Gekarameliseerde verse zilveruitjes – Je kent ongetwijfeld de zoetzure zilveruitjes uit een potje. Wist je dat er ook verse zilveruitjes bestaan? ‘Ja, duh…’ horen we je denken, want waar worden die zure dingen anders van gemaakt? Maar heb je ze ook wel eens gegeten? Dat is waarschijnlijk weer een ander verhaal. Want ze zijn niet op iedere straathoek te koop. Als je er naar zoekt, kun je deze groente wel vinden bij een goed gesorteerde groenteboer of op de markt. Ook de groothandels verkopen ze wel, mocht je over een pasje beschikken. Als je ze tegenkomt, aarzel dan niet om eens een pondje te kopen. Want ze zijn echt lekker, en zeker als je ze karameliseert. Ze worden dan lekker zoetig, met een zacht zuurtje. En dat is echt heel anders dan wat er in de potjes zit. Maak maar eens een portie gekarameliseerde verse zilveruitjes, je weet niet wat je proeft!
Zilveruitjes
Misschien heb je ze wel eens gezien. Verse zilveruitjes zijn hele kleine uitjes, met een witte schil. De meeste exemplaren van deze uiensoort belanden in een potje als zure of zoetzure uitjes. Maar vers zijn ze zoveel lekkerder en fijner van smaak. Zeker als je ze mee stooft in een stoofpot, of als gekarameliseerde verse zilveruitjes bereidt. Het pellen is wel een klusje, maar daar hebben we wel een handige tip voor.
Gekarameliseerde verse zilveruitjes -tips
Het pellen van verse zilveruitjes is wel een klusje dat even wat tijd kost. Maar gekarameliseerde verse zilveruitjes zijn zo lekker dat je dat er echt even voor over moet hebben. We hebben wel een handig trucje voor je waarmee het een stuk makkelijker en sneller gaat. Doe daarvoor de uitjes in een hittebestendige schaal. Giet er kokend water overheen. Zorg dat de uitjes goed onder water staan. Laat dit een half uurtje staan. Er komt nu vocht tussen de schil en de ui. Neem vervolgens een scherp mesje. Verwijder de kontjes en de bovenkant van de uitjes. Steek dan het mesje tussen de schil en het uitje. Je trekt de schil er dan zo af.
In het recept voor gekarameliseerde verse zilveruitjes wordt Pedro Ximénezsherry gebruikt. Je kunt dit in dit bijgerecht naadloos vervangen door een zoete port. De smaak zal iets anders worden, maar ook zeker erg lekker!
Kun je echt niet aan zilveruitjes komen? Natuurlijk kun je ook gewone, in halve ringen gesneden uien gebruiken om te karameliseren.
Gekarameliseerde verse zilveruitjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse zilveruitjes, gepeld
- 50 gram boter
- 250 ml Pedro Ximénezsherry
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- flinke snuf zout
- zwarte peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gekarameliseerde verse zilveruitjes:
Smelt de boter in een (kleine) braadpan. Laat de boter lichtbruin kleuren. Bak de zilveruitjes rondom bruin aan, maar laat ze niet verbranden. Schenk de Pedro Ximénezsherry in de pan. Voeg de balsamicoazijn, de tijm, de laurier en het peper en zout toe. Breng aan de kook en laat even doorkoken.
Laat de zilveruitjes vervolgens, met het deksel op de pan, op een heel laag vuurtje een uurtje sudderen. Haal daarna het deksel eraf en laat de saus nog even inkoken.
De gekarameliseerde verse zilveruitjes zijn onder andere heerlijk bij gerechten met gestoofd (rund)vlees.
Tafel lekker !!
Leuk en heerlijk recept, maar hoelang houdbaar???
Een dag of twee à drie, Gerda. Afgedekt en in de koelkast.