Gestoofde witte kool – Nee, geen witte kool in een melksausje maar een veel lichtere versie van de witte kool die oma vroeger maakte. Omdat je tijdens het stoven smaakmakers toevoegt, wordt de kool extra lekker.
Stoven
Stoven doe je niet alleen met vlees, dit is ook zeer goed mogelijk met groenten. Stoven is eerst aanbakken in boter of olie waarna er minimaal vocht toegevoegd wordt waar het zachtjes in gaar stooft. Zo giet je geen vitamines weg en alle smaak blijft behouden. Ze wordt zelfs beter want de smaak van de bouillon en de kruiden trekken in de groente.
Smaakmakers
Voor dit bijgerecht gebruiken we kerriepoeder, maar je zou er ook tomatenpuree, currypasta of bijvoorbeeld paprikapoeder aan toe kunnen voegen. Misschien heb je zelf nog lekkere ideeën, probeer en varieer vooral.
Witte kool; veelzijdig en budgetvriendelijk
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Gestoofde witte kool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 witte kool
- 2 uien
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 250 gram kippenbouillon
Bereidingswijze van dit recept
Gestoofde witte kool maken doe je zo:
Snijd de witte kool in dunne reepjes. Maak de ui schoon en snijd deze in halve ringen. Verwarm de boter in een pan en voeg daar de kerriepoeder aan toe. Bak even kort door en voeg er de gesneden uien aan toe. Roer kort door en voeg er de witte kool aan toe. Meng alles kort en voeg er een kopje kippenbouillon aan toe. Doe de deksel op de pan en laat dit onder af en toe roeren in ongeveer 10 – 15 minuten gaar stoven. Voeg eventueel nog wat water aan de gestoofde witte kool toe wanneer nodig. Haal de deksel van de pan en laat alle vocht verdampen. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Tafel lekker !!
Ook lekker met even gebakken chorizo en rijst
Klinkt goed Petra, bedankt voor de Tip
Mij allemaal te veel gedoe,
Ik eet het kleingesneden, rauw, met wat mayo er doorheen.
100% vitamine en veel kans op buikpijn.
Eventueel maak ik wat saus met gesmolten boter en kaas
om er overheen te gooien.
Witte kool geschaafd en gestoofd in wat boter samen met twee eendebillen (het meeste vet verwijderd) en 100 gr gerookt spek in blokjes.2 teentjes look toevoegen, 2 laurierblaadjes ook. Goed aanstoven en blussen met witte wijn. Een groentebouillonblokje erbij voegen , peper en zout en overgieten met een bokaal gevogeltefonds. 2 uur héél zachtjes stoven en indien nodig een beetje water bijvoegen. Bijkruiden met gerookte paprika en een snuifje cayenne .
Héérlijk. Puree erbij.
Lijkt me erg lekker Marleen, bedankt voor de tip!
Dankjewel Connie, de kinderen vonden het héél lekker. Heb de laag puree bovenop de kool gedaan met een mengeling van paneermeel en gedroogde uitjes. Dus een echte ovenschotel met een héérlijk korstje.
roomboter met kerrie
gestoofde (halve) witte kool stoven
blokje bouillon met kopje heet water
en toen week ik af:
5 eieren erop en doorheen roeren tot het rul als gehakt is,
vlak voor serveren wat grove zoutkorrels.
2 volle diepe borden met superlekker en spotgoedkoop eten.
Lekker is dat ja, hier hebben we ook een recept van: spitskool met ei. Eenvoud kan erg smaakvol zijn.
Ik zie op jullie site verschillende koolrecepten staan, allemaal heel lekker dat weet ik zeker, maar ik ben naar een recept op zoek dat vaak gegeten wordt bij een Chinese rijsttafel, vaak vrij grof gesneden maar altijd gelig met een pittige smaak.
Kunnen jullie me aan dit recept helpen? Ik weet niet meer waar ik zoeken moet, omdat ik er geen naam van heb.
Met lieve groet Cecile
Bedoel je toevallig atjar? . https://lekkertafelen.nl/recepten/bijgerecht/atjar-tjampoer/
Nee Connie, atjar ken ik wel, maar het is een warm gerecht.
Gaat het om een Chinese rijsttafel of een Indische rijsttafel Cecile? Zonder naam wordt het wel lastig. Ik zou denken gestoofde of roergebakken witte- of spitskool met kerrie?
Het zal wel een Indische rijsttafel zijn, chinese is meestal niet zo pittig, toch?
Er zal zeker kerrie of kurkuma inzitten maar ik zou graag de andere specerijen weten.
Ik zal toch eens bij de ‘chinees’ moeten gaan vragen naar de naam, maar dan is het ook goed te googlen. 🙂
Lieve groet Cecile
Heerlijk recept
Voor de tweede keer gemaakt
Witte kool kan zo lekker zijn op z’n tijd.
Hoeveel is 250 gram bouillon en hoeveel weegt de kool?
Dank voor je antwoord!
Een weegschaal doet wonderen en geeft antwoord op de vragen
250 gram bouillon is 250 ml water met een kwart of half bouillonblokje erin. En de kool is een gewone witte kool, zo groot als een babyhoofdje. Dat is even uitproberen welke hoeveelheid je nodig hebt. hier staat halve kool voor 4 personen en als bijgerecht.
Heerlijk, erbij heb ik kipfilet met verse grote champignons in roomsaus gemaakt.
Heerlijk!
Lijkt me lekker. Wat kun je er verder bij eten?
De mogelijkheden zijn eindeloos. Persoonlijk vind ik gekookte aardappels met jus en een lekker stukje vlees zoals karbonade of een gehaktballetje erg lekker hierbij.
Lekker. Gisteren gemaakt.
Leuk Shanna, fijn dat we iets aan je receptenlijstje hebben kunnen toevoegen. ?