Gegratineerde aardappels met kwark – Aardappelschotels uit de oven, daar scoor je altijd mee. Dus ook met een romige aardappelschotel met kwark. Dit gerecht is makkelijk te maken en snel voor te bereiden. Je kookt de aardappels niet voor, maar je laat in dit geval de oven het meeste werk doen. Bij gratineren denk je al snel aan een gerecht met kaas, maar je kunt ook heel goed gratineren met kwark. Al is kwark stiekem ook een soort kaas natuurlijk. De gegratineerde aardappels met kwark zijn een lekker bijgerecht bij een maaltijd met gekookte groenten en een stukje vlees of vis. De schotel zelf is vegetarisch.
Kwark, is dat kaas?
Zoals de titel al aangeeft, gebruik je in dit gerecht kwark om te gratineren. Kwark is een product dat wordt gemaakt van magere koemelk, waaraan stremsel en melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Er ontstaat dan magere kwark. Er bestaat ook halfvolle en volle kwark. Aan die zuivelproducten is room toegevoegd. Dat verklaart waarom volle kwark veel romiger is en vaak lekkerder wordt gevonden dan magere kwark. In het recept voor de gegratineerde aardappels met kwark gebruik je volle kwark, vanwege de veel romiger smaak. Kwark is eigenlijk een soort heel verse kaas. In Frankrijk heet het dan ook fromage frais, verse kaas, wat eigenlijk een veel betere benaming is.
Welke aardappels kies je?
Gebruik voor het bereiden van gegratineerde aardappels vastkokende aardappels. Die behouden hun vorm tijdens het bereiden. Kies een soort als Bildstar, Nicola, Accent of Opperdoezer ronde voor dit gerecht.
Gegratineerde aardappels met kwark; een paar handige tips
Je kunt gegratineerde aardappels met kwark prima voorbereiden. Maak het dan zover af dat je het alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Omdat je de aardappels niet voorkookt, is het voorbereiden snel gebeurd.
Wil je liever een minder calorierijk gerecht? Vervang de volle kwark dan door magere kwark en de kookroom door een light variant. Dat scheelt calorieën.
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Gegratineerde aardappels met kwark
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram vastkokende aardappels
- 100 gram sjalotten, in dunne halve ringen
- 2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
- 250 gram volle kwark
- 100 ml kookroom
- 1 ei
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegratineerde aardappels met kwark:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappels, was ze en snijd ze in flinterdunne plakjes. Doe de plakjes in een grote mengkom.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin op een laag vuurtje de sjalotten en de knoflook. Doe dit bij de aardappels in de kom. Schep de aardappels en het uienmengsel door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Meng in een andere kom de kwark en de kookroom. Klop het ei er met een garde doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de helft van de aardappels in een ingevette, passende, ovenschaal. Verdeel de helft van het kwarkmengsel er overheen. Schep de andere helft van de aardappels er over, en schenk daar de andere helft van het kwarkmengsel overheen. Strijk glad met de achterkant van een lepel of met een rubberen spatel.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak de gegratineerde aardappels met kwark in een uur gaar en goudgeel.
Haal de schaal uit de oven en laat even iets afkoelen.
Serveer het gerecht meteen. Lekker met wat gekookte groente bij een stukje vlees of vis.
Tafel lekker !!
LEUK RECEPT. Maar het woord kwark (een slavisch woord) is etymologisch zeer verwant met het woord fromage en betekent dus gewoon ‘kaas’. Het woord fromage frans’ is dus nauwelijks beter dan kwark, alleen je moet wel iets weten….
In Vlaanderen heeft men het over platte kaas, ook een prima woord..
Dat klopt, Gerard, alleen zijn er veel mensen in Nederland die geen idee hebben dat kwark gewoon kaas is…