• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Gebakken aardappelen; Het geheim voor een perfect resultaat

door Redactie
in Bijgerecht
Gebakken aardappelen
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Gebakken aardappelen; de basis – Een basis recept voor het bakken van aardappelen. We geven je tips waar je op moet letten en hoe je makkelijk kunt variëren. Veel van ons zullen  een pak diepvries aardappelschijfjes kopen of van die voorgegaarde schijfjes. Het lijkt niet duur, maar in verhouding met onbewerkte aardappelen is dat het wel. Terwijl het de smaak echt niet ten goede komt.

Tijd; duurt het langer?

Ja, daar zijn we eerlijk in. Je schilt de aardappelen, blancheert ze en gaat ze daarna bakken. Dat zijn een paar handelingen die je bij kant-en-klaar niet hebt. Maar door verse aardappelen te gebruiken krijg je niet te maken met conserveringsmiddelen of kwaliteitsverlies. Zoals met alles wat je zelf maakt, weet je precies wat erin zit en verser kan bijna niet.

Welke soort aardappel gebruiken

Voor gebakken aardappelen gebruik je vastkokende of vrij vastkokende aardappelen. Deze aardappelen blijven namelijk goed stevig tijdens het bakken. Een iets kruimige of kruimige aardappel zal uit elkaar vallen tijdens het bakken.

Dat is ook het verschil tussen gebakken aardappelen en opgebakken aardappelen. Opgebakken aardappelen worden van restjes gekookte aardappelen gemaakt, die vaak iets kruimig zijn.

Variëren met smaken

Je kunt heel makkelijk variëren met de gebakken aardappelen door verschillende specerijen te gebruiken. Kurkuma geeft een subtiele smaak en een mooie gele kleur. Een beetje paprikapoeder i.c.m. cayennepeper geeft een wat meer pittige smaak. Een geperst teentje knoflook meebakken of gerookte spekjes geven ook een heerlijke smaak. Ook lekker, wat gehakte rozemarijn meebakken voor een meer mediterrane smaak.

Handige tips voor je begint

Kies als eerste voor een lokale aardappel. Bildstar van een lokale teler bijvoorbeeld. Die is vrij vastkokend en dus heel geschikt. ( Kijk hier voor een overzicht van aardappelsoorten ). Laat je aardappelen na het koken goed uitdampen op keukenpapier. Een droge aardappel bakt namelijk mooier. En als laatste, doe niet teveel aardappel tegelijk in de pan. Als de aardappelstukjes wat ruimte hebben, bakken ze sneller en mooier. Houd het goed in de gaten, vooral als je op wat hoger vuur bakt, dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Gebakken aardappelen; de basis

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gr. aardappelen (vrij vastkokend of vastkokend)
  • 2 el. zonnebloemolie
  • 2 el. boter of margarine
  • zout naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Gebakken aardappelen maken doe je zo:

Schil de aardappelen en bepaal in wat voor vorm je ze wil. Ik heb gekozen voor halve schijfjes omdat die makkelijk eten voor kleine kinderen. Maar ook hele schijfjes, blokjes of partjes zijn een optie. Snij je aardappel vervolgens in de gewenste vorm en spoel ze onder water.

Blancheer je aardappelen vervolgens door ze op te zetten in koud water. Hoe lang is afhankelijk van de grote van je aardappel. Mijn halve schijfjes hebben 6 minuten gekookt toen het water aan de kook was. Toen waren ze nog net niet gaar, ik kon er niet goed met een vork doorheen prikken.

Giet de aardappelen af en laat ze uitstomen op keukenpapier. Zet ondertussen een ruime koekenpan op het fornuis en doe hier de zonnebloemolie en margarine in. Laat dit warm worden tot de boter niet meer bruist. Bak de aardappeltjes tot ze mooi goudkleurig zijn. Breng de gebakken aardappelen op smaak met zout.

Tafel Lekker !!

Tags: Aardappelen basisrecepten

Gerelateerde Artikelen & Recepten

gebakken aardappels recept rauw zonder blancheren
Bijgerecht

Gebakken aardappels, zonder blancheren

Aardappels koken
Kookschool

Aardappels koken; stap voor stap instructie

Aardappelpuree
Bijgerecht

Aardappelpuree, basisrecept

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen