Geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten– Zet met het grootste gemak een lekker en kleurrijk groentegerecht op tafel, wat barst van de smaak. Zachte, kleverige stukjes wortel en pastinaak, met heerlijke stukjes krokante hazelnoten en dat allemaal in maar 20- 25 minuten oventijd.
Van eenvoudige groenten tot een tikje luxe groentegerecht
Groenten worden vaak als saai gezien, maar met een beetje verandering in de bereidingswijze maak je van de eenvoudigste groenten een geweldig lekker bijgerecht. Door verse groenten in een hete oven te roosteren krijgen ze lekker veel smaak. Dezelfde groenten smaken totaal anders als je ze kookt. Als je groenten kookt verlies je altijd een beetje smaak door het water. Door ze te roosteren voeg je juist smaak toe, want de suikers in de geroosterde wortels en pastinaken gaan karameliseren. Door halverwege het gaarproces de gehakte hazelnoten en een beetje agavesiroop of honing toe te voegen, versterken we dit proces nog een beetje. Hierdoor krijg je een heerlijk kleverig groentegerecht, barstensvol smaak en structuur.
Verse groenten saai? Nee hoor!
Pastinaken en regenboog wortels
Je kunt voor dit groentegerecht allerlei soorten wortels gebruiken, winterwortel, bospeen, peterseliewortel en pastinaken. Wij kozen voor de regenboogwortels en pastinaken omdat dit een lekkere smaakcombinatie geeft en omdat het er zo kleurrijk uitziet. Pas wel op met de rode en paarse wortels, leg die aan een kant bij elkaar op het bakblik en niet bij de rest. Ze geven namelijk nogal af en je wil niet dat alle geroosterde wortels en pastinaken roze worden. Als je de wortels en pastinaken overdoet in een serveerschaal, kun je ze samen met de hazelnoten mengen, ze geven gaar namelijk bijna niet meer af.
Gelijke stukken groenten voor het beste resultaat
Wortels zijn er in alle maten, net als de pastinaken. Als je groenten bereidt, is het verstandig om alles in dezelfde grootte te snijden. Je wilt tenslotte dat alles gelijk gaar is en niet dat de helft verschrompeld is en een deel nog niet gaar. Snijd de wortels daarom eerst doormidden, zodat je een dik en een dun stuk hebt. Dit snijd je in de lengte doormidden waarna je er een soort van frietjes van snijdt. Snijd ze niet te fijn, maar ook zeker niet te grof. Een beetje de dikte van grove boerenfrites. Die gesneden wortelen en pastinaken krijgen een dun laagje olie, zodat ze niet te veel uitdrogen tijdens het roosteren. Zo bescherm je ze ook, zodat alle smaak in de groenten blijft. Een win-winsituatie dus.
Bospeen, anders dan andere wortels
Bospeen, waspeen, winterpeen, wat is nu eigenlijk het verschil? Ontdek het hier. Inclusief een aantal heerlijke recepten met bospeen.
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.
Geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram pastinaak
- 400 gram wortels (regenboog)
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- 4 takjes rozemarijn
- 75 gram hazelnoten
- 2 eetlepels agavesiroop
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten:
Schil de wortels en pastinaken en snijd ze in gelijkmatige stukken zoals hierboven beschreven.
Verdeel er de olijfolie over en hussel ze door elkaar. Let op heb je rode of paarse regenboogwortels houdt ze dan apart, ze geven namelijk af. Verdeel de wortels over een ovenschaal en leg er de takjes rozemarijn tussen voor extra smaak.
Rooster alles 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Hak de hazelnoten grof.
Haal de schaal na 10 minuten uit de oven, haal de grove takjes rozemarijn ertussenuit en verdeel de agavesiroop en de honing over de groenten, hussel alles opnieuw even door zodat overal een flinterdun laagje agavesiroop zit.
Zet de schaal met wortels en pastinaken met hazelnoten ongeveer 10 minuten terug in de oven, tot alles gaar en gekarameliseerd is.
Bestrooi met zout en peper naar wens en doe ze over in een serveerschaal.
Tafel lekker !!