Eierragout zoals oma deze maakte – Zelfs toen al at men een dagje geen vlees. Hoezo we zijn vernieuwend bezig. Dit recept komt uit een kookboekje van 1955 speciaal geschreven voor de Limburgse Boerinnen organisatie als handleiding voor de vele cursussen en demonstraties op het gebied van koken, bakken en dies meer zij (oftewel wat nog meer is)!
Eierragout werd vroeger vaker gemaakt, vooral op vrijdag want de katholieken mochten op vrijdag geen vlees eten dus een eierragout was een goed alternatief. Vaak had men zelf kippen dus er waren meestal eitjes in overvloed.
Naturel of met een beetje extra
Onderstaand recept is een naturel recept met eieren, een lekkere groentebouillon en een klein beetje room. Wil je een luxere eierragout dan kun je eventueel stukjes gekookte ham, geraspte kaas, een flinke lik mosterd of een schepje kerrie toevoegen.
Breng de ragout lekker hoog op smaak en laat de eieren er eventjes in liggen zodat de smaken een beetje kunnen intrekken.
Wat eet je erbij?
Eierragout wordt vroeger bij de warme maaltijd gegeten met een gekookt aardappeltje en vaak wat sla uit eigen tuin. Een modernere keuze is om er een lekkere aardappelpuree met knapperige groentes zoals sugarsnaps, erwtjes of asperges (als deze in het seizoen zijn) bij te doen. Ook erg lekker is het om de ragout in een uitgehold hard broodje te serveren met wat sla erbij. Een sneetje vers geroosterd brood kan natuurlijk ook.
Eierragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- ½ liter groentebouillon
- een klein scheutje room
- 2 eidooiers
- 6 hardgekookte eieren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je eierragout:
Smelt de boter en voeg de bloem eraan toe. Gaar dit tot de massa een klont vormt en van de bodem loskomt. Voeg er beetje bij beetje de bouillon aan toe en roer er steeds goed de klontjes uit. Laat de ragout eventjes doorkoken tot deze mooi egaal en gaar is. Klop de dooiers los in een kopje en voeg er een scheutje room aan toe. Schep er wat van de ragout bij en roer goed door. Schud nu snel onder goed roeren de dooiers bij de ragout. Goed blijven roeren je wilt geen omelet. Warm even goed door. Breng de ragout goed op smaak en kijk of er niet nog wat room of bouillon bij mag. Snijd de gekookte eieren in grove stukken en doe deze bij de ragout. Warm de eierragout vlak voor het serveren nogmaals goed door, roer voorzichtig zodat je niet alle ei stuk roert.
Tafel lekker !!