Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gevulde uien met spinazie, bechamel en pijnboompitten

Gevulde uien, het klink ouderwets maar is bijzonder lekker. Met spinazie, bechamelsaus en pijnboompitjes en pittige boeren kaas

0 748

Gevulde uien met spinazie, bechamel en pijnboompitten – Gevulde uien lijkt misschien wat ouderwets. Ja, oma maakte ze ook, maar wel op een heel andere wijze. De nieuwe variant heeft verschillende vullingen. De meest voorkomende is die met gehakt. Dat kan natuurlijk, maar juist als je zo’n bijgerecht maakt heb je dat vlees helemaal niet nodig. Gevulde uien roepen bij mij echt om een vegetarische variant.


No waste en geen vlees – dubbel duurzaam

Het leuke van dit gerechtje is ook nog dat je er niets van hoeft te verspillen. De uien worden namelijk eerst gekookt voor de vulling erin gaat. Daar hou je dus een prachtige bouillon voor een uiensoep aan over. Daarna wordt ook nog een deel uit de uien geschept om de vulling er in kwijt te kunnen. De ui rokken die er uit gehaald worden kun je eveneens weer perfect gebruiken in je uiensoep. Geen verspilling dus. Het weglaten van vlees is eveneens een duurzame keuze. Doe het goed of doe het niet is ons motto. En zo ontstaat onderstaand mooie gerecht dat we je zeker aanraden eens na te maken.

Gevulde uien met spinazie

  • uien8 grote uien
  • 60 gram boter
  • 750 gram iglo spinazie à la crème, deelblokjes
  • zout en peper
  • 90 gram pijnboompitjes
  • 100 gram vers geraspte boeren belegen kaas
  • 3 eetlepels panko (of paneermeel)
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk

Zet een flinke pan wat er op. Pel de uien en doe ze in het kokende water. Laat ca. 10 minuten koken tot ze net zacht beginnen te worden. Laat iets afkoelen en uitlekken. Snij een kapje van de bovenkant weg en haal de binnenste rokken uit de uit. (Dit doe je het makkelijkst door met de punt van een mesje in de rok te prikken en deze omhoog te tillen.) Verwarm je oven voor op 200 graden.

Ontdooi de iglo spinazie à la crème en verwarm. Voeg wat zout en peper toe.

Maak ondertussen de bechamel saus. Verwarm de boter tot deze gesmolten is. Laat de boter niet kleuren. Voeg dan in één keer de bloem toe en roer goed met een garde. Laat de bloem even bakken om de bloemsmaak te verliezen en voeg dan, al roerend, de melk toe. Laat op een laag vuur kort koken en meng de bechamel met de spinazie.

Rooster wat pijnboompitten in een droge koekenpan. Let op, ze zijn zo zwart dus blijf erbij. Meng de geroosterde pijnboompitten door de spinazie.

Zet de uitgeholde uien in een ingevette ovenschaal. Verdeel de helft van de kaas onderin de uien. Vul dan met de spinazie/pijnboompitten/bechamel en toef af met de rest van de geraspte kaas. Strooi er de panko over en leg op elke ui een extra klontje boter. Laat in 20 minuten in de voorverwarmde oven gratineren.

Tafel lekker

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer