenaardappeltjes eenvoudig te maken met slechts een paar ingrediënten. Dus, waar wacht je nog op? Haal die aardappelen tevoorschijn, verwarm de oven voor en zet eens een ander aardappelgerecht op tafel!
Welke aardappels gebruik je?
Voor het recept van citroenaardappeltjes zijn verse krieltjes in de schil gebruikt. Dit zijn kleine, ongekookte aardappeltjes. Dus niet de zogenaamde krieltjes uit het koelvak van de supermarkt. Dat zijn gewoon stukjes aardappel die uit grote aardappels zijn gesneden. Voorkoken is voor dit recept niet nodig. De citroenaardappeltjes garen in het vocht in de braadslee, en als dat verdampt is bakken ze vanzelf krokant. Geen voorgekookte aardappels gebruiken dus, die worden overgaar.
Citroenaardappeltjes; een paar tips
Kun je geen krieltjes vinden om citroenaardappeltjes te maken? Gebruik dan gewone, vastkokende aardappels die je in stukjes snijdt. Dat kan ook prima.
Voor een iets andere smaak kun je in plaats van groentebouillon ook kippenbouillon gebruiken. Het gerecht is dan uiteraard niet meer vegan.
Gebruik voor de citroenaardappeltjes wel een verse citroen om uit te persen en te raspen. Het is verleidelijk om citroensap uit een flesje te gebruiken of citroenrasp uit een potje. Niet doen. Het sap uit een flesje is gemaakt van concentraat en veel zuurder dan vers geperst sap. In citroenrasp uit een potje zit suiker en dat past niet in het recept.
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Citroenaardappeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo krieltjes, in de schil
- 1 citroen, sap en rasp
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- zout en peper
- 150 ml groentebouillon
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je citroenaardappeltjes:
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Meng in een kommetje de geraspte citroenschil, het citroensap, de olijfolie, de tijm, de oregano en wat zout en peper.
Leg de krieltjes in een braadslee. Meng het citroenmengsel door de aardappeltjes en zorg dat ze allemaal een laagje krijgen.
Schenk de bouillon in de braadslee en plaats hem op het rooster in het midden van de oven.
Schep de aardappeltjes na 15 minuten om. Je zult zien dat er al een groot deel van het vocht is verdampt. Na nog eens 15 minuten schep je ze nog eens om.
Als al het vocht verdampt is, zul je zien dat de aardappeltjes langzaam bruin worden. Let er op dat ze niet verbranden. Als de citroenaardappeltjes mooi goudbruin zijn controleer je of ze ook gaar zijn. Zo niet dan geef je ze nog een paar minuten.
Serveer met een stukje geroosterd vlees of vis en een frisse salade.
Tafel lekker !!