• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Gekarameliseerde verse zilveruitjes

door Elise de Haan
in Bijgerecht
0
2
Gekarameliseerde verse zilveruitjes

Gekarameliseerde verse zilveruitjes – Je kent ongetwijfeld de zoetzure zilveruitjes uit een potje. Wist je dat er ook verse zilveruitjes bestaan? ‘Ja, duh…’ horen we je denken, want waar worden die zure dingen anders van gemaakt? Maar heb je ze ook wel eens gegeten? Dat is waarschijnlijk weer een ander verhaal. Want ze zijn niet op iedere straathoek te koop. Als je er naar zoekt, kun je deze groente wel vinden bij een goed gesorteerde groenteboer of op de markt. Ook de groothandels verkopen ze wel, mocht je over een pasje beschikken. Als je ze tegenkomt, aarzel dan niet om eens een pondje te kopen. Want ze zijn echt lekker, en zeker als je ze karameliseert. Ze worden dan lekker zoetig, met een zacht zuurtje. En dat is echt heel anders dan wat er in de potjes zit. Maak maar eens een portie gekarameliseerde verse zilveruitjes, je weet niet wat je proeft!

Zilveruitjes

Misschien heb je ze wel eens gezien. Verse zilveruitjes zijn hele kleine uitjes, met een witte schil. De meeste exemplaren van deze uiensoort belanden in een potje als zure of zoetzure uitjes. Maar vers zijn ze zoveel lekkerder en fijner van smaak. Zeker als je ze mee stooft in een stoofpot, of als gekarameliseerde verse zilveruitjes bereidt. Het pellen is wel een klusje, maar daar hebben we wel een handige tip voor.

Gekarameliseerde verse zilveruitjes -tips

Het pellen van verse zilveruitjes is wel een klusje dat even wat tijd kost. Maar gekarameliseerde verse zilveruitjes zijn zo lekker dat je dat er echt even voor over moet hebben. We hebben wel een handig trucje voor je waarmee het een stuk makkelijker en sneller gaat. Doe daarvoor de uitjes in een hittebestendige schaal. Giet er kokend water overheen. Zorg dat de uitjes goed onder water staan. Laat dit een half uurtje staan. Er komt nu vocht tussen de schil en de ui. Neem vervolgens een scherp mesje. Verwijder de kontjes en de bovenkant van de uitjes. Steek dan het mesje tussen de schil en het uitje. Je trekt de schil er dan zo af.

In het recept voor gekarameliseerde verse zilveruitjes wordt Pedro Ximénezsherry gebruikt. Je kunt dit in dit bijgerecht naadloos vervangen door een zoete port. De smaak zal iets anders worden, maar ook zeker erg lekker!

Kun je echt niet aan zilveruitjes komen? Natuurlijk kun je ook gewone, in halve ringen gesneden uien gebruiken om te karameliseren.

Zilveruitjes

Gekarameliseerde verse zilveruitjes

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 65 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram verse zilveruitjes, gepeld
  • 50 gram boter
  • 250 ml Pedro Ximénezsherry
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • flinke snuf zout
  • zwarte peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gekarameliseerde verse zilveruitjes: 

Smelt de boter in een (kleine) braadpan. Laat de boter lichtbruin kleuren. Bak de zilveruitjes rondom bruin aan, maar laat ze niet verbranden. Schenk de Pedro Ximénezsherry in de pan. Voeg de balsamicoazijn, de tijm, de laurier en het peper en zout toe. Breng aan de kook en laat even doorkoken.

Laat de zilveruitjes vervolgens, met het deksel op de pan, op een heel laag vuurtje een uurtje sudderen. Haal daarna het deksel eraf en laat de saus nog even inkoken.

De gekarameliseerde verse zilveruitjes zijn onder andere heerlijk bij gerechten met gestoofd (rund)vlees.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Uien
DeelPin18Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Gegratineerde paddenstoelen
Bijgerecht

Gegratineerde paddenstoelen

roergebakken witlof
Bijgerecht

Roergebakken witlof met honing en mosterd

Aardappelpuree met koolraap
Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

Ovenaardappelen met Ras el Hanout
Bijgerecht

Ovenaardappelen met ras el hanout

Gestoofde witte kool
Bijgerecht

Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Zoete aardappel pastinaak koekjes
Bijgerecht

Zoete aardappel pastinaak koekjes – Lekker bij vis

Reacties 2

  1. Gerda Croese-Bosch says:
    4 maanden geleden

    Leuk en heerlijk recept, maar hoelang houdbaar???

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 maanden geleden

      Een dag of twee à drie, Gerda. Afgedekt en in de koelkast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen