• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden

Het recept voor een lekker alternatief van gekookte of gebakken aardappels

door Connie Derks
in Bijgerecht
0
0
Gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden

Gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden – een heerlijke en eerlijke manier van aardappels serveren.

Poffen voor het behoud van smaak

Te vaak wordt er gezegd dat aardappels geen smaak hebben. Maar… dat is echt niet waar! De smaak wordt vaak verdoezeld door het bakken, frituren of heel veel water tijdens het koken. Een gepofte aardappel wordt met schil en al zonder water of vet toe te voegen gegaard, waardoor er geen smaak verloren kan gaan. Een beetje zure room met verse tuinkruiden doet de rest, hoe simpel kan het zijn.

Poffen, hoe doe je dat?

Poffen is het bereiden van voedsel door hitte zonder gebruik te maken van water of vet. Er zijn meerdere groenten die gepoft kunnen worden. Denk aan rode bietjes of knoflook. Een vereiste is wel dat die groente veel vocht en zetmeel moet bevatten. Oorspronkelijk werden aardappelen onder het smeulend hout gelegd om ze zo gaar te laten worden. Dit wordt op de barbecue nog steeds toegepast, al wikkelen we tegenwoordig wel een vel aluminiumfolie om de aardappel om deze schoon te houden. We hebben natuurlijk niet altijd een barbecue aan om gepofte aardappelen te bereiden. Dit kan ook in de oven, maar dat heeft best wel een tijdje nodig, je gebruikt namelijk meestal vrij grote aardappelen. Ze hebben minimaal 30 minuten tot een uur nodig om lekker zacht te worden. Vaak worden ze daarom eerst voorgekookt zodat ze sneller klaar zijn.

Poffen is het bereiden van voedsel door hitte zonder gebruik te maken van water of vet. Je behoudt dus de pure smaak van de aardappel.

Bereidingstijden gepofte aardappel

Het makkelijkst is om de aardappelen eerst 15 minuten te koken. Na het koken wikkel je ze in aluminiumfolie. Door ze eerst voor te koken blijven ze iets zachter omdat ze minder vocht verliezen. Wil je ze niet eerst voorkoken? Verleng dan de onderstaande tijden met minimaal 20 minuten.

  • Gepofte aardappel uit de oven: 30 minuten op 200 graden
  • Gepofte aardappel uit de airfryer: 20 minuten op 180 graden
  • Gepofte aardappel van de barbecue: 15 minuten

Gepofte aardappel, welke aardappel gebruik je?

Een gepofte aardappel maak je met bloemige aardappels. Denk hierbij aan een eigenheimer, bintje of santé. Gebruik geen vastkokende aardappels want deze kun je niet zacht krijgen. En juist die zachte binnenkant is zo lekker in een gepofte aardappel. Je wilt bereiken dat de binnenkant echt lekker zacht wordt dat je die een beetje uit kunt knijpen om zo puur te eten of met een heerlijke saus of kruidenboter. Met onderstaand recept serveer je de gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden. Dat is puur, simpel en vooral heel erg lekker!

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 grote bloemige aardappelen
  • 200 ml zure room
  • 2 takjes peterselie
  • een bosje bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper / zout
  • aluminiumfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gepofte aardappel:

Was de aardappels en verwijder eventuele oneffenheden. Zet ze op in een ruime pan met water en laat ze 15 minuten koken. Haal ze uit het water en verpak ze in stukken aluminiumfolie. Gaar ze nog na volgens schema. Maak intussen de saus door de kruiden fijn te hakken, de knoflook te persen en dit te mengen met de zure room en een beetje citroensap naar smaak. Breng verder op smaak met peper en zout.

Als de aardappels gaar zijn snijd je ze overlangs, met de folie er nog om, doormidden. Duw de parten zo uit elkaar dat de inhoud los komt. Serveer de gepofte aardappel met een lepel kruidige zure room.

Tafel lekker !!

DeelPin33Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegratineerde aardappels met kwark
Bijgerecht

Gegratineerde aardappels met kwark

Pastinaak uit de wok
Bijgerecht

Pastinaak uit de wok; simpel, snel te bereiden en lekker

Salade met wintergroenten en noodles
Bijgerecht

Salade van wintergroenten en noodles

Gnocchi
Bijgerecht

Gnocchi; het basisrecept

Gebakken rijst met ei
Bijgerecht

Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

Aardappelkugel
Bijgerecht

Aardappelkugel; een aardappelschotel met uien en kaas

Gegratineerde prei met blauwe kaas
Bijgerecht

Gegratineerde prei met blauwe kaas

Aardappelpuree met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Aardappelpuree met geroosterde knoflook

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen