Gestoofde aardappels met tomaat – Het lijkt erop dat de aardappel, die ooit zijn vaste plekje had in zo’n beetje elke Nederlandse avondmaaltijd, langzaam wordt verdrongen door de pasta en de rijst. En dat is best jammer, want aardappels zijn een gezonde en voedzame toevoeging aan je warme maaltijd. Daarnaast, als je voor een goede aardappel kiest, is die aardappel ook gewoon lekker. Nu is het logisch dat je niet elke avond zin hebt in die gekookte pieper, dus een beetje variatie is dan wel zo fijn. Een fijn recept om te maken en mee te variëren zijn de gestoofde aardappels met tomaat. Aardappels met een Italiaans tintje!
Ook in Italië worden aardappels gegeten!
Misschien was je in de veronderstelling dat er in Italië vooral pasta, pizza en risotto wordt gegeten. Niets is minder waar, in Italië worden ook aardappels gegeten. Die worden dan wel op een wat andere manier gemaakt dan de Nederlandse, gekookte aardappels. Heb je wel eens bedacht om een stoofschotel van je aardappels te maken? Nee? Dat hebben de Italianen dan voor je gedaan. Hieronder vind je een recept voor gestoofde aardappels met tomaat.
Naast tomaten gaan er ook nog uien, knoflook en witte wijn in het recept. En natuurlijk verse Italiaanse kruiden. Kun je je al voorstellen hoe lekker het gaat ruiken in je keuken als je dit gerecht aan het maken bent? Of hoe lekker die zo gewone aardappels worden als je er een Italiaans stoofpotje van gaat maken? Hopelijk is je nieuwsgierigheid gewekt en heb je besloten het recept voor gestoofde aardappels met tomaat te maken. Je gaat er geen spijt van krijgen om de aardappel eens in een heel ander daglicht te zetten!
Gestoofde aardappels met tomaat maken
Zoals veel stoofpotjes kun je de gestoofde aardappels met tomaat uit dit recept van tevoren maken. Dat betekent dat je het als je gaat eten alleen nog even hoeft warm te maken. Bewaar het afgekoelde stoofpotje tot gebruik in de koelkast.
Gestoofde aardappels met tomaat passen goed bij een stukje vlees of vis en een frisse salade.
Gestoofde aardappels met tomaat
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram aardappels
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 75 ml droge witte wijn
- 4 tomaten
- 200 ml groentebouillon
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gestoofde aardappels met tomaat:
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
Ontvel de tomaat. Kruis ze in en leg ze 30 seconden in kokend water. Haal ze eruit. Nu kun je het velletje makkelijk verwijderen. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Snijd de ui in kwart ringen.
Hak de knoflook.
Hak de Italiaanse kruiden.
Verhit een scheut olie in een braadpan en bak hierin de ui en de knoflook aan. Voeg de aardappels toe en bak ze ook even mee.
Voeg de tomaat toe.
Blus af met de wijn en de bouillon. Voeg de kruiden toe en breng aan de kook.
Laat op een laag vuurtje pruttelen tot de aardappels gaar zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de gestoofde aardappels met tomaten met een stukje vlees of vis en wat gekookte groente.
Tafel lekker !!
Kruimige of vastkokende aardappels?
Dat kan allebei, Lucien. Als je van een wat stevigere aardappel houdt neem je vastkokende. Kruimige aardappels zullen wat uit elkaar vallen. Maar als je er op let dat je de aardappels niet te lang stooft is dat geen probleem.
Lijkt me leuk eens te maken.
Bij ingrediënten staat geen bouillon vermeldt, bij de bereiding wel.
Hoeveel bouillon niet erbij en wat voor?
200 ml groentebouillon, Joyce. Er is gekozen voor groentebouillon om het gerecht vegetarisch te houden. Je kunt uiteraard ook voor een andere bouillon kiezen.