Franse aardappelpuree met kaas – Aligot is een heel smeuïge aardappelpuree waarin heel veel gesmolten kaas verwerkt wordt. Er gaat zoveel kaas in het recept dat je misschien je bedenkingen erbij hebt. Ga dan ook maar geen calorieën tellen als je dit recept wilt gaan maken. Maar beloofd, als je van aardappels en kaas houdt, vind je de Franse aardappelpuree met kaas heerlijk.
Waar serveer je Franse aardappelpuree met kaas bij?
Traditioneel wordt de Franse aardappelpuree met kaas gegeten als bijgerecht bij geroosterd varkensvlees of worst. Pelgrims in Frankrijk op doortocht naar Santiago de Compostela in Spanje krijgen dit gerecht regelmatig geserveerd. Dat omdat Aligot een heel voedzaam gerecht is en dat kun je natuurlijk heel goed gebruiken na een lange wandeltocht. De hoeveelheid aardappel in het recept lijkt dan ook erg weinig voor 4 personen. In de praktijk zal blijken dat het genoeg is, want het gerecht is erg machtig.
Cantal, of een andere bergkaas
In dit recept voor Aligot is Cantal gebruikt. Dit is een harde kaas die wordt gemaakt het departement Cantal, in de Franse Auvergne. De officiële verhouding kaas en aardappels in het recept voor de Franse aardappelpuree met kaas is een op twee. Dat klinkt bijna waanzinnig. Al zullen echte de kaasliefhebbers er waarschijnlijk erg blij van worden. Mag het van jou wel een beetje minder? Pas het recept dan wat aan. Afhankelijk van hoe machtig je het gerecht wilt hebben voeg je meer, of minder, kaas toe dan de opgegeven hoeveelheid in het recept.
Om Franse aardappelpuree met kaas te maken heb je Cantal nodig. Cantal is misschien in Nederland niet overal verkrijgbaar. In de meeste supermarkten zul je het wel niet vinden, maar een goede kaasspeciaalzaak kan je er zeker wel aan helpen. Lukt dat niet? Ga dan op zoek naar de Franse Tomme, dit is ook een bergkaas. Je kunt eventueel ook Gruyère gebruiken om dit recept voor Aligot te maken.
Franse aardappelpuree met kaas (Aligot)
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram kruimig kokende aardappels
- 1 teentje knoflook
- 125 gram crème fraîche
- 50 gram boter
- 200 à 300 gram Cantal
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Franse aardappelpuree met kaas:
Schil de aardappels. Snijd ze in stukjes. Kook ze gaar in water met zout. Voeg een doorgesneden teentje knoflook aan het kookwater toen.
Rasp de Cantal op een grove rasp.
Giet de aardappels bijna helemaal af. Laat een klein beetje kookvocht in de pan.
Pureer de aardappels met een pureestamper. Als je een pureeknijper hebt gebruik die dan, voor een fijnere aardappelpuree. Voeg de crème fraîche en de boter toe.
Vervolgens voeg je in een keer alle kaas toe. Roer de kaas met een houten lepel heel goed door de aardappelpuree, zodat hij direct goed smelt en draden trekt.
Breng de Aligot op smaak met zout en peper.
Tafel lekker !!
Heerlijk, en dan met een simpele groene salade en Toulouse worstjes. Daar wordt een mens toch blij van!!!