Fondant aardappelen – Wil je eens wat anders dan de dagelijkse klassieke aardappelbereiding op tafel zetten? Probeer dan eens fondant aardappelen! Het klinkt erg ingewikkeld, maar niets is minder waar!
Fondant aardappelen, of “pommes de terre fondantes”, wat in het Frans “smeltende aardappels” betekent, zijn niets meer dan gekookte, gebakken aardappels en dat alles in één beweging. Hoe simpel wil je het? En toch verras je menig tafelgenoot met dit bijgerecht, want fondant aardappeltjes komen veel te weinig op tafel naar onze bescheiden mening. Ze zien er niet alleen erg chique uit, ze smaken ook zo! Deze aardappelbereiding levert je krokant gebakken aardappeltjes aan de buitenkant, smeuïg aan de binnenkant. De aardappelen worden na het korsten op een matig vuur zacht gegaard in bouillon. Het resultaat zijn heerlijke zachte, romige aardappeltjes die als fondant in je mond smelten.
Fondant aardappelen hebben een specifieke cilindervorm
Fondant aardappelen worden na het schillen eigenlijk in tonvorm of cilinders gesneden met behulp van een steekvorm, maar het lukt met wat geduld evengoed met de hand. En, het is de smaak die telt, niet zozeer de vorm… Wel belangrijk is dat je aardappeltjes rechtop kunnen staan in de pan, dus maak de onder- en bovenkant mooi vlak.
Hiervoor schil je de aardappelen en snijd je de onder- en bovenkant er vlak af. Zorg dat je aardappelen ongeveer allemaal even hoog zijn. Snijd nu rondom stukjes weg tot je een mooie cilindervorm of tonvorm hebt. Zorg dat de aardappelen ook allemaal ongeveer even groot zijn, anders worden ze niet tegelijk gaar.
Natuurlijk kies je wel voor lokaal geteelde aardappelen
Neem eens Ditta aardappelen, een middelvroeg aardappelras dat in Nederland wordt geteeld, voor het maken van dit heerlijke aardappelgerecht. Ditta’s zijn lichtzoet, met een vaste structuur. Andere vastkokende aardappelen zoals Nicola en Charlotte lenen zich ook heel goed voor deze culinaire aardappelbereiding. Of vraag eens aan je groenteboer welke soorten worden aanbevolen voor het maken van fondant aardappelen. Misschien stuit je wel op een écht lokaal geteelde, vastkokende aardappel, perfect om je gerecht en het gesprek aan de eettafel naar een nog hoger niveau te tillen!
Fondant aardappelen kun je goed combineren met vis- en vleesgerechten. Wedden dat je je tafelgezelschap doet smelten als je dit unieke aardappelgerecht op tafel zet bij je volgende dinertje?
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Fondant aardappelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 16 vastkokende aardappelen
- vetstof: 50 gram (geklaarde) boter, ghee of ganzenvet
- 1 liter verse kippenbouillon
- fleur de sel, naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Fondant aardappelen maak je zo:
Schil de aardappelen en snij ze in gelijke tonvorm of cilindervorm. Vlak de kontjes van de aardappels mooi af. Spoel de aardappelen af en dep ze droog.
Laat de vetstof in een pan goed heet worden, pas op voor spatten!
Bak op hoog vuur de aardappelen aan beide vlakke kanten tot ze een mooi goudgeel korstje hebben.
Giet kippenbouillon in de pan tot de aardappelen net niet onderstaan. Verlaag de temperatuur van het fornuis en laat de aardappelen onafgedekt koken tot de bouillon verdampt is.
Serveer de aardappelen met een snufje fleur de sel eroverheen.
Tafel lekker !!