Gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden – Een heerlijke en eerlijke manier van aardappels als bijgerecht serveren.
Poffen voor het behoud van smaak
Te vaak wordt er gezegd dat aardappels geen smaak hebben. Maar… dat is echt niet waar! De smaak wordt vaak verdoezeld door het bakken, frituren of heel veel water tijdens het koken. Een gepofte aardappel wordt met schil en al zonder water of vet toe te voegen gegaard, waardoor er geen smaak verloren kan gaan. Een beetje zure room met verse tuinkruiden doet de rest, hoe simpel kan het zijn?
Poffen, hoe doe je dat?
Poffen is het klaarmaken van voedsel door hitte zonder gebruik te maken van water of vet. Er zijn meerdere groenten die gepoft kunnen worden. Denk aan rode bietjes of knoflook. Een vereiste is wel dat die groente veel vocht en zetmeel moet bevatten. Oorspronkelijk werden aardappelen onder het smeulend hout gelegd, om ze zo gaar te laten worden. Dit wordt op de barbecue nog steeds toegepast, al wikkel je tegenwoordig wel een vel aluminiumfolie om de aardappel om die schoon te houden. Je hebt natuurlijk niet altijd een barbecue aan om gepofte aardappelen te maken. Dit kan ook in de oven, maar dat heeft best wel een tijdje nodig, je gebruikt namelijk meestal vrij grote aardappelen. Ze hebben minimaal 30 minuten tot een uur nodig om lekker zacht te worden. Vaak worden ze daarom eerst voorgekookt zodat ze sneller klaar zijn.
Poffen is het bereiden van voedsel door hitte zonder gebruik te maken van water of vet. Je behoudt dus de pure smaak van de aardappel
Bereidingstijden gepofte aardappel
Het makkelijkst is om de aardappelen eerst 15 minuten te koken. Na het koken wikkel je ze in aluminiumfolie. Door ze eerst voor te koken blijven ze iets zachter omdat ze minder vocht verliezen. Wil je ze niet eerst voorkoken? Verleng dan de onderstaande tijden met minimaal 20 minuten.
- Gepofte aardappel uit de oven: 30 minuten op 200 graden
- Gepofte aardappel uit de airfryer: 20 minuten op 180 graden
- Gepofte aardappel van de barbecue: 15 minuten
Gepofte aardappel, welke aardappel gebruik je?
Een gepofte aardappel maak je met bloemige aardappels. Denk hierbij aan een eigenheimer, bintje of santé. Gebruik geen vastkokende aardappels, want die kun je niet zacht krijgen. En juist die zachte binnenkant is zo lekker in een gepofte aardappel. Je wilt bereiken dat de binnenkant echt lekker zacht wordt, dat je die een beetje uit kunt knijpen om zo puur te eten of met een heerlijke saus of kruidenboter. Met onderstaand recept serveer je de gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden. Dat is puur, simpel en vooral heel erg lekker!
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 grote bloemige aardappelen
- 200 ml zure room
- 2 takjes peterselie
- een bosje bieslook
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- zout en peper
- aluminiumfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gepofte aardappel:
Was de aardappels en verwijder eventuele oneffenheden.
Zet ze op in een ruime pan met water en laat ze 15 minuten koken. Haal ze uit het water en verpak ze in stukken aluminiumfolie. Gaar ze nog na volgens schema.
Maak intussen de saus door de kruiden fijn te hakken, de knoflook te persen en dit te mengen met de zure room en een beetje citroensap naar smaak. Breng verder op smaak met zout en peper.
Als de aardappels gaar zijn snijd je ze overlangs, met de folie er nog om, doormidden. Duw de parten zo uit elkaar dat de inhoud los komt. Serveer de gepofte aardappel met een lepel kruidige zure room.
Tafel lekker !!