Gestoofde verse vijgen – Heb je ook zoveel verse vijgen, maar weet je niet wat er mee te doen? Stoof deze dan en bewaar ze in de vriezer!
Verse vijgen
Verse vijgen zijn heerlijk in een salade of bij de kaasplank of in de yoghurt. Maar als je zelf een struik of boom hebt, heb je vaak te veel vijgen om deze allemaal vers te eten.
Je kunt er zoals veel gedaan wordt jam, chutney of compote van maken, maar wat dacht je van heerlijke aromatische gestoofde verse vijgen.
Stoven
De stoofpeertjes kennen we allemaal, heerlijk zachte peertjes boordevol smaak. Deze zijn in de winter zeer geliefd bij wild, op de kaasplank of bij het dessert. Waarom zouden we niet ook vijgen stoven, want ook deze zijn zalig wanneer deze gestoofd zijn.
Het mooie van stoven is dat er lekkere kruiden aan toegevoegd kunnen worden zodat de toch al lekkere vijgen nog lekkerder worden. Ook kun je deze gestoofde verse vijgen prima in de vriezer bewaren zodat je er een lange tijd van kan genieten.
Het vocht van de vijgen is ingekookt een heerlijke zoetmaker voor in de yoghurt
Door de vijgen te stoven kun je het hele jaar door genieten van gestoofde verse vijgen op je kaasplankje. Kaas en vijgen zijn een goede combinatie en als ik eerlijk ben zijn deze gestoofde vijgen nog lekkerder dan de verse.

Verse vijgen; verrassend veelzijdig
Geniet in de nazomer van verse vijgen. Deze zijn met hun eigenzinnige structuur zalig in zowel zoete als hartige gerechten.
Gestoofde verse vijgen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 1/2 kg verse vijgen
- 500 gram suiker
- 3 citroenen
- 6 dl water
- 1 tl kardemom peulen
- 1/2 tl kruidnagels
- 1 kaneelstokje
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gestoofde verse vijgen:
Snij de citroenen in schijven en kneus de kardemompeulen. Doe alle ingrediënten op de vijgen na in een grote pan en breng aan de kook.
Was de vijgen en doe ze in de pan bij de rest. Laat dit 2- 3 uur zachtjes stoven. De bereidingstijd is afhankelijk van het soort vijgen. Ze moeten lekker zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Wanneer de vijgen gaar zijn haal je deze voorzichtig uit de pan. Zet ze op een rooster en laat ze afkoelen. Zeef het vocht en kook dit in tot het iets dikker is. Gebruik de vijgen direct of vries ze in. Dit doe je het beste door ze netjes in een bakje te zetten en de koude stroop over de koude vijgen te gieten. Door dit samen in te vriezen drogen de gestoofde verse vijgen niet uit.
Tafel lekker !!