Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gezonde friet van pastinaak en zoete aardappel

Op deze manier willen ook de kinderen, zonder problemen, wel eens iets anders proberen. En daarnaast komen ze ongemerkt makkelijk aan hun portie groenten.

0 5.475

Gezonde friet van pastinaak en zoete aardappel – De pastinaak en de zoete aardappel, we hebben ze allemaal wel eens gezien in de winkel maar we weten vaak niet wat we er van zullen maken. Beide zijn ze erg veelzijdig, ze zijn perfect in stamppotjes en soepen, maar ook om heerlijke frietjes mee te maken.

Friet van groenten of groentefriet?

Met frietjes hou je het lekker laagdrempelig, want frietjes wil iedereen wel. Op deze manier willen ook de kinderen, zonder problemen, wel eens iets anders proberen. En daarnaast komen ze ongemerkt makkelijk aan hun portie groenten. Je kan de frietjes frituren, maar ik heb ervoor gekozen om ze in de oven te bakken. Ze zijn dan iets minder knapperig, maar wel stukken minder vet en dus gezonder. Erg handig is het, als je dan toch de oven aan hebt staan, dat je dan ook bijvoorbeeld speklapjes op een bakplaat legt en dit gelijktijdig in de oven laat garen. En als we dan toch bezig zijn maken we ook nog die heerlijke aioli voor erbij. Onderaan vind je een link naar het recept voor aioli en vertel ik je natuurlijk hoe lang de speklapjes moeten garen.

Zoete aardappel en pastinaak

De zoete aardappel is ook wel bekend onder de naam bataat. Eigenlijk is het geen aardappel maar een groente, de smaak is zoet en kruidig en hij heeft een prachtige oranje kleur. De pastinaak is een voorganger van de wortel. De pastinaak wordt vaak genoemd als we het over vergeten groenten hebben. De smaak en kleur hebben iets weg van knolselderij.


Gezonde friet van pastinaak en zoete aardappel

Gezonde friet van pastinaak en zoete aardappel

Bijgerecht voor 4 personen

  • 2 grote pastinaken
  • 2 grote zoete aardappels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 takjes verse tijm of ½ theelepel gedroogde tijm
  • zout en peper naar smaak

Meng de olie met de tijm, zout en peper in een royale kom en laat de smaken even intrekken. Schil de pastinaak en de zoete aardappel met een dunschiller en snij er grove frieten van. Was ze en dep ze droog met keukenpapier. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de aardappels en de pastinaak met de kruidenolie en verdeel deze over de bakplaat. Warm de oven voor op 200 graden. Bak de frieten in ongeveer 45 minuten gaar. Wanneer de frieten verder uit elkaar liggen worden ze krokanter dan wanneer ze erg dicht bij elkaar liggen. Heb je de mogelijkheid verdeel ze dan over 2 bakplaten. Schep de frieten na een half uurtje een keer door.

Lekker met speklapjes uit de oven en zelfgemaakte aioli. Breng de speklapjes op smaak met kruiden en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Leg er 1 bol knoflook bij om aioli te maken. Bak ze samen met de frieten in een half uur gaar.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer