Courgettekoekjes – In Griekenland heten ze kolokithokeftedes, en dat is een hele mond vol. Wij noemen ze dus maar courgettekoekjes, dat is wat makkelijker te onthouden. Als het om Grieks eten gaat, denk je waarschijnlijk aan moussaka, souvlaki of tzatziki. Maar er is nog een verborgen schat in de Griekse culinaire cultuur die je absoluut moet proberen, en dat zijn namelijk die courgettekoekjes. De kleine, smakelijke pannenkoekjes worden gemaakt van courgettes, gemengd met een heerlijke combinatie van kruiden en feta. Ze worden gebakken tot ze knapperig en goudbruin zijn. Ze zijn perfect als voorgerecht, bijgerecht of zelfs als tussendoortje. En het lekkerst zijn de courgettekoekjes als je ze serveert met zelfgemaakte tzatziki.
Tzatziki maak je natuurlijk zelf!
Courgettekoekjes serveer je met tzatziki. En als je die kolokithokeftedes zelf maakt dan serveer je daar natuurlijk geen tzatziki uit een bakje van de supermarkt bij. Het is niet moeilijk om het zelf te maken en je hebt er geen moeilijk verkrijgbare ingrediënten voor nodig. Kijk maar eens naar dit recept voor zelfgemaakte tzatziki! Zo maak je gegarandeerd de lekkerste tzatziki!
Tzatziki; zo maak je gegarandeerd de lekkerste
Bij gyros hoort een lekkere tzatziki. Je kunt de tzatziki echter ook als dipsaus geven met komkommer, paprika, bleekselderij of brood.
Tips bij het maken van courgettekoekjes
Je kunt het beslag, het mengsel waarvan je de courgettekoekjes bakt, van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.
Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk vocht uit de geraspte courgettes komt. Je kunt dat bereiken door de geraspte courgettes na het zouten en de wachttijd in een schone theedoek te doen, die heel stevig in een bol te draaien en zo het vocht er uit drukken. Het resultaat hangt of staat met de hoeveelheid vocht in het beslag. De genoemde bereidingstijd is exclusief de wachttijd. De wachttijd kun je overigens gebruiken voor het maken van de tzatziki.
In dit recept wordt feta gebruikt. Doe jezelf een plezier en gebruik echte, Griekse feta voor de courgettekoekjes. Dit smaakt echt anders dan ‘witte kaas’ of een ander namaak alternatief. Echte feta kun je ook makkelijke verkruimelen, zoals hier de bedoeling is. Voor de prijs hoef je het niet te laten, elke supermarkt verkoopt tegenwoordig echte feta voor een redelijke prijs.
Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!
Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten.
Courgettekoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 courgettes
- 1 ui
- 2 eieren
- 60 gram bloem
- 150 gram feta
- 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
- 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
- 1 eetlepel verse oregano, fijngehakt
- zout en peper
- zonnebloemolie, om in te bakken
- een schaaltje zelfgemaakte tzatziki (zie recept op de website)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je courgettekoekjes:
Rasp de courgette, bestrooi met wat zout en doe over in een zeef. Zet de zeef op een kom en zet minstens een uur in de koelkast.
Snipper de ui.
Gooi het vocht dat uit de zeef gelopen is weg. Doe de geraspte courgette over in een schone theedoek, draai die tot een bol en druk er nog zoveel mogelijk vocht uit.
Doe de courgette over in een grote kom. Voeg de ui, de peterselie, de munt, de oregano, de bloem en de feta toe. Meng alles goed door elkaar. Breng stevig op smaak met peper. Proef even of er nog extra zout bij moet. Er zat natuurlijk ook al zout in de courgette. Voeg dan de eieren toe en meng nog even goed.
Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een grote koekenpan. Laat de olie goed heet worden. Schep nu met een lepel (een ijsschep is hier heel handig voor) een hoeveelheid beslag in de pan en druk dit iets plat met een lepel. Draai na een paar minuten om met een spatel en bak de andere kant bruin. Er kunnen in een grote koekenpan ongeveer 4 koekjes tegelijk worden gebakken. Houd de al gebakken courgettekoekjes op een bord warm in de oven op ongeveer 100 graden.
Wil je alle courgettekoekjes even groot hebben, dan is het handig om een metalen serveerring in de olie te zetten, daar het beslag in te scheppen, aandrukken en even laten bakken tot het courgettekoekje stevigheid heeft. Verwijder dan de serveerring (die wordt heel heet!) met een tang en schep het beslag voor de volgende er in.
Leg op elk bordje een paar courgettekoekjes. Twee of drie is meestal voldoende voor een voorgerecht. Als snack of mezze kun je ze op een grote schaal presenteren. Serveer de kolokithokeftedes direct, met een schaaltje zelfgemaakte tzatziki erbij. Wil je wat extra garneren? Een paar blokjes feta of kalamataolijven zijn daar heel geschikt voor!
Tafel lekker !!
Bedankt voor het leuke en duidelijke recept!
Fijn dat je onze recepten waardeert!
Bij de courgettekoekjes wordt geen oventijd vermeld en hoeveel graden. Dat zou wel handig zijn.
Dat klopt,Joke, er staan inderdaad geen oventijd en geen graden bij. Het is namelijk de bedoeling dat je de courgettekoekjes in de koekenpan bakt en niet in de oven. Zie alinea vijf in de instructies!
Beschrijving geeft niet aan dat je de meel moet toevoegen en het lijkt me logisch dat de kolokithokeftedes omgedraaid worden om aan beide kanten te bakken.
Het toevoegen van de bloem was inderdaad weggevallen. Het is inmiddels toegevoegd aan de tekst. Dat de courgettekoekjes ook omgedraaid moeten om aan beide kanten bruin te worden staat gewoon in de instructies.