Gestoofde verse vijgen – Vijgenbomen groeien niet alleen in zuidelijke landen, maar ook in Nederland kun je je eigen vijgen telen. Heb je ook zoveel verse vijgen, maar weet je niet wat er mee te doen? Stoof ze dan en bewaar ze in de vriezer! Gestoofde verse vijgen zijn een heerlijke toevoeging aan een kaasplankje. Verse vijgen stoven is heel makkelijk. Het recept om ze te maken vind je onderaan dit artikel.
Verse vijgen, daar kun je allerlei lekkers mee maken
Verse vijgen zijn heerlijk in een salade of bij de kaasplank of in de yoghurt. Maar als je zelf een struik of boom hebt, heb je vaak te veel vijgen om ze allemaal vers te eten. Als je er teveel hebt, kun je er, zoals veel gedaan wordt, jam, chutney of compote van maken. Maar wat dacht je van dit recept voor heerlijke aromatische gestoofde verse vijgen? Die zijn heel makkelijk te maken en daarna kun je invriezen. Zo heb je altijd iets lekkers op voorraad om bij een kaasplankje te serveren.
Met dit recept zijn vijgen makkelijk te bewaren
Waarom zou je verse gestoofde vijgen maken? De stoofpeertjes kent iedereen wel, die heerlijke, zachte peertjes, boordevol smaak. Ze zijn in de winter heel geliefd bij wild, op de kaasplank of bij het dessert. Ook jij zult ze ongetwijfeld wel eens maken. Waarom zou je dan niet ook vijgen stoven, want ook die zijn zalig als ze gestoofd zijn. Het mooie van stoven is dat er lekkere kruiden aan toegevoegd kunnen worden, zodat de toch al lekkere vijgen nog lekkerder worden. Ook kun je de gestoofde verse uit het recept vijgen makkelijk in de vriezer bewaren, zodat je er een lange tijd van kan genieten.
Het vocht van de vijgen is ingekookt een heerlijke zoetmaker voor in de yoghurt
Door de vijgen te stoven kun je het hele jaar door genieten van gestoofde verse vijgen op je kaasplankje. Kaas en vijgen zijn een goede combinatie en heel eerlijk gezegd zijn die gestoofde vijgen nog lekkerder dan de verse. Kijk dus snel naar het recept!
Verse vijgen; verrassend veelzijdig
Geniet in de nazomer van verse vijgen. Deze zijn met hun eigenzinnige structuur zalig in zowel zoete als hartige gerechten.
Gestoofde verse vijgen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 1/2 kilo verse vijgen
- 500 gram suiker
- 3 citroenen
- 600 ml water
- 1/2 theelepel kruidnagels
- 1 theelepel kardemom peulen
- 1 kaneelstokje
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gestoofde verse vijgen:
Snijd de citroenen in schijven en kneus de kardemompeulen. Doe alle ingrediënten op de vijgen na in een grote pan en breng aan de kook.
Was de vijgen en doe ze in de pan bij de rest. Laat dit 2- 3 uur zachtjes stoven. De bereidingstijd is afhankelijk van het soort vijgen. Ze moeten lekker zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
Als de vijgen gaar zijn haal je ze voorzichtig uit de pan. Zet ze op een rooster en laat ze afkoelen.
Zeef het vocht en kook dit in tot het iets dikker is.
Gebruik de vijgen direct of vries ze in. Dit doe je het beste door ze netjes in een bakje te zetten en de koude stroop over de koude vijgen te gieten. Door dit samen in te vriezen drogen de gestoofde verse vijgen niet uit.
Tafel lekker !!