Gebakken aardappels met spek en uien – Een lekker hartige portie gebakken aardappels
Hoe het wat ons betreft NIET moet
Vraag aan de gemiddelde Nederlander om gebakken aardappels te maken en ze rennen naar het koelvak voor aardappelschijfjes of ze duiken de diepvries in voor een zak voorgegaarde aardappeltjes die je alleen in de pan hoeft te gooien. Oké, that’s a way of life. Lekker makkelijk en op zich helemaal niets mee. Maar…
Hoe het wat ons betreft WEL moet
Als je gebakken aardappels wil eten, wil je ook lekkere gebakken aardappels eten. Daarvoor moet je het volgende doen. Zorg dat je een flinke zak lekkere vastkokende aardappels in huis hebt. Een goede aardappelleverancier kan je vertellen welk ras (ja, er bestaan aardappelrassen) je in huis moet halen.
Aardappels schillen is gezellig
Schil de aardappelen. Wat zeg je? Ja, schil de aardappelen. Dat doe je met een bak aardappels op schoot, gewoon op de bank en dat is een supergezellige en ontspannende bezigheid.
Aardappels koken doe je niet in de magnetron
Kook de aardappelen. Dat doe je door ze in water te leggen met een klein beetje zout. Niet in de magnetron, er moet gewoon een vuurtje onder.
Koude aardappels zorgen voor een beter resultaat
Laat ze afkoelen. Je wilt warme aardappels toch? Ja, dat krijg je, maar je moet ze nu eerst af laten koelen. Doordat je ze af laat koelen kun je ze beter in mooie plakken krijgen. De aardappel is dan namelijk steviger.
Gebakken aardappels met spek en uien aanvullen met iets wat je echt lekker vindt
Verhit boter in een pan. Bak daarin de aardappels. Het leuke is dat je dan echt smaakvolle gebakken aardappels overhoudt waar je nog andere ingrediënten aan toe kunt voegen. Niet de ingrediënten die de marketingmanager van een fabrikant voor je uitgezocht heeft, maar de ingrediënten die je toevallig nog hebt liggen of de ingrediënten waar jij echt dol op bent.
Uien bakken die je straks nog terugziet
In dit recept ga je dat met uien en spek doen. Heerlijk hartige smaken, en iedereen vindt dat lekker. Snij daarvoor een ui in halve ringen. Niet snipperen, maar mooie halve ringen maken. Dan zie je straks in het eindresultaat ook nog dat er uien in zitten. Dat geeft smaak en structuur aan dit aardappelgerecht.
Met spek, dus zonder zout
Dan neem je een stukje (of al in stukjes gesneden) gerookt spek. Je bakt dat samen met de uien in de pan. Een beetje peper erbij en lekker laten bakken. Geen zout, want het spek heeft al die zoute smaak.
Doe de uien en het spek bij de gebakken aardappels in de pan, schep nog even goed om en…. jij hebt een fantastisch bijgerecht gemaakt waar iedereen van gaat smullen.
Van gebakken aardappels met spek en uien een complete maaltijd maken
Bijzonder? Nee hoor, het is gewoon een aardappelgerecht waar je een beetje tijd en moeite in gestopt hebt. Het is zo verschrikkelijk lekker dat je er eigenlijk niets bij hoeft te doen. Maar dat is vloeken bij een beetje hobbykok. Je kunt er natuurlijk een lekker stuk vlees bij serveren. Denk aan biefstuk, of gewoon een goed gekruide saté. Of je neemt een lekker stukje (zelfgebakken) verse vis Maak er een verse salade bij (blaadjes sla, niet uit zo’n zakje) met wat andere lekkere ingrediënten en een dressing of vinaigrette. Je kunt er natuurlijk ook gewoon gekookte snijbonen bij eten, of een andere groente die je lekker vindt. Kies voor goede, smaakvolle groenten. Dat lukt meestal als je ze uit eigen land hebt. Afijn, we kunnen hier nog uren over doorschrijven. Waar het allemaal op neerkomt, is dat je perfect gebakken aardappels maakt en er iets lekkers bij serveert. Het resultaat is verbluffend. Het is lekkerder dan dat wat je in menig restaurant voorgeschoteld krijgt. Je vrienden komen dan ook graag eten, het is supereenvoudig maar absoluut een feestmaal.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Aardappels bakken; over de basisrecepten!
Aardappels bakken: hier lees je hoe je een goede basisvaardigheid aardappels bakken krijgt. Ook jij kunt leren perfecte aardappels te bakken!
Gebakken aardappels met spek en uien
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg vastkokende aardappels
- 125 gerookte spekreepjes
- 2 middelgrote uien
- zout en peper
- boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken aardappels met spek en uien:
Schil de aardappels en kook ze in water met een beetje zout gaar. Laat ze volledig afkoelen.
Bak het spek uit in een droge pan tot het knapperig is. Snijd intussen de uien doormidden, haal er de schil af en snijd ze in niet te smalle reepjes. Haal het spek uit de pan en bak de uien in het uitgebakken spek. Er zit zout in het spek, dus verder zout toevoegen is niet nodig. Bestrooi de uien royaal met peper uit de molen en bak ze gaar, maar niet tot een puree. Zet opzij.
Snijd de aardappels in vrij dikke plakken. Bak in een grote koekenpan, de aardappels in een klontje boter mooi goudbruin. Verwarm de uien met het spek en meng dit vlak voor het serveren door de aardappels.
Tafel lekker !!