Dronken worteltjes – Dronken worteltjes maak je ongeveer op de zelfde wijze als geglaceerde wortels; heel eenvoudig dus. Alleen gebruik je nu tequila in plaats van water om de worteltjes dronken te voeren. Je kunt hier eigenlijk alle wortelsoorten voor gebruiken, dus bospeen, waspeen of winterwortel. Ik koos deze keer voor bospeen, want in de zomer is het wel zo lekker om de verse Hollandse bospeen te benutten. Dunne jonge bospeen kan je in zijn geheel bereiden. De dikkere penen zou ik de lengte doormidden snijden of in kwarten en de winterwortel zelfs in schijfjes.
Tequila omdat ik “dronken” Mexicaanse wortels wilde maken, maar rum of whisky kan je ook gebruiken in dit recept. In de VS is het niet ongebruikelijk om met whisky geglaceerde wortels tijdens Thanksgiving op te dienen. Serveer dronken wortels als een bijgerecht en combineer het bijvoorbeeld met vis, kip of een pittig gekruide Tex-Mex biefstuk
Ik gebruik gestandaardiseerde maatlepeltjes, te koop als plastic- of metalen setje
1 bundel bospeen
- 40 gram boter
- 1 el bruine suiker
- ½ tl kaneelpoeder
- ½ tl kruidnagelpoeder
- ½ tl nootmuskaat (vers geraspt)
- 50 ml tequila
- snufje zout
- 1 teentje knoflook uit de pers (optioneel)
Van dronken worteltjes word je zelf niet dronken; de meeste alcohol verdampt tijdens de bereiding. Maar, het smaakje van de tequila doet het heel goed in dit gerecht!
Snijd het loof van de worteltjes af. Was ze en schrap eventueel hardnekkig vuil eraf. Snijd de dikkere exemplaren in de lengte doormidden of in kwarten. Neem een grote koekenpan of hapjespan, zodat de wortels erin passen. Smelt de boter op een middelhoog vuur en roerbak de wortels een minuutje of 2-3 . Voeg de bruine suiker, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, een klein snufje zout en desgewenst een beetje knoflook toe. Schep de wortels goed om, zodat ze allemaal bedekt raken met de suiker en de kruiden en bak nog even door tot de suiker begint te smelten. Giet de tequila erbij, zet het vuur iets lager en laat de worteltjes in een minuutje of 3-5 zachtjes garen terwijl het vocht verdampt tot een stroperig laagje.