• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Gebakken aardappels met spek en uien

Gewoon lekker op z'n Hollands, met vlees of vis en groenten of een salade maak je er een complete maaltijd van

door Connie Derks
in Bijgerecht
0
0
Gebakken aardappels met spek en uien

Gebakken aardappels met spek en uien – een lekker hartig portie gebakken aardappels

Hoe het wat ons betreft NIET moet

Vraag aan de gemiddelde Nederlander om gebakken aardappels te maken en ze rennen naar het koelvak voor aardappelschijfjes of ze duiken de diepvries in voor een zak voorgegaarde aardappeltjes die je alleen in de pan hoeft te gooien. Oké, that’s a way of live. Lekker makkelijk en op zich helemaal niets mee. Maar…

Hoe het wat ons betreft WEL moet

Als je gebakken aardappels wil eten, wil je ook lekkere gebakken aardappels eten. Daarvoor moet je het volgende doen. Zorg dat je een flinke zak lekkere vastkokende aardappels in huis hebt. Een goede aardappelleverancier kan je vertellen welk ras (ja, er bestaan aardappelrassen) je in huis moet halen.

Aardappels schillen is gezellig

Schil de aardappelen. Wat zeg je? Ja, schil de aardappelen. Dat doe je met een bak aardappels op schoot gewoon op de bank en dat is een supergezellige en ontspannende bezigheid.

Aardappels koken doe je niet in de magnetron

Kook de aardappelen. Dat doe je door ze in water te leggen met een klein beetje zout. Niet in de magnetron, er moet gewoon een vuurtje onder.

Koude aardappels zorgen voor een beter resultaat

Laat ze afkoelen. Je wilt warme aardappels toch? Ja, dat krijg je, maar je moet ze nu eerst af laten koelen. Doordat je ze af laat koelen kun je ze beter in mooie plakken krijgen. De aardappel is dan namelijk steviger.

Aanvullen met iets wat je echt lekker vindt

Verhit boter in een pan. Bak daarin de aardappels. Het leuke is dat je dan echt smaakvolle gebakken aardappels overhoudt waar je nog andere ingrediënten aan toe kunt voegen. Niet de ingrediënten die de marketingmanager van een fabrikant voor je uitgezocht heeft, maar de ingrediënten die je toevallig nog hebt liggen of de ingrediënten waar jij echt dol op bent.

Uien bakken die je straks nog terug ziet

In dit recept ga je dat met uien en spek doen. Heerlijk hartige smaken, en iedereen vindt dat lekker. Snij daarvoor een ui in halve ringen. Niet snipperen, maar mooie halve ringen maken. Dan zie je straks in het eindresultaat ook nog dat er uien in zitten. Dat geeft smaak en structuur aan dit aardappelgerecht.

Met spek, dus zonder zout

Dan neem je een stukje (of al in stukjes gesneden) gerookt spek. Je bakt dat samen met de uien in de pan. Een beetje peper erbij en lekker laten bakken. Geen zout, want het spek heeft al die zoute smaak.

Doe de uien en het spek bij de gebakken aardappels in de pan, schep nog even goed om en…. jij hebt een fantastisch bijgerecht gemaakt waar iedereen van gaat smullen.

Van gebakken aardappels met spek en uien een complete maaltijd maken

Bijzonder? Nee hoor, het is gewoon een aardappelgerecht waar je een beetje tijd en moeite in gestopt hebt. Het is zo verschrikkelijk lekker dat je er eigenlijk niets bij hoeft te doen. Maar dat is vloeken bij een beetje hobbykok. Je kunt er natuurlijk een lekker stuk vlees bij serveren. Denk aan biefstuk, of gewoon een goed gekruide saté. Of je neemt een lekker stukje (zelfgebakken) verse vis Maak er een verse salade bij (blaadjes sla, niet uit zo’n zakje) met wat andere lekkere ingrediënten en een dressing of vinaigrette. Je kunt er natuurlijk ook gewoon gekookte snijbonen bij eten, of een andere groente die je lekker vindt. Kies voor goede, smaakvolle groenten. Dat lukt meestal als je ze uit eigen land hebt. Afijn, we kunnen hier nog uren over doorschrijven. Waar het allemaal op neerkomt, is dat je perfect gebakken aardappels maakt en er iets lekkers bij serveert. Het resultaat is verbluffend. Het is lekkerder dan dat wat je in menig restaurant voorgeschoteld krijgt. Je vrienden komen dan ook graag eten, het is supereenvoudig maar absoluut een feestmaal.

Gebakken aardappels met spek en uien

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 125 gerookte spekreepjes
  • 2 middelgrote uien
  • peper en zout
  • boter om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gebakken aardappels met spek en uien:

Schil de aardappels en kook ze in water met een beetje zout gaar. Laat volledig afkoelen.

Bak het spek uit in een droge pan tot het knapperig is. Snijd intussen de uien doormidden, haal er de schil af en snijd ze in niet te smalle reepjes. Haal het spek uit de pan en bak de uien in het uitgebakken spek. Er zit zout in het spek, dus verder zout toevoegen is niet nodig. Bestrooi de uien royaal met peper uit de molen en bak ze gaar maar niet tot een puree. Zet opzij.

Snijd de aardappels in vrij dikke plakken. Bak in een grote koekenpan, de aardappels in een klontje boter mooi goudbruin. Verwarm de uien met het spek en meng dit vlak voor het serveren door de aardappels.

Tafel lekker !!

DeelPin64Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hasselback aardappels
Bijgerecht

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Gevulde aardappelen met gorgonzola
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

Aardappelen bewaren
Kookschool

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

aardappelmuffins van geraspte aardappel
Bijgerecht

Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen