Geglaceerde wortels met sinaasappel en honing – Glaceren is een vakterm die we gebruiken voor het aanleggen van een glans laag op voedsel. De glans laag ontstaat door boter of olie te mengen met iets zoets en dit in te koken tot een soort siroop. Voor geglaceerde wortels gebruiken we honing, maar het kan ook suiker zijn. Een suikersiroop blijft makkelijker aan groente of fruit hangen dan bijvoorbeeld alleen boter.
Sinaasappelsap en honing
Door toevoeging van sinaasappelsap en honing krijgen deze geglaceerde wortels een echte smaak boost. Ze zien er niet alleen erg mooi uit maar smaken ook nog eens goddelijk. Door het sinaasappelsap en de honing in te koken met wat boter ontstaat er een soort siroop met een vrij sterke sinaasappelsmaak die mooi blijft hangen aan de winterpeen en ze zo een lichte sinaasappelsmaak geeft. Serveer deze groente als bijgerecht bij vlees of vis.
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je het jaarrond kopen.
Geglaceerde wortels met sinaasappel en honing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram wortels
- 1 sinaasappel
- 1 eetlepel honing
- 25 gram boter
- 2 takjes peterselie
- zout / peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Geglaceerde wortels maak je zo:
Schil de wortels en snijd ze in stukken. Kook de wortels kort voor in een klein laagje water zodat ze nog hard zijn. 10 minuten ongeveer. Pers de sinaasappel uit. Schud het water van de wortels af en doe de boter in de pan bij de wortels. Doe er de honing en het sinaasappelsap bij en laat onder af en toe roeren alles samen droog stomen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Doe de geglaceerde wortels in een schaal. Snijd de peterselie grof en strooi deze over de wortels.
Tafel lekker !!