Gevulde aardappelen met gorgonzola – Een gevulde aardappel als bijgerecht op je eettafel, dat oogt toch heel anders dan een schaal gekookte of gebakken aardappelen. Dus als je een originele, makkelijke toevoeging wilt maken voor een etentje, denk er dan eens aan om aardappels te vullen. Je kunt ze met van alles vullen, maar om je te inspireren vind je hier het recept voor gevulde aardappelen met gorgonzola. Dat Italiaanse tintje maakt ze net een beetje spannender, dus je maakt er vast ook nog vrienden mee.
Aardappelen en kaas zijn vaak dikke vrienden
Aardappelen en kaas kunnen echt hele dikke vrienden zijn. Zeker als je de aardappels combineert met een kaas met een stevige smaak als een blauwader zet je een geweldige match op tafel. De Italiaanse blauwe kaas die in dit recept voor gevulde aardappelen met gorgonzola gebruikt is, is dan ook een prima keus. Het resultaat is dan ook een lekker stoer gerecht. En daar drink je dan natuurlijk ook een stoer drankje als een stevig speciaalbiertje bij. Of een glas droge rode wijn, dat past ook prima.
Voor het recept om de gevulde aardappelen met gorgonzola te maken, kies je voor een vastkokende soort als Nicola of Bildstar. Die soorten blijven mooi heel tijdens het koken en zullen niet uit elkaar vallen als je de aardappels gaat vullen. Daarnaast zijn ze ook in een wat groter formaat te koop en dat is wel zo makkelijk bij het vullen van aardappels.
Gevulde aardappelen met gorgonzola voor een etentje
Maak het jezelf makkelijk. Als je een etentje voor vrienden of familie houdt, dan wil je op het moment dat je gasten komen natuurlijk niet de hele tijd in de keuken staan. Dat kun je voorkomen door een makkelijk recept te kiezen voor je gerechten dat van tevoren al te maken is. De gevulde aardappelen met gorgonzola is zo’n recept dat je al eerder kunt maken. Bewaar het gerecht tot gebruik afgedekt in de koelkast en zet ze een half uurtje voor je ze wilt gaan serveren in de oven.
Een paar tips bij het maken van dit recept
Let er op dat de vulling van de gevulde aardappelen met gorgonzola niet heel zout wordt. De kaas is al behoorlijk zout, en het gerecht kan heel makkelijk te zout worden. Dus wees heel voorzichtig met het toevoegen van extra.
De vulling van gorgonzola kan royaal peper hebben. Houd je niet van pittig, pas de hoeveelheid peper dan aan je eigen smaak aan. Voor elk recept geldt tenslotte dat jij het lekker moet vinden.
Gevulde aardappelen op drie manieren
Steel de show met deze gevulde aardappelen. We hebben drie verschillende vullingen op een rij gezet. Van lekker fris, tot stoer en romig.
Gorgonzola; ontdek deze heerlijke Italiaanse kaas
Minstens net zo beroemd als zijn Franse broertje Roquefort is de blauwschimmel Gorgonzola. Lekker Tafelen vertelt over deze pittige Italiaan!
Gevulde aardappelen met gorgonzola
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 grote vastkokende aardappels
- 4-6 eetlepels melk
- 4 eetlepels zure room
- zout & peper
- 100 gram gorgonzola
- 1 lente ui
- een paar takjes peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gevulde aardappelen met gorgonzola:
Was de aardappels en kook ze in ruim water, al naar gelang de soort en grootte in 30-45 minuten gaar.
Snijd de kaas in blokjes, snij de lente-ui in ringetjes en snipper de peterselie grof en zet alles opzij.
Haal de aardappels uit het water, neem een doekje en neem een aardappel in je hand met de platte zijde naar boven. Snijd hier een klein kapje vanaf. Lepel de aardappel met een koffielepel voorzichtig leeg boven een kom. Blijf een beetje van de kant weg om stevigheid te behouden. Zet opzij en doe dit ook met de andere aardappels.
Prak de aardappelvulling met een stamper of vork grof. Voeg er de zure room en de helft van de melk aan toe. Voeg 3/4 van de vulling toe en bewaar de rest om eroverheen te strooien. Breng verder op smaak met royaal peper en een klein beetje zout.
Vul de aardappels met het mengsel, maar duw niet te hard aan. Er mag een deel van het mengsel bovenuit steken. Bestrooi de aardappels met de rest van de vulling.
Je kunt er voor kiezen om de gevulde aardappelen met gorgonzola direct lauwwarm te eten. Wil je ze liever warm eten zet ze dan nog even 15 minuten in een oven van 180 graden.
Tafel lekker !!