Geplette krieltjes uit de oven – Krieltjes, heerlijke kleine aardappeltjes waar je veel kanten mee op kunt. Maak ook eens deze lekkere geplette krieltjes uit de oven! Makkelijk en net even wat anders.
Krieltjes
Krieltjes zijn kleine aardappeltjes van tussen de 20 en 30 mm doorsnede en ze zijn uitermate geschikt om in de schil te koken. Omdat de schil veel vezels en smaak bevat doen we dit bij deze geplette krieltjes uit de oven ook zeker! Ook helpt de schil om de krieltjes bijeen te houden op de bakplaat.
Koken en bakken
Bij deze bereiding worden de krieltjes gekookt én gebakken. Het koken zorgt ervoor dat de krieltjes zacht worden en je ze kan pletten. Het bakken in de oven geeft zo’n overheerlijk knapperig korstje!
Krieltjes bewaren
Krieltjes kun je ongekookt prima een week of drie bewaren. Zorg ervoor dat dat in een kelder of een andere koele en ietwat donkere plek in huis is. Bewaar ze niet in plastic, maar zorg ervoor dat ze kunnen ademen.
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Geplette krieltjes uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 - 16 krieltjes van ongeveer dezelfde grootte
- 50 gram roomboter
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 eetlepel olijfolie
- zeezout
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je geplette krieltjes uit de oven:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Boen de krieltjes schoon maar laat de schil zitten. Kook de krieltjes zo’n 10 minuten in ruim water totdat je er met een vork makkelijk in kan prikken en giet ze dan af.
Doe ondertussen de roomboter in een pannetje en smelt dit op laag vuur. Voeg de olijfolie, knoflook en peterselie bij de gesmolten boter en roer dit goed.
Bekleed een bakplaat met wat bakpapier en leg de gekookte krieltjes hierop.
Maak met een scherp mesje een kruis in de schil van elk krieltje en plet ze daarna voorzichtig met een vork.
Schep op elk krieltje ongeveer een halve eetlepel botermengsel. Strooi nog wat zeezout over alle krieltjes.
Zet de bakplaat ongeveer een half uur in de oven. Als de geplette krieltjes uit de oven mooi bruin zijn kun je ze serveren.
Tafel lekker !!