Gekarameliseerde witlof – Makkelijk, snel en vooral erg lekker! Het klinkt moeilijk, maar is supersimpel. Dit hele recept is trouwens simpel. Erg veel hoef je voor dit bijgerecht niet in huis te halen, de meeste mensen hebben wel honing en balsamicoazijn in huis. Oké verse tijm misschien niet, maar dat is geen probleem als deze er niet op zit. Ook kun je nog altijd gedroogde tijm gebruiken als je die wel hebt. Met deze gekarameliseerde witlof zet je groenten eens echt anders op tafel.
Bakken niet koken
Het witlof wordt in halve stronkjes gebakken, gebruik hiervoor redelijk hoog vuur, anders wordt het koken in plaats van bakken. Doe er op het laatst pas zout en peper overheen, want zout trekt het vocht uit het witlof. Vind je ze wel mooi van kleur maar nog net niet gaar genoeg naar je zin? Zet de gekarameliseerde witlof dan even weg met een deksel op de pan. Zo garen ze nog een beetje na.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.
Gekarameliseerde witlof
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 stronkjes witlof
- 25 gram boter
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel balsamico azijn
- zout en peper
- verse tijm ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gekarameliseerde witlof:
Snij het witlof in de lengte doormidden en haal de kern er grotendeels uit. Verhit een koekenpan waar de stronkjes in passen. Smelt de boter en wacht tot deze begint te kleuren. Leg de stronkjes witlof met de snijkant omlaag in de pan en laat dit 2 minuutjes bakken. Draai de stronkjes om en laat de andere kant ook 2 minuutjes bakken. Verdeel ondertussen de honing over het witlof zodat deze een beetje tussen de blaadjes kan lopen. Strooi er ook de tijm overheen. Draai het witlof om en zet het vuur hoog zodat de honing karamelliseert. Zijn ze donker genoeg verdeel dan de balsamicoazijn erover om het karamelliseren te stoppen. Laat de azijn nog even verdampen en breng de gekarameliseerde witlof op smaak met peper en zout.
Tafel lekker !!
Super lekker en sensatie qua smaak. Zoet, beetje bitter, kruidig, en goede beet! Hier een blijvertje!
Fijn dat het recept in de smaak is gevallen Jack.
Was heel smaakvol maar 4 min. voor dikke struikjes vind ik wat aan de magere
kant. Zou niet van die hele dikke struikjes meer nemen volgende keer. De dunnere waren lekkerder.
4 minuten is een richtlijn Von, je mag ze natuurlijk altijd langer laten garen als je dat lekkerder vind of als de struikjes iets groter zijn.
Blanke of bruine balsamicoazijn?
Maakt niet zo veel uit Wendy, wat je hebt.