• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Gegratineerde aardappels met kwark

De oven doet het meeste werk!

door Elise de Haan
in Bijgerecht
0
2
Gegratineerde aardappels met kwark

Gegratineerde aardappels met kwark – Aardappelschotels uit de oven, daar scoor je altijd mee. Dus ook met deze romige aardappelschotel met kwark. Dit gerecht is makkelijk te maken en snel voor te bereiden. Je kookt de aardappels niet voor, maar je laat in dit geval de oven het meeste werk doen. Bij gratineren denk je al snel aan een gerecht met kaas, maar je kunt ook heel goed gratineren met kwark. Al is kwark stiekem ook een soort kaas natuurlijk. Deze gegratineerde aardappels met kwark zijn een lekker bijgerecht bij een maaltijd met gekookte groenten en een stukje vlees of vis. De schotel zelf is vegetarisch.

Kwark

Zoals de titel al aangeeft, gebruiken we in dit gerecht kwark om te gratineren. Kwark is een product dat wordt gemaakt van magere koemelk, waaraan stremsel en melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Er ontstaat dan magere kwark. Er bestaat ook halfvolle en volle kwark. Aan deze zuivelproducten is room toegevoegd. Dat verklaart waarom volle kwark veel romiger is en vaak lekkerder wordt gevonden dan magere kwark. In het recept voor de gegratineerde aardappels met kwark hebben we volle kwark gebruikt, vanwege de veel romiger smaak. Kwark is eigenlijk een soort heel verse kaas. In Frankrijk heet het dan ook fromage frais, verse kaas, wat eigenlijk een veel betere benaming is.

Aardappels, welke kies je?

Gebruik voor het bereiden van gegratineerde aardappels met kwark vastkokende aardappels. Deze behouden hun vorm tijdens het bereiden. Kies een soort als Bildstar, Nicola, Accent of Opperdoezer ronde voor dit gerecht.

Gegratineerde aardappels met kwark – tips

Je kunt gegratineerde aardappels met kwark prima voorbereiden. Maak het dan zover af dat je het alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Omdat je de aardappels niet voorkookt, is het voorbereiden snel gebeurd.

Wil je liever een minder calorierijk gerecht? Vervang de volle kwark dan door magere kwark en de kookroom door een light variant. Dat scheelt calorieën.

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.

Gegratineerde aardappels met kwark

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 85 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram vastkokende aardappels
  • 100 gram sjalotten, in dunne halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
  • 250 gram volle kwark
  • 100 ml kookroom
  • 1 ei
  • peper en zout
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegratineerde aardappels met kwark:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappels, was ze en snijd ze in flinterdunne plakjes. Doe de plakjes in een grote mengkom.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin op een laag vuurtje de sjalotten en de knoflook. Doe dit bij de aardappels in de kom. Schep de aardappels en het uienmengsel door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Meng in een andere kom de kwark en de kookroom. Klop het ei er met een garde doorheen. Breng op smaak met peper en zout.

Doe de helft van de aardappels in een ingevette, passende, ovenschaal. Verdeel de helft van het kwarkmengsel er overheen. Schep de andere helft van de aardappels er over, en schenk daar de andere helft van het kwarkmengsel overheen. Strijk glad met de achterkant van een lepel of met een rubberen spatel.

Zet de schaal in het midden van de oven en bak de gegratineerde aardappels met kwark in een uur gaar en goudgeel.

Haal de schaal uit de oven en laat even iets afkoelen.

Serveer het gerecht meteen. Lekker met wat gekookte groente bij een stukje vlees of vis.

Tafel lekker !!

DeelPin26Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

Aardappelen bewaren
Kookschool

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

aardappelmuffins van geraspte aardappel
Bijgerecht

Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Hutspot met klapstuk
Stamppot

Hutspot met klapstuk; de klassieker!

Vrij vastkokende aardappelen
Kookschool

Vrij vastkokende aardappelen

Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan
Bijgerecht

Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan

Patat
Specials

Patat; aardappelen frituren of toch…?

aardappelverrassing met kaas uit de oven
Bijgerecht

Aardappelverrassing met kaas

Reacties 2

  1. Gerard van der Leeuw says:
    6 maanden geleden

    LEUK RECEPT. Maar het woord kwark (een slavisch woord) is etymologisch zeer verwant met het woord fromage en betekent dus gewoon ‘kaas’. Het woord fromage frans’ is dus nauwelijks beter dan kwark, alleen je moet wel iets weten….

    In Vlaanderen heeft men het over platte kaas, ook een prima woord..

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      6 maanden geleden

      Dat klopt, Gerard, alleen zijn er veel mensen in Nederland die geen idee hebben dat kwark gewoon kaas is…

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen