• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, maart 6, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Gebakken aardappelen; Het geheim voor een perfect resultaat

door Redactie
in Bijgerecht
1
0
Gebakken aardappelen

Gebakken aardappelen; de basis – Een basis recept voor het bakken van aardappelen. We geven je tips waar je op moet letten en hoe je makkelijk kunt variëren. Veel van ons zullen  een pak diepvries aardappelschijfjes kopen of van die voorgegaarde schijfjes. Het lijkt niet duur, maar in verhouding met onbewerkte aardappelen is dat het wel. Terwijl het de smaak echt niet ten goede komt.

Tijd; duurt het langer?

Ja, daar zijn we eerlijk in. Je schilt de aardappelen, blancheert ze en gaat ze daarna bakken. Dat zijn een paar handelingen die je bij kant-en-klaar niet hebt. Maar door verse aardappelen te gebruiken krijg je niet te maken met conserveringsmiddelen of kwaliteitsverlies. Zoals met alles wat je zelf maakt, weet je precies wat erin zit en verser kan bijna niet.

Welke soort aardappel gebruiken

Voor gebakken aardappelen gebruik je vastkokende of vrij vastkokende aardappelen. Deze aardappelen blijven namelijk goed stevig tijdens het bakken. Een iets kruimige of kruimige aardappel zal uit elkaar vallen tijdens het bakken.

Dat is ook het verschil tussen gebakken aardappelen en opgebakken aardappelen. Opgebakken aardappelen worden van restjes gekookte aardappelen gemaakt, die vaak iets kruimig zijn.

Variëren met smaken

Je kunt heel makkelijk variëren met de gebakken aardappelen door verschillende specerijen te gebruiken. Kurkuma geeft een subtiele smaak en een mooie gele kleur. Een beetje paprikapoeder i.c.m. cayennepeper geeft een wat meer pittige smaak. Een geperst teentje knoflook meebakken of gerookte spekjes geven ook een heerlijke smaak. Ook lekker, wat gehakte rozemarijn meebakken voor een meer mediterrane smaak.

Handige tips voor je begint

Kies als eerste voor een lokale aardappel. Bildstar van een lokale teler bijvoorbeeld. Die is vrij vastkokend en dus heel geschikt. ( Kijk hier voor een overzicht van aardappelsoorten ). Laat je aardappelen na het koken goed uitdampen op keukenpapier. Een droge aardappel bakt namelijk mooier. En als laatste, doe niet teveel aardappel tegelijk in de pan. Als de aardappelstukjes wat ruimte hebben, bakken ze sneller en mooier. Houd het goed in de gaten, vooral als je op wat hoger vuur bakt, dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Gebakken aardappelen; de basis

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gr. aardappelen (vrij vastkokend of vastkokend)
  • 2 el. zonnebloemolie
  • 2 el. boter of margarine
  • zout naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Gebakken aardappelen maken doe je zo:

Schil de aardappelen en bepaal in wat voor vorm je ze wil. Ik heb gekozen voor halve schijfjes omdat die makkelijk eten voor kleine kinderen. Maar ook hele schijfjes, blokjes of partjes zijn een optie. Snij je aardappel vervolgens in de gewenste vorm en spoel ze onder water.

Blancheer je aardappelen vervolgens door ze op te zetten in koud water. Hoe lang is afhankelijk van de grote van je aardappel. Mijn halve schijfjes hebben 6 minuten gekookt toen het water aan de kook was. Toen waren ze nog net niet gaar, ik kon er niet goed met een vork doorheen prikken.

Giet de aardappelen af en laat ze uitstomen op keukenpapier. Zet ondertussen een ruime koekenpan op het fornuis en doe hier de zonnebloemolie en margarine in. Laat dit warm worden tot de boter niet meer bruist. Bak de aardappeltjes tot ze mooi goudkleurig zijn. Breng de gebakken aardappelen op smaak met zout.

Tafel Lekker !!

Tags: Aardappelen basisrecepten
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

gebakken aardappels recept rauw zonder blancheren
Bijgerecht

Gebakken aardappels, zonder blancheren

Aardappels koken
Kookschool

Aardappels koken; stap voor stap instructie

Aardappelpuree
Bijgerecht

Aardappelpuree, basisrecept

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

Gyros zelf maken van schouderkarbonade. Hoe leuk is dat? Geef de Gyros lekker je eigen smaken mee. Natuurlijk helpen we...

Lees verder
tzatziki

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Iris op Nasi Goreng; authentiek recept
  • Linda op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Saskia op Koffiedik kijken met de DIY Mushroom farm kit
  • Johan Souman op Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen