Cranberrycompote – Cranberry’s en wild, dat is een heel klassieke combinatie. De zoetzure smaak past dan ook heerlijk bij de uitgesproken wildsmaak. Dat maakt dat cranberry’s vaak alleen op tafel verschijnen als er wild gegeten wordt. Een beetje jammer is dat wel, want cranberry’s zijn ook een heerlijk bijgerecht bij andere soorten vlees en gevogelte. Zeker bij rund- en varkensvlees, maar ook bij kip of kalkoen komen de mooie, rode bessen heel goed tot hun recht. Cranberrycompote kun je in potjes in de supermarkt kopen. Maar waarom zou je dat doen? Je maakt binnen een paar minuten zelf een heerlijke compote. Van verse cranberry’s natuurlijk! We delen ons recept voor een klassieke cranberrycompote met je. Je kunt er natuurlijk ook heel andere dingen mee doen. Cranberry’s en appel vormen ook een fijne combinatie, dus een stukje verse appelstaart met een bolletje roomijs en een schepje van deze cranberrycompote is vast een heel lekker toetje.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Cranberrycompote; lekker met vlees en wild
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram verse cranberry’s
- 100 ml rode wijn
- 4 eetlepels ahornsiroop
- 2 stuks steranijs
- 2 kardemompeulen, we gebruiken het zaad uit de peulen
- 1 kaneelstokje
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cranberrycompote:
Was de cranberry’s en doe ze met de wijn, de ahornsiroop, de steranijs, het zaad uit de kardemompeulen en het kaneelstokje in een pannetje.
Breng aan de kook en laat, onder af en toe roeren tien minuten zachtjes doorkoken tot de bessen gesprongen zijn het vocht begint in te dikken. Doe een deksel op de pan om te voorkomen dat de cranberry’s uit de pan vliegen tijdens te koken.
Doe de compote over in een schaaltje en laat afkoelen. De cranberrycompote zal afgekoeld nog wat dikker worden.
Lekker bij vlees, wild en gevogelte.
Tafel lekker !!
Hallo,ik heb een vraagje over de cranberrycompote.Ik zou met de feestdagen een kalkoen in de oven bereiden en zou er gestoofd witloof en kroketjes bij opdienen.Nu zoek ik nog voor iets erbij en zag dit receptje.Kan ik deze warm opdienen ? Of raad je me een ander gerechtje aan ? Ik zit een beetje vast met mijn gerecht .Alvast bedankt en vele groetjes ?
Je kunt de cranberrycompote zo wel koud als warm serveren, Servania. Maar cranberrycompote wordt over het algemeen geserveerd als een saus, bij bijvoorbeeld wild, of kalkoen, en niet als een op zich staand bijgerecht.