Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel – Je hebt een mooi stuk vlees of vis en je zoekt daar een fantastisch bijgerecht bij. Dat kennen we allemaal wel toch? Je kunt er dan voor kiezen om er aardappeltjes en een salade bij te geven, maar die salades zijn in de wintermaanden nog niet zo makkelijk als je je een beetje aan de seizoenen wil houden. Onderstaand recept van gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel is een fantastische oplossing. Je serveert de aardappelen en groenten in één ovenschotel.

Het plezier van zelf koken

Het maken van deze schotel vind ik een feest. Het snijden van de aardappelen en de verse groenten, de kleuren en het zelf op smaak brengen van dit gerecht maakt me echt een blij mens in de keuken. Als ik dan die prachtige gratin uit de oven haal en op tafel zet weet ik bij voorbaat al dat iedereen aan tafel hier blij van wordt. En dat is toch de essentie van koken en lekker eten. Gun jezelf dat plezier ook en doe dat hele kleine beetje moeite om dit gerecht zelf ook te serveren.

Deze gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel kun je prima een dag van tevoren maken. Als je het dan serveert hoef je de gratin alleen nog even in de oven op te warmen.

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel

"<yoastmark

Bijgerecht voor 4 personen

  • 400 gram vastkokende aardappels
  • 400 gram pastinaak
  • 150 gram winterwortel
  • 200 ml. room
  • 200 ml. halfvolle melk
  • 200 ml. kippenbouillon
  • 3 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels smeerkaas met tuinkruiden
  • peper, zout, nootmuskaat
  • een handvol geraspte gruyère kaas

Schil de aardappels, wortel en pastinaak en spoel alles onder stromend water. Snij de groenten met de mandoline ( een echt fijne tool voor iedere hobbykok ) in fijne plakjes. Heb je geen mandoline dan kun je dit uiteraard ook prima met een scherp koksmes doen.

Verwarm de melk, kippenbouillon, room, smeerkaas en mosterd in een ruime pan op laag vuur en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe de plakjes aardappel, wortel en pastinaak erbij en laat het geheel nog zo’n 10 minuten zachtjes koken.

Doe het mengsel over in één grote ovenschaal of in meerdere kleine ovenschaaltjes. Verdeel de gruyère kaas over de ovenschaal of ovenschaaltjes en zet in een op 180 graden voorverwarmde oven. Laat zo’n 25 minuten garen en/of tot er een mooie krokante en goudkleurige bovenkant ontstaat.

Serveer bij de gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel een goed stuk vlees of vis. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet de a la minute speklapjes uit de supermarkt. Wij serveerden dit met sous vide gegaarde zalm. Het recept tref je binnenkort op de website.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Florina zegt

    Gemaakt! Geweldig lekker. Pastinaak is een vergeten groente zoals men dat zo vaak noemt. Maar hier niet hoor! Eenmaal geproefd, vergeet je die heerlijke smaak niet meer! En zo met aardappelen, kaas, de romige zuivel en de zoetige wortel is een perfecte smaakcombinatie. Puur comfortfood! Dank voor het recept!

    1. Arianne zegt

      Hallo Florina,
      Wat leuk dat je ook zo verlekkerd bent op zulke gratins.
      Dit was echt een toppertje toen ik het ook op tafel zette .
      Thx voor je fijne reactie hierop.
      Arianne

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.