Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gebakken aardappelen; Het geheim voor een perfect resultaat

Gebakken aardappelen, dat kan iedereen toch zou je zeggen. Maar perfect gebakken aardappelen is echt iets heel anders dan de diepvries gebakken aardappelen.

0 7.618

Gebakken aardappelen; de basis – Een basis recept voor het bakken van aardappelen. We geven je tips waar je op moet letten en hoe je makkelijk kunt variëren. Veel van ons zullen  een pak diepvries aardappelschijfjes kopen of van die voorgegaarde schijfjes. Het lijkt niet duur, maar in verhouding met verse aardappelen is dat het wel. Terwijl het de smaak echt niet ten goede komt.

Tijd; duurt het langer?

Ja, daar ben ik eerlijk in. Je schilt de aardappelen, blancheert ze en gaat ze daarna bakken. Dat zijn een paar handelingen die je bij kant-en-klaar niet hebt. Maar door verse aardappelen te gebruiken krijg je niet te maken met conserveringsmiddelen of kwaliteitsverlies. Zoals met alles wat je zelf maakt, weet je precies wat erin zit en verser kan bijna niet.

Welke soort aardappel gebruiken

Voor gebakken aardappelen gebruik je vastkokende of vrij vastkokende aardappelen. Deze aardappelen blijven namelijk goed stevig tijdens het bakken. Een iets kruimige of kruimige aardappel zal uit elkaar vallen tijdens het bakken.

Dat is ook het verschil tussen gebakken aardappelen en opgebakken aardappelen. Opgebakken aardappelen worden van restjes gekookte aardappelen gemaakt, die vaak iets kruimig zijn.

Variëren met smaken

Je kunt heel makkelijk variëren met de gebakken aardappelen door verschillende specerijen te gebruiken. Kurkuma geeft een subtiele smaak en een mooie gele kleur. Een beetje paprikapoeder i.c.m. cayennepeper geeft een wat meer pittige smaak. Een geperst teentje knoflook meebakken of gerookte spekjes geven ook een heerlijke smaak. Ook lekker, wat gehakte rozemarijn meebakken voor een meer mediterrane smaak.

Handige tips voor je begint

Kies als eerste voor een lokale aardappel. Zo heb ik gekozen voor een Friese Bildstar. Die is vrij vastkokend en dus heel geschikt voor dit recept. (Klik hier voor een overzicht van aardappelsoorten). Laat je aardappelen na het koken goed uitdampen op keukenpapier. Een droge aardappel bakt namelijk mooier. En als laatste, doe niet teveel aardappel tegelijk in de pan. Als de aardappelstukjes wat ruimte hebben, bakken ze sneller en mooier. Houd het goed in de gaten, vooral als je op wat hoger vuur bakt, dit is makkelijker gezegd dan gedaan.


Gebakken aardappelen; de basis

Bijgerecht voor 4 personen

  • 600 gr. aardappelen (vrij vastkokend of vastkokend)
  • 2 el. zonnebloemolie
  • 2 el. margarine
  • zout naar smaak

Schil de aardappelen en bepaal in wat voor vorm je ze wil. Ik heb gekozen voor halve schijfjes omdat die makkelijk eten voor kleine kinderen. Maar ook hele schijfjes, blokjes of partjes zijn een optie. Snij je aardappel vervolgens in de gewenste vorm en spoel ze onder water.

Blancheer je aardappelen vervolgens door ze op te zetten in koud water. Hoe lang is afhankelijk van de grote van je aardappel. Mijn halve schijfjes hebben 6 minuten gekookt toen het water aan de kook was. Toen waren ze nog net niet gaar, ik kon er niet goed met een vork doorheen prikken.

Giet de aardappelen af en laat ze uitstomen op keukenpapier. Zet ondertussen een ruime koekenpan op het fornuis en doe hier de zonnebloemolie en margarine in. Laat dit warm worden tot de boter niet meer bruist. Bak de aardappeltjes tot ze mooi goudkleurig zijn. Breng de gebakken aardappelen op smaak met zout.

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer