Gebakken polenta met mozzarella en Parmezaan – Door toevoeging van mozzarella en de Parmezaanse kaas wordt dit een echt Zuiders gerechtje. En zoals de Italianen zeggen, eenvoud siert.
Wat is polenta?
Polenta is eigenlijk voedsel voor arme mensen. Maar sinds geruime tijd wordt het ook op de kaart gezet in de betere restaurants.
Polenta maken kan door de maïs te malen tot maïsgriesmeel en dat in bijna kokend water te strooien. Dit geheel dient 40 tot 60 minuten te koken, waarbij continu wordt geroerd, zodat de pap glad wordt en niet aanbrandt.
Maar in de thuiskeuken wordt er gebruik gemaakt van voorgekookte griesmeel en die wordt met een bouillon gemengd om daarna ongeveer een kwartier te laten koken. Hierdoor ontstaat een soort pap die indikt bij afkoeling. Afgekoelde polenta kan men in stukken snijden en zo serveren.
Polenta serveer je het best als aanvulling bij een warme maaltijd. Het levert veel energie en is leuk om te eten voor de afwisseling. Ben je al polenta liefhebber of nog een leek? Het is zeker de moeite waard om er eens aan de gang mee te gaan.
En vinden jullie het lekker, laat het me dan gerust weten.
Polenta recepten; de basis en verrassende variaties
Alles over Polenta. Ontdek de lekkerste Polenta recepten en we delen natuurlijk ook handige en/of nuttige tips en ideeën met polenta.
Gebakken polenta met mozzarella en Parmezaan
Bijgerecht voor 4 personen
- 75 g roomboter
- polenta gemaakt van 250 gr maisgriesmeel
- 3 el olijfolie
- 2 grote uien, in dunnen plakken gesneden
- snuifje nootmuskaat
- zwarte peper en zeezout
- 150 g mozzarella in plakjes gesneden
- 3 el fijn gesnipperde peterselie
- 40 g geraspte Parmezaanse kaas
Maak de polenta klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer er een derde van de roomboter door. Besprenkel een snijplank met water en spreid er de polenta over uit in een laag van 1 cm dikte en laat hem afkoelen. Steek met uitsteekvormpje rondjes met een doorsnede van 6 cm uit.
Verhit de olijfolie met 15 g van de resterende roomboter en voeg de uien toe en roer op een laag vuur tot ze zacht zijn.
Breng de uien op smaak met nootmuskaat, zwarte peper van de molen en zout. Verwarm de oven voor op 190° C en beboter een vuurvaste schotel. Leg wat ui op de bodem van de ovenschotel en leg hier overheen een laagje polenta rondjes. Leg daar klontje boter op.
Voeg een laag mozzarella toe en strooi er wat peterselie en Parmezaanse kaas overheen. Breng op smaak met peper en zout. Breng nog een laag ui aan en maak op voorgaande wijze diverse lagen. Eindig met de Parmezaanse kaas en leg op de bovenkant blokjes boter.
Bak het gerecht 20 minuten, of totdat de kaas is gesmolten.
Tafel lekker!!