Gebakken kool met krokant ontbijtspek – een heerlijk simpel en puur gerecht met witte kool.
Beleef de pure smaak van kool
Kool, en in dit geval witte kool kan heel vlak van smaak zijn, het wordt ook vaak ouderwets of te gewoon gevonden. Ga je diezelfde witte kool bakken, dan krijg je een groentegerecht met echt heel veel smaak. Het is de kunst om de groente zo te bakken dat hij mooie donkere randjes heeft, maar niet is aangebrand. Als je kool eenmaal zo hebt bereid ga je dat zeker vaker zo doen. Het hoeft niet bij witte kool te blijven want groene of rode kool kunnen ook perfect gebakken worden.
Gebakken kool met een topping van spek
De groente heeft door het bakken al veel smaak gekregen, door er een topping over te strooien van zoute uitgebakken ontbijtspek krijgt de smaak meer diepte. Uitgebakken ontbijtspek zorgt ook voor een krokantje wat een lekker contrast is met de stevige smaak van de groente. Zwicht niet voor de spekblokjes, maar neem echte plakjes ontbijtspek. Die plakjes bak je heerlijk krokant in de boter waar je later ook de kool in bakt, zo blijft het spek krokant en de smaak trekt in de boter die op zijn beurt weer smaak aan de kool geeft. De gebakken ontbijtspek wordt er vlak voor het serveren pas over gestrooid zodat hij heerlijk krokant blijft.
Even geen melksausje maar een echte krachtpatser
Groente wordt vaak gegeten met een melk of kaassaus. De gebakken kool is een bijgerecht dat prima zonder saus kan, maar wil je er graag een saus bij? Kies dan voor een krachtige saus. Probeer de saus van de patatas bravas.
Patatas bravas; aardappeltjes met paprikasaus
Gebakken aardappeltjes (patatas bravas) met een heerlijke paprikasaus (salsa brava). De saus kun je ook bij vlees, vis of groenten inzetten.
De bravassaus is een licht rokerige paprikasaus wat de smaak van de gebakken kool nog meer tot zijn recht laat komen. Geef de saus er apart bij zodat iedereen zelf kan nemen zoveel als hij lekker vindt.
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Gebakken witte kool met krokant ontbijtspek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram witte kool
- 2 flinke uien
- 100 gram gerookt ontbijtspek
- 25 gram roomboter
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken kool met krokant ontbijtspek:
Snijd de kool in niet te fijne repen en snijd de ui in halve ringen.
Verhit een grote koekenpan en smelt daarin de boter. Bak de plakjes ontbijtspek hierin krokant. Haal de krokante plakjes uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier.
Doe de ui in de pan en zet ze even aan. Voeg er nu de helft van de kool aan toe en bak die tot hij iets zachter is en je daardoor meer ruimte hebt in de pan. Doe er de rest van de kool bij en bak op middelhoog vuur tot de kool beetgaar is. Dit is, afhankelijk van de kool en hoe dik de kool gesneden is, ongeveer 20 tot 30 minuten. Roer af en toe even door, maar niet te vaak anders krijg je geen donkere randjes. Gaat het te hard voeg dan extra boter of een klein scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
Proef de kool en voeg peper en eventueel zout toe. Bedenk dat de uitgebakken ontbijtspek ook al zout is. Doe de gebakken kool over in een schaal en bestrooi met verkruimelde ontbijtspek. Serveer met gebakken worst en gekookte aardappelen.
Tafel lekker !!