Gebakken koolraap met spek en paprika – Ondanks dat het buiten nog een beetje nazomert heb ik al een koolraap gevonden bij de groenteman. Koolraap is wat mij betreft een echte wintergroente en helemaal klaar ben ik er dan ook nog niet voor toch kan ik deze mooi gekleurde kool niet laten liggen en ik besluit hem mee te nemen voor een lekker maar simpel bijgerecht. In plaats van gebakken aardappel serveer ik vanavond gebakken koolraap bij de maaltijd.
Koolraap, knolraap en koolrabi; ze zijn echt heel verschillend
Verwar koolraap niet met knolraap of koolrabi, deze verwarring ontstaat namelijk nog al eens. Toch zijn het echt alle drie heel verschillende groenten. De koolraap is de grootste van de drie, echt een kool. Koolraap is echt een wintergroente terwijl knolraap juist voor dat de zomer begint van het land komt, knolraap wordt ook wel meiraap of meiknol genoemd. Ook qua smaak liggen ze ver van elkaar de koolraap is zoet, de knolraap meer fris, pittig een beetje als radijs. Wat betreft koolrabi is het waarschijnlijk de gelijkende naam die voor verwarring zorgt want verder dan dat zijn er weinig overeenkomsten tussen beide groenten.
Kruidenmix
Voor dit bijgerecht maak ik zelf de kruidenmix; mocht je kant-en-klaar willen gebruiken neem dan patatkruiden, maar de meeste kruiden die ik gebruik staan vast standaard in je keukenkastje dus zelf maken is een kleine moeite.
Kruidenmix
- 2 el zout
- 1 el paprikapoeder
- 1/2 el paprikapoeder (gerookt)
- 1/2 el knoflookpoeder
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 tl kerriepoeder
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Gebakken koolraap met spek en paprika
Voor 4 personen
- 1 koolraap
- 100 gram vetspek
- 1 prei
- 1 rode puntpaprika
- 1 jalapenopeper
- 1 el kruidenmix
Schil de koolraap, snijd in plakken en snijd de plakken vervolgens weer in blokjes. Probeer in verband met gelijke garing de blokjes ongeveer even groot te houden. Stoof de blokjes koolraap in ongeveer 20 minuten beetgaar. Snijd het vetspek in kleine blokjes en bak deze in een koekenpan knapperig. Bak in het vet van het spek de prei, de paprika en de peper lichtjes aan. Voeg de blokjes koolraap toe en strooi hierover de kruidenmix. Schep het geheel om en verwarm de gebakken koolraap nog 5 minuten.
Tafel lekker !!